velikost písma: A +/ A/ A -

Je vnouček pěkný prevít? Hoďte to za hlavu!

Autor: Michaela Poštulková | komentářů: 0

Paní Karolína se snaží mít pro svého vnuka pochopení. Je přece mladý, nevybouřený a divoký, ale v jádru určitě hodný a správný chlap. A tak mu už od rané puberty toleruje těžko uvěřitelné výstřelky, noční přepadovky, supluje roli rodiče i banky a chlácholí se chybným pocitem, že „je potřebná“. Omyl – je jen využívaná. V podobné roli jako ona jsou u nás desítky prarodičů – bojují s vlastní neschopností říct tomu kdysi roztomilému tvorečkovi rezolutní NE.

Nejste rodič, banka ani kámoš
Vnuk paní Karolíny to má vůbec dobře zařízené. Když už jeho chování odmítnou tolerovat jeho rodiče, přespí u banka-babičky, která mu uvaří a ještě mu zaplatí. Peníze z důchodu mizí z peněženky vědomě a z nočního stolku leckdy i nevědomě. Babička pomůže z problémů s exekutorem, babička koupí nové ošacení, babička vyslechne. Občas zvýší hlas, domlouvá, prosí a vyhrožuje, pokud se nezdárný vnuk v dohledné době nepolepší. Ale pomoc neodmítne nikdy – když to udělala naposledy, vnouček spustil slzy nebo odešel do tmavé noci. Nenapravitelný citový vyděrač zkrátka vyhrál.

Jak nejlépe skutečně pomoci?
1. Naučte se říkat NE. Mohu u tebe přespat? Půjčíš mi? Můžu přijít s kamarádkou? Mohu si vzít tenhle obraz – stejně jsi říkal(a), že ho zdědím…? Prostě NE. I když vám to trhá srdce, nevyvedený vnuk se musí především naučit nést odpovědnost za svoje činy. Odešel od rodičů na ulici? Bude tam muset přespat. Nemá na jídlo? Bude si muset vydělat. Samozřejmě – může se chytnout „špatné party“ nebo na večerních ulicích přijít k újmě, to se ale už nejspíš stalo.
2. Nesuplujte roli rodičů. Vnoučka můžete milovat a o výchovných metodách jeho rodičů si myslet co chcete, přesto se do jejich vztahů nepleťte. Pokud vnuk není evidentně týraný, odkazujte jeho problémy zpět k rodičům. Rodiče ti to nedovolí? Rodiče ti nerozumí? Tak to bohužel…
3. Nenechte se citově vydírat. Dnešní teenageři umí v psychologii dobře chodit, takže na vás obligátní větu „ty mě nemáš rád“ nejspíš nezkusí. Ovšem plačtivé scény, vyhrožování sebevraždou, sebelítost a „natruc odchody“ do nebezpečí mohou být na denním pořádku. Nijak je neřešte a neklepejte se strachy celou noc u svého mobilního telefonu. Přes všechnu lásku v sobě probuďte to horší – sobectví a ignoraci.

Kdy před vnukem zavřít dveře
1. Jakmile začnou mizet „zanedbatelné“ částky z vašeho bytu i tašky, zavřete před vyvedeným vnukem dveře.
2. Stejně učiňte i v případě, kdy se dozvíte, že krev vaší krve holduje drogám, hraje automaty nebo má dlouhodobé problémy se zákonem. Takto postiženým lidem se nedá věřit ani nos mezi očima - a to až do doby, kdy se úspěšně vyléčí.
3. Pokud si k vám začne vodit „kamarády“ na přespání, vyhoďte je všechny. Nebo si snad zřizujete noclehárnu?

Kam dál?
Komunikujte se svou rodinou
Jak a kdy zapojit prarodiče do výchovy potomka? 1. díl
Jak a kdy zapojit prarodiče do výchovy potomka? 2. díl
Kdo vám pomůže s vnoučaty?
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.