velikost písma: A +/ A/ A -

Perla jižních Čech - Český Krumlov

Autor: Alexandra Videmannová | komentářů: 0

Město ležící v malebném údolí a na svazích kolem řeky Vltavy, přitahuje svým jedinečně dochovaným středověkým komplexem s dominantou zámku. Není náhodou, že je od roku 1992 na Seznamu památek UNESCO.

Jméno Krumlov je ovlivněno polohou města mezi esovitými zákruty jihočeského veletoku a patrně pochází z německého Krumme Aue (křivý luh). Přídomek Český se k němu začal připojovat v roce 1439, zřejmě aby nedošlo k záměně s Moravským Krumlovem.

Historie zrodu, za pochodu šlechtických rodů...
Původně stával na ostrohu nad řekou raně gotický hrad (s první písemnou zmínkou z roku 1253), který tu byl založen ze strategických důvodů na obchodní cestě do rakouského Lince. Vlastní město vzniklo až v roce 1274. Postupem času byl hrad rozšířen a v jeho podhradí se začalo formovat malé městečko Latrán. Jemu ve 2. polovině téhož století vyrostla na protějším břehu Vltavy konkurence, dnešní Staré Město. Stalo se střediskem rozsáhlého panství, o jehož rozkvět se v průběhu staletí staraly významné české šlechtické rody – Vítkovci, Rožmberkové, Eggenberkové a Schwarzenberkové. Jednotlivé dynastie mu podle svých potřeb vtiskly vliv baroka, renesance a dalších stavebních slohů.

Především za téměř 300leté vlády Rožmberků, šlechtického rodu s pověstnou pětilistou růží ve znaku, který má město dodnes, se Český Krumlov stal centrem a správním střediskem rozsáhlého území zahrnujícího většinu jižních Čech. O hospodářský vzestup se postarala zejména těžba stříbra, paradoxně však příliv německých horníků znamenal dlouhodobou germanizaci města. Rozvoj vyvrcholil ve 2. polovině 16. století, to už byl Krumlov povýšen na královské město (rok 1494). V té době dochází i k velkorysé přestavbě hradu na pohodlné zámecké sídlo. Velké dluhy však Petra Voka z Rožmberka dohnaly v roce 1602 k prodeji Krumlova císaři Rudolfu II.

V roce 1622 Ferdinand II. Habsburský daroval za prokázané služby Český Krumlov Eggenberkům. Nejvýznamnější postavou tohoto rodu byl bezpochyby Jan Kristián, velký milovník umění a zábavy. Zvláště holdoval hudbě, opeře a baletu. Za jeho vlády bylo v letech 1680 - 1682 vystavěno nádherné barokní divadlo, které najdete na pátém nádvoří.
Po vymření Eggenberků v roce 1719 se dědictví ujali Schwarzenberkové. Ti hospodařili na panství až do roku 1947, kdy byl zámek převeden do vlastnictví státu. V roce 1963 byl prohlášen za kulturní památku.


… přinesla přehršel architektonických „plodů“
Český Krumlov patří s Prahou a Karlovými Vary mezi turisticky nejzajímavější a nejnavštěvovanější místa v České republice. Město samotné se pyšní neuvěřitelně zachovalým a renesančně malebným historickým jádrem, které z drtivé většiny vzniklo za vlády Rožmberků. Z každé části, kterou navštívíte, na vás dýchne starobylost, která vás okouzlí. Při prohlídce hradu můžete sledovat strhující osudy lidí, kteří byli s tímto městem spjati. Příběhy o opravdové lásce, neštěstí, smutku i vraždě. Pro turisty je jihočeský skvost o to zajímavější, že zde stále žijí běžní občané, což podtrhuje jeho atraktivitu a zvláštnost. K těm lze připočíst každoroční Slavnosti pětilisté růže konané v období slunovratu. Hotely a pensiony v Českém Krumlově tou dobou doslova praskají ve švech.

