velikost písma: A +/ A/ A -

Senioři mohou studovat i virtuálně

Autor: Pavel Plohák | komentářů: 0

Vysoké školy už mnoho let řadí do nabídky celoživotního vzdělávání univerzitu třetího věku. Základem tzv. „vzdálené výuky” univerzity třetího věku jsou virtuální kurzy založené na využití nových komunikačních technologií a internetu. Mají charakter distančního vzdělávání a e-learningu.

Vzdělávat se i ve starším věku je důležité z několika důvodů. Především trénink mozku může oddálit nástup a snížit intenzitu demence a snad i Alzheimerovy choroby. Studující senioři vstupují do sociálních sítí, které je chrání před pocitem osamění a vyvolávají uspokojení ze smysluplně stráveného času. Nepůsobí jim potíže přizpůsobit se rychle se rozvíjející informační společnosti a nezůstávají pozadu za mladšími generacemi.
Studiem na univerzitní úrovni se senioři systematicky seznamují s nejnovějšími poznatky ve vědě, historii, politice, kultuře apod. Posluchačem univerzity třetího věku se může stát každý občan, který dosáhl důchodového věku a má středoškolské vzdělání s maturitou (někdy se promíjí). Poplatek za kurz se pohybuje od 100 do 500 Kč za semestr. Výši poplatku stanoví pořádající fakulty.

Komu jsou virtuální kurzy určeny?
Vzdálená výuka je určena především seniorům, kteří se z různých důvodů nemohou zúčastňovat přednášek osobně. Většinou je limituje vzdálenost místa vysoké školy, zdravotní nebo časové důvody. Studium virtuální vzdělávací skupiny organizuje koordinátor, v ideálním případě jeden ze skupiny seniorů. Výuku je možné realizovat kdekoliv, kde je dostupný internet. Podmínkou účasti není znalost práce s PC. Hlavní předností virtuálních kurzů je možnost opakování, což je významné zejména pro seniory.

Program „Svět okolo nás“
Kurzy jsou součástí studijního programu „Svět okolo nás“ a zahrnují skupinové přednášky, samostatnou práci, komunikaci s lektorem a další aktivity. Mezi oblíbené patří např. semestrální kurz Astronomie, jehož garantem je Fakulta matematicko-fyzikální Univerzity Karlovy, nebo semestrální kurz Vývoj informačních technologií Provozně ekonomické fakulty ČZU v Praze. V únoru byl zahájen už 4. semestru virtuální výuky univerzity třetího věku v regionech.

Jak se stát studentem?
O možnostech virtuálního studia se buď můžete informovat na univerzitách, které jsou garanty Univerzit třetího věku (Univerzita Karlova v Praze, Česká zemědělská univerzita v Praze, Masarykova univerzita v Brně, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Slezská univerzita v Opavě) nebo seznam fungujících konzultačních středisek včetně kontaktů najdete na portálu vzdělávání seniorů

Zdroj:
www.e-senior.cz
Internetový zpravodaj Asociace univerzit třetího věku
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.