velikost písma: A +/ A/ A -

Naši „mladí“ se rozvádějí

Autor: Irena Ševelová | komentářů: 0

Rozvod vždy zasáhne nejvíce děti. Prarodiče mají díky blízkému vztahu s vnoučetem šanci pomoct mu tuto náročnou a traumatizující situaci zvládnout.

Je důležité, aby si zachovali nadhled a snažili se o nezúčastněný postoj, jen tak v nich vnoučata najdou potřebnou oporu a budou jim důvěřovat. Veřejnost se často mylně domnívá, že malé děti (od nemluvňat až po předškoláky) jsou rozvodem zasažené mnohem méně než ty starší. Pokud je dítě nejisté a jeho zázemí se otřásá v základech, negativně to ovlivňuje jeho psychiku a dlouhodobý pocit frustrace může vyústit v závažné psychosomatické problémy. V lepším případě takové děti v noci špatně spí, mají sklon k plačtivosti a jsou nepřirozeně úzkostlivé. V horším případě si stěžují na různé bolesti, mají sklon k agresivitě, odmítají potravu. Nemluvněti jen těžko vysvětlíte, co se děje. Odvedením jeho pozornosti, svou blízkostí a empatií mu můžete pomoci se na chvíli odreagovat. Snažte se s ním trávit co nejvíce času někde jinde – venku na hřišti, nebo u sebe doma.

I malé dítě vnímá velké změny
Děti nižšího školního věku už novou situaci chápou. Výhodou i nevýhodou zároveň je, že s takovýmto dítětem již můžete diskutovat. V momentě, kdy dítě rozumí významu slov, musíte si dávat pozor na to, co řekněte o jeho rodičích. Přestože se snažíte mít nezávislý pohled, určitě máte z osobních důvodů větší sympatie k jednomu z nich. Se svým postojem byste však nikdy neměli vnouče konfrontovat. Máte moc ovlivnit jeho myšlení, ale to vám nedává právo ho od jednoho z rodičů odcizit. Dítě si podvědomě ukládá negativní hodnocení do paměti a podle nich v budoucnu formuje svoje postoje. Proto byste se měli jakýchkoli hodnocení vyvarovat. Vnouče je v situaci o to složitější, když právě začíná chodit do školy. Dostává se do období, které je pro každé dítě náročné, protože znamená definitivní změnu jeho dosavadního životního rytmu. Dítě v nízkém školním věku sice situaci již rozumí, ale z druhé strany není schopno se vyrovnat se svými emocemi. Ve vypjaté situaci neoplácejte dítěti stejnou mincí. Naopak, pevně je obejměte a držte. Křikem, výčitkami či trestem situaci jen zhoršíte.

Puberťáci potřebují dohled
Ani v pubertálním věku to nebudete mít s vnoučetem snadné. V této životní etapě dítě hledá svoji osobnost. To se často projevuje despektem rodičům a rozvod tomu nepomáhá. Je potřeba vnouče více hlídat a nenápadně kontrolovat. Pravděpodobně bude spíš než u vás hledat pomoc u přátel. Deprese, pocity zklamání a zrady ze světa dospělých si může „léčit“ experimentováním s alkoholem či drogami. Zároveň se může rozporuplným chování snažit na sebe upozornit. V tomto období bude nejdůležitější a zároveň nejtěžší dítě zaujmout a zabavit. Snažte se u něho objevit nějakou dovednost, která ho baví, podporujte ho v ní a sami mu připravujte příležitosti. Obrňte se trpělivostí a odmítejte jakékoli náznaky citového vydírání ze strany vnoučete. Dítě sice potřebuje více pozornosti, ale to neznamená, že jeho trauma vykoupíte tím, že mu splníte každé přání.

Dospělé děti také prožívají rozvod rodičů
Ani někteří dospělí nedokážou přejít s nadhledem rozvod svých rodičů. Mají mnohdy rodiče za vzor a rozvodem je jejich úcta, kterou chovali k matce a otci ohrožena. Obzvláště v případě, kdy je příčinou rozvodu mimomanželský vztah. V takové situaci je vhodné si s dospělými vnoučaty promluvit o jejich pocitech a nové situaci, ale nenechat se zmanipulovat a hrát v jejich vztahu s rodiči prostředníka.

Tip na závěr: Děti mají bohužel tendenci přikládat vinu za rozvod jejich rodičů sami sobě. Je velmi důležité je přesvědčit, že si pokoj sice musí uklízet, ale kdyby si ho uklízeli vždy pečlivě, na rozvodu jejich rodičů to prostě nemělo vliv.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.