V Českém Krumlově naleznete hrad a zámek, zámeckou zahradu s rokokovou fontánou, letohrádek Bellarie, barokní divadlo a významnou dominantu města, kostel sv. Víta, cenné dílo jihočeské gotiky. Zámecká věž s věží kostela vytvářejí výtvarný profil na horizontu města. Ta první přitom symbolizuje světskou vládu, druhá zase moc církevní.

O vzniku šlechtického sídla již byla řeč, o sv. Vítu se zmíníme krátce. Kostel byl založen v roce 1309. Stavitelé na něm uplatnili „parléřovskou“ školu, kterou po další staletí „editovali“ různé stavební slohy. V dnešní době je pro objekt se síňovým trojlodím a protáhlým pětiboce uzavřeným presbytářem charakteristická zvláště osmiboká štíhlá věž v ose západního průčelí, poutající z dálky zrak nejednoho labužníka architektury.

Vyhledávanou kulturní památkou bývá zámecké barokní divadlo, do dnešních dnů doklad rozkvětu divadelního života Českého Krumlova. předcházela mu scéna v tzv. Jelením sále krumlovského zámku z roku 1675. Po různých pozdějších stavebních, technických a dekoračních úpravách je s krumlovským barokním divadlem srovnatelné pouze švédské královské divadlo v Drottningholmu u Stockholmu z roku 1766.


Štěstí, že město „nezapadlo...“
V období vlády jedné strany nebyla sice památková péče (na rozdíl od jiných historických měst) doslova zanedbávána, ale rozhodně jí nebylo věnováno tolik pozornosti jako dnes. Proto byly mnohé významné památky města až do r. 1989 ošuntělé, ne-li přímo zchátralé.

Po sametové revoluci se Český Krumlov přeorientoval z ospalého okresního města na jeden z nejvýznamnějších tuzemských cílů zahraničních turistů. Velké finanční prostředky byly investovány do obnovy památkových objektů. Díky tomu se dnes město řadí mezi ta nejhezčí v České republice.


Turistické cíle v okolí Českého Krumlova
Z města vede několik značených turistických tras a trasy cyklistické.
Na sever:
Většina cest z města na sever vede do Blanenského lesa. Vypravit se můžeme na nejvýše položené místo v okolí, na vrchol Kleť (1083 metrů n/m). Ti zdatnější dojdou na vrcholek pěšky, ostatní se mohou vyvézt sedačkovou lanovkou. Na kopci je rozhledna s nezapomenutelným výhledem nejen na Český Krumlov. Při dobré viditelnosti dohlédneme do Českých Budějovic a do dalekého okolí.
Na severozápad:
Od severozápadního okraje města se zvedá Městská hora (608 metrů n/m) na jejímž úbočí je přírodní rezervace Vyšenské kopce, kde byla vybudována naučná stezka. Trasy nás dovedou severním směrem do Blanského lesa.
Na jihozápad:
Pro ty zdatnější je připravena cesta až k vodní nádrži Lipno, ale tuto trasu doporučujeme spíše pro výlet na kole.

Hrady a zříceniny v okolí:
Dívčí Kámen (asi 9 km)
Pasovary (asi 10,5 km)

Zajímavá města a obce v okolí:
Klášter Zlatá Koruna (asi 6 km)
Chlumec u Českého Krumlova (asi 8,5 km)
Bohdalovice (více než 8 km)
Chvalšiny (více než 9 km)
Kájov (více než 4.5 km)
Křemže (více než 10 km)
Slavkov (8 km)
Větřní (více než 4,5 km)
Červený Dvůr (více než 7,5 km)

Cykloturistika:
Hrad Rožmberk nad Vltavou zhruba (18 km)
Holašovice (asi 18 km)
České Budějovice (asi 22 km)
Vítkův hrádek (asi 24 km)
ZOO Ohrada Hluboká nad Vltavou (asi 27 km)
Státní zámek Hluboká (asi 28 km)
Rozhledna Kraví hora zhruba (31 km)

A jaké jsou vaše zážitky z návštěvy Českého Krumlova? Máte zajímavý cetsovatelský tip nebo varování? Neváhejte a zapojte se do diskuze.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.