velikost písma: A +/ A/ A -

Lisabon – město bez zbytečného stresu

Autor: Janka Ryšánek Schmiedtová | komentářů: 0

Nejzápadněji položená evropská metropole má svůj neotřelý šarm a půvab, neopakovatelnou atmosféru a hlavně příjemně zpomalený rytmus.

Je osm hodin ráno, modré nebe zvěstuje odpolední pařák a prázdné ulice města jasně ukazují, že si místní na brzké vstávání nepotrpí. Jen tu a tam proběhne kolem čpějících popelnic toulavý pes. Tramvaj číslo dvacet osm vrže líně do kopce po Calçada de Santo André, míjí dámu úctyhodných rozměrů s tričkem pod prsa vyloženou ve vchodu do pekárny a na chodníkovém obrubníku bezdomovce, čtoucího zaujatě včerejší noviny. I v té nejzaplivanější kavárně na předměstí se servíruje vynikající káva za mile nízkou cenu, téměř žádný z obchůdků v klikatých uličkách starého města nedodržuje otevírací dobu a chce-li muž sdělit kolemjdoucí ženě, že je atraktivní, zapíská na ni nebo hlasitě zamlaská. Berte to jako poklonu, v Portugalsku to prostě takhle chodí.

Milníky správného turisty
Základním vybavením návštěvníka Lisabonu je jízdenka na městskou hromadnou dopravu. Nelitujte utracených peněz, využijete je do posledního centu. Už z letiště lze jet do centra metropole veřejným autobusem – a to není všechno. Jízdenka platí také na malé žluté tramvaje, které vás elegantně provezou středem těch nejstarších čtvrtí Alfama a Graça, na samostatně stojící výtahovou konstrukci Elevador de Santa Justa, z jejíhož vršku se vám otevře nádherný výhled na celé město a řeku Tejo i na lanovky Elevador da Bica, Elevador da Lavra a Elevador da Glória, které vás vyvezou do rezidenčních čtvrtí na lisabonských kopcích.

Vůně i pachy portugalské kuchyně
Chcete-li ochutnat tradiční kuchyni, zajděte do arabsky působícího paláce Casa do Alantejo. Tento podnik sídlí přímo v centru města a za přijatelnou cenu tu dostanete vše, co dělá místní kuchyni výjimečnou: třeba silně zapáchající solenou či sušenou tresku zvanou bacalhau. Portugalci tvrdí, že znají víc receptů na její zpracování, než kolik je dní v roce.
K obědu či večeři si objednejte mladé zelené víno – Vinho Verde – a určitě navštivte jeden z malých stylových barů v okolí Národního divadla, v nichž se za jediné EURO prodává sklenka višňové pálenky známá jako ginjinha. Můžete si ji (ale nemusíte) poručit s kousky ovoce. Zvyklostí je ji vypít na ulici během pokuřování a příjemného tlachání s přáteli. Připravte se na to, že s vámi budou chtít místní zapříst rozhovor, aniž by je zajímalo, zda umíte portugalsky.
Připravte se na to, že místní sladkosti jsou sladší, než byste čekali. Vyzkoušejte pastel de nata, smetanový koláček. Speciální variantu připravovanou podle tajné receptury a bohatě sypanou skořicí lze zakoupit v přístavní čtvrti Belém.

Dobrá káva kdykoliv a kdekoliv
Jsou-li na něco Portugalci skutečně hákliví, pak je to jedení vestoje a nesoustředěné pití kávy. Posezení nad šálkem kávy je pro ně každodenní obřad, který si vychutnávají v naprostém klidu a vážnosti. V Lisabonu je káva silná, nezvykle aromatická, chutná a levná. Je tedy už jenom na vás, kterou formu jejího servírování si oblíbíte, jestli vám zachutná mléčná káva galão, káva s mlékem garoto či velká bílá káva meia de leite. Přímo v centru Lisabonu si zajděte na kávu do stylového Café A Brasileira, před nímž stojí pomník portugalského spisovatele Fernanda Pessoy.

Živoucí metropole na břehu oceánu
Lisabon není načančaným místem lacině se podbízejícím zahraničním turistům. Jeho atmosféra vám doslova zaleze pod nehty. Otlučené kachlíčkové fasády, rozlehlé staré kláštery, roztomilé balkony s prádlem schnoucím v odpoledním slunci, parky s panoramatickou vyhlídkou na město, křivolaké uličky vedoucí k pevnosti Castelo de São Jorge, kavárny s dech beroucím výhledem a obchody s asijskými potravinami.
V žádném případě nevynechejte přístavní čtvrť Belém se slavnou Belémskou věží, monstrózním Památníkem objevitelů a Klášterem svatého Jeronýma, dále pak staré město rozkládající se mezi náměstím Rossio a Praça do Comércio. Večer si užijte ve čtvrti barů, hospod a restaurací Bairro Alto a poslechněte si tradiční melancholickou a tklivou hudbu fado. A komu by ani tohle všechno nestačilo, ať si vyjede vlakem do malebného přímořského letoviska Cascais, anebo vyrazí na návštěvu kdysi honosné královské rezidence – romantického městečka Sintra.

Lisabon na internetu
Maximum informací o Lisabonu v českém jazyce naleznete na webu: www.lisabon.biz
Maximum informací o Lisabonu v anglickém jazyce naleznete na webu: www.golisbon.com
Jízdu tramvají číslo 28 si přímo z pohodlí svého křesla můžete vychutnat zde a virtuální prohlídku města zase na tomto odkazu.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.