velikost písma: A +/ A/ A -

Co nám signalizuje bolest hlavy

Autor: Helena Chvojková | komentářů: 0

Bolest hlavy dokáže člověka zcela vyřadit z provozu. Když odhalíme příčinu, můžeme jejímu případnému ataku lépe čelit.


Foto: iStock

Naše tělo se nám bolestí hlavy snaží naznačit, že s ním, případně s naším životním stylem či prostředím není něco v pořádku. Vystopovat příčinu bolesti nebývá snadné, přesto bychom se o to měli alespoň pokusit.

Kde, kdy a proč?
V našem pátrání se snažíme odpovědět na otázky kde, kdy a jak se bolesti projevují. Například opakující se bolest hlavy před jídlem ukazuje na možné překyselení žaludku. Když ji vnímáme ve zvýšené míře až v průběhu konzumace nebo těsně po ní, může být důvodem potravinová alergie. Pozornost bychom měli věnovat i projevům bolesti. Pulzující bolesti hlavy se dostavují při změně atmosférického tlaku u těch, kdo jsou citliví na střídání počasí. Pocit tuposti v hlavě může být následkem nízkého krevního tlaku, naopak rozpínavá bolest signalizuje tlak vysoký. Přetrvávající nebo zhoršující se bolest by měla být impulzem k návštěvě lékaře.

Jak se bránit
Nejsnadněji se odstraňují příčiny bolestí spočívající v nezdravém životním stylu. Příčinou bývá kromě stresu nedostatek spánku, pohybu a strava. Na bolesti hlavy si také často stěžují ti, kdo dlouho a nesprávně sedí třeba u počítače nebo u televize. Bolest vyvolává ztuhnutí šíjových svalů a nežádoucí tlak na nějaký nerv. Při dlouhém vysedávání u obrazovky trpí i oči a následně pak hlava. Složitější je najít důvod bolestí hlavy způsobených okolními vlivy. Někteří lidé jsou citliví na změny počasí. Proč, to není úplně jasné, svou roli může hrát nervová labilita. V každém případě může pomoci jóga s relaxací.

Změna životního stylu
1. Pomůže nám zdravá strava. Můžeme přidat i vitamin C a B-komplex a také hořčík, který jako přirozený prostředek uvolňuje svaly (nalezneme ho v minerálních vodách, v avokádu, v sójových bobech, mandlích, fazolích).
2. Poslouží i osvědčené bylinky – zklidňující heřmánek, list hlohu, vrbová kúra, šalvěj, kozlík lékařský a chmel. Vaříme si z nich čaje a pijeme je preventivně. Výsledky se projeví až po čase.
3. Bolest hlavy můžeme také „vychodit a vydýchat“. Pro všechny typy bolestí hlavy je nejlepší prevence rychlá půlhodinová chůze. Měli bychom při ní zhluboka dýchat, pořádně se okysličit.
4. Úspěšně pomáhá i masáž krku, napínání a uvolňování obličejových svalů, masáž chodidla, masáž pokožky hlavy a také tlak na akupresurní bod mezi ukazováčkem a palcem na ruce.
5. Ztuhlé šíjové svaly se pokusíme uvolnit přikládáním horkého obkladu (látku namočíme do horkého nálevu z pěti kapek levandulového oleje a vody). Dají se také rozmasírovat nebo rozcvičit: vytahujeme a povolujeme ramena, střídavě jimi kroužíme, paže střídavě křížíme za hlavou, pomalu kroužíme hlavou.
6. Samu bolest hlavy mírníme studenými obklady z levandulového nebo mátového esenciálního oleje, které přikládáme na čelo a na spánky. Můžeme také zkusit přiložit na spánky plátky okurky. Jakmile nás začne hlava bolet, dáme si čaj z meduňky, případně lipový s mátou.
Uvedené tipy samozřejmě neplatí pro stavy migrény.

Trápí vás časté bolesti hlavy? Jak s nimi bojujete? Svěřte na našem diskuzním fóru, nebo na facebooku.

Kam dál?
Meteosenzitivita: ovlivňuje počasí naše zdraví?
Kateřina: „Föhn mi komplikuje život“
Masaru Emoto: odhalil tajemství vody
Děláme to všechny, ale nemluvíme o tom
Zdravé recepty Hanky Zemanové

Zdroje:
kniha Domácí recepty proti nemocem, Franziska von Au – vydavatelství IKAR
www.bolestihlavy.cz
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.