velikost písma: A +/ A/ A -

Vnitřní mír pomocí jógy

Autor: Pavel Plohák | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE – JÓGA: Základní myšlenkou jógy je žít šťastně a objevit vnitřní harmonii. Při cvičení si navíc krásně protáhnete a zrelaxujete celé tělo. Najděte štěstí uvnitř sebe sama!


Foto: iStock

Jóga jako životní cesta
Ve zjednodušené formě můžeme Cestu Jógy rozdělit na tři roviny, které se vzájemně prolínají a doplňují: jógu těla (např. Hatha jóga, Power jóga), jógu duše (charakterová očista v Rádža józe, Karma jóga, Bhakti jóga, Shakti jóga) a jógu ducha (meditace). Správně porozumět józe není snadné. Lidé žijící na Západě obvykle hledají způsoby, jak se složité asány z knih naučit co nejrychleji a ptají se, kolik to bude stát. Jóga ale není auto, které vás dopraví za pár chvil tam, kam chcete. Jóga rozvíjí člověka pomalu, je to cesta na celý zbytek života. Není určena jen pro mladé a tělesně zdatné. Může být životním způsobem pro každého, tedy i pro seniory nebo zdravotně postižené. Jóga není dynamické cvičení a už vůbec ne srovnávací. Každý cvičí do svého maxima a nepozoruje druhé. Soustředí se sám na sebe a vnímá potěšení z pohybu, harmonické dýchání a proudění životodárných sil ve svém těle.

Pozitivní mysl – půl zdraví
Jóga má vypracovaný komplexní systém poloh – ásan, které mají blahodárné účinky na různé části těla. Sestava se provádí většinou po dobu jedné hodiny. Součástí sestavy by měla být dechová cvičení – pránajámy. Správné a vědomé dýchání je podle jógy základem správného a vědomého života. Každodenní relaxace harmonizuje organismus, správné dýchání podporuje srdce, plíce, vymaže stres a uvolní myšlenky. Jóga vede k vyváženosti celé osobnosti, neurotické osobní tužby a přání jdou stranou. V józe jsou popsána pravidla a postupy, jak se zbavovat negativního přístupu k životu a k sobě samému. Čistota myšlenek je stejně důležitá jako čistota slov a činů. Negativní myšlenky nás ovlivňují jako jed, naopak pozitivní jsou naši nejlepší a nejbližší přátelé. Dejte si předsevzetí: „Moje první myšlenka dne bude vždy pozitivní.“

Cvičení ve skupině
Pražské Yogacentrum nabízí dopolední lekce jógy pro seniory. Tyto lekce jsou speciálně připraveny pro jejich potřeby. Lekce jsou vedeny zkušeným učitelem jógy, který bere zřetel na zdravotní stav jednotlivých účastníků. Vše probíhá v klidném tempu, při cvičení jednotlivých póz protáhnete celé tělo, možná znovu objevíte i časem zapomenuté svaly a na konci každé lekce vás čeká příjemná relaxace.

Nové trendy v józe
Power jóga – dynamický styl jógy, s choreografií plynulých pozic. Zpevňuje zejména břišní svaly, svaly pánevního dna a široký zádový sval. Power jóga je schopna zvýšit sílu a zachovat přirozenou hybnost kloubů. Je vhodná také pro hubnutí.

Bikram jóga/Hot yoga – cvičí se při cca 40 ºC, cvičení posiluje zejména srdeční činnost a ohebnost kloubů. Více o bikram józe si přečtěte ZDE.

Jogalates/Yogilates – styl kombinuje jógu a oblíbený Pilates, využívá také různých pomůcek. Posiluje zejména střed těla, zlepšuje stabilitu bederní páteře i pružnost celého těla. Cílem cvičení je zapojit hluboké svalové skupiny a prohloubit pozornost k vlastnímu tělu.


Podívejte se na cvičení jogalates. Klikněte na obrázek!

Hormonální jóga – využívá prvků různých stylů jógy, které cíleně působí na žlázy s vnitřní sekrecí. Reaktivuje v tělu tvorbu vlastních hormonů, což pozitivně ovlivňuje kondici. Využívá techniky rychlého dechu, Bhastriky, která masíruje vnitřní orgány a aktivizuje vlastní energii. Autorka hormonální jógy, Dinah Rodriguesová, ji doporučuje zejména ženám v přechodu.

Kam dál?
Užijte si dovolenou na kole, na vodě i na zámku
Vařte pomalu. A zdravě!
Sviťte šetrně – úsporně a ekologicky
Oddělené ložnice mohou váš vztah posílit – nevěříte?
Moxování – léčivý oheň

Zdroj:
www.joga.cz, na těchto stránkách je uveden seznam Jógacenter v ČR
Více informací na www.yogacentrum.cz., www.jogapoint.cz (Praha), www.familypoint.cz (Brno), www.pranavajoga.cz (Ostrava), http://www.dinahrodrigues.com.br/

Cvičíte jógu nebo chcete začít? Podělte se o své zkušenosti, úspěchy a zkuste inspirovat ostatní svým příběhem. Své příspěvky vkládejte do diskuze nebo na facebook. Zde si můžete poslechnout odkazy na relaxační hudbu, kterou doporučují naše čtenářky.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Jóga, Téma týdne