velikost písma: A +/ A/ A -

Parní hrnec – zachová vitamíny i chuť

Autor: Kateřina Nová | komentářů: 1

Vaření v páře je zdravé, chutné, moderní. A nemusíte si pořizovat hned parní troubu, existuje totiž i menší „parní stroj“ – parní hrnec.



Před příchodem parních hrnců a trub se pro vaření v páře používal tzv. pařáček. Na něm se potraviny mísily a nebylo možné připravovat více pokrmů najednou. To parní hrnec – moderní „pařáček“, umí. Uvaří nejen maso, ryby, zeleninu či rýži, ale i moučníky a omáčky.

Jako puzzle
Parní hrnec je vlastně skládačka. Tvoří ji elektrická jednotka s nádržkou, která vyrábí páru, a dva až tři nástavce z kvalitních plastů, které je obvykle možné mýt v myčce.
Do nádržky nalijete vodu a jednotlivé perforované nástavce zaplníte potravinami. Nejníže by měly přijít ty, co vyžadující nejdelší dobu přípravy (maso či velké kusy jídla). Když pak nastane čas pro suroviny vyžadujících kratší dobu přípravy (přílohy, např. brambory), jen odejmete poklici a nastavíte další nádobu s pokrmem. Nakonec stejně naložíme např. se zeleninou, která potřebuje času nejméně.


Zachová chuť
Suroviny připravované v páře si zachovávají více chuti než při vaření v horké vodě, ale nepředávají si chuť navzájem. Používáte-li více napařovacích mis nad sebou, nezapomeňte, že sražená voda odkapává do těch níže položených míst. Proto by se v různých napařovacích mísách měly chutě surovin dobře snášet. Chuť jídla z parního hrnce je obecně skvělá, kořením stačí potraviny jen lehce poprášit. Nebo je možné si opatřit parní hrnec se sítkem na bylinky.
Praktické jsou i zadržovací nádobky na vývar, kam šťáva z napařovaných jídel odkapává. Tu lze využít jako základní složku pro vývary a omáčky.
Dobu přípravy pokrmu nemusíte hlídat, jídlo se nepřipálí, nejvýš hrozí, že bude měkčí. Hrnec se sám ozve zvukovým signálem po uplynutí nastavené doby přípravy nebo podle automatického programu na přípravu různých surovin.

Jak na to?
Napařovací mísy je dobré nepřeplňovat a jednotlivé kousky pokrmu rozkládat tak, aby napařování probíhalo stejnoměrně – silnější kousky blíže vnějšího okraje mísy. Při velkém množství surovin pokrm v polovině přípravy promíchejte. Maso a drůbež by měly přijít do spodní mísy, aby šťáva z nedostatečně uvařených surovin nekapala na ostatní jídlo. Během napařování lze přidávat další pokrmy – surovinu vyžadující kratší dobu napařování přidejte později.
Jídlo připravené v parním hrnci můžete znovu ohřát, stačí jen nastavit „timer“. Jediným mínusem je, že vypečené kůrky na mase v páře nedocílíte. Je ale možné pokrm přemístit do trouby a v ní požadovanou finální úpravu dodělat.

Parní tipy
Na závěr pár rad pro úspěšné vaření v páře: od květáku či brokolice odkrojte silné košťály, listovou zeleninu pak napařujte co nejkratší dobu, ztrácí barvu. Zeleninu před napařováním nerozmrazujte, maso, drůbež a mořské produkty naopak rozmrazte zcela. Do páry je nejvhodnější netučné maso, které řádně opláchněte a do sucha osušte, aby si zachovalo co nejvíc šťávy, a pokládejte je vždy pod ostatní pokrmy. Vejce před vložením do páry propíchněte.

Kam dál?
Stárněte bez problémů díky stravě
Jarní chroupání
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.