velikost písma: A +/ A/ A -

Přechod v pohodě 1. díl

Autor: Kateřina Hollá | komentářů: 1

Přechod nutně neznamená snížení kvality života. Naopak. Existuje mnoho léků, pomůcek, doplňků a rad, které ženám pomáhají stárnout důstojně.

Přechod neboli klimaktérium není nemoc. Klimaktérium je přirozená součást fyziologického procesu stárnutí ženy. Nelze se mu vyhnout. Je však třeba vědět, co tento fyziologický proces přináší, jaké pozitivní či negativní změny v tělesném či psychickém fungování ženy s ním souvisejí. A také přemýšlet, jak negativní změny zmírnit či dokonce eliminovat.

Hormonální rodeo
Ze slova přechod jasně vyplývá, že se jedná o změnu stavu, o „přechod“ z plodného období ženy do období neplodného. Na počátku klimaktéria se postupně snižuje hladina ženských pohlavních hormonů – estrogenu a gestagenů – a v malé míře též mužského pohlavního hormonu testosteronu. Do té doby díky cyklickému přídělu hormonů byla žena schopna počít a donosit dítě. V tomto reprodukčním období byla žena na rozdíl od mužů mnohem více chráněna proti kardiovaskulárním chorobám. Klimaktérium vede k menopauze, k poslední menstruaci v životě ženy. Dochází k ní ve chvíli, kdy vaječníky produkci hormonů zcela zastaví. O menopause však hovoříme až po 12 měsících od poslední menstruace. Vliv hormonů se neomezuje pouze na reprodukční orgány, zasahuje více či méně téměř do všech řídících funkcí těla. Úbytek hormonů se neprojeví pouze neschopností plodit, má vliv i na mnoho jiných tělesných i psychických oblastí.

Čtěte také: Přechod v pohodě 2. díl

Přirozené změny
Jak již bylo řečeno, přechod není nemoc, je to přirozený běh událostí. Přínáší však mnoho změn, které ve svém souhrnu mohou přispět ke vzniku tzv. klimakterického syndromu. Klimakterický syndrom je soubor obtíží, které provázejí zcela přirozený stav klimaktéria. Síla příznaků je zcela individuální. Ve většině případů dominují návaly horka. Přicházejí hlavně v noci, mohou mít vliv na spánek. Nedostatek spánku pak vyvolává malátnost a únavu během dne. Menopauza nenastupuje kolem 51. roku ženy, ale může to přijít kdykoli od 40 do 60 let. U žen, které začaly dříve menstruovat, je pravděpodobné, že i dříve přestanou. Snížená hladina pohlavních hormonů má mnoho příznaků. Tyto příznaky můžeme rozlišit na časné, střednědobé a dlouhodobé a také na tělesné a psychické:

1. časné
tělesné
:
- menopauza začíná poslední menstruací v životě ženy. O menopauze lze hovořit, když se další menstruace neobjeví do roka.
- návaly tepla – Nejčastější a velmi obtěžující příznak jsou návaly horka, spojené s celkovým opocením, někdy též malátností, únavou.
- nespavost, únava
- bolesti kloubů

psychické:
- podrážděnost
- nervozita
- kolísání nálad
- deprese
- zapomínání, nesoustředěnost

2. střednědobé
tělesné
:
- suchost vaginy
- častější záněty pochvy a močových cest
- bolest při močení, obtíže s unikáním moči
- ochabování kůže a tvorba vrásek- suchost pokožky celého těla i v oblasti genitálu
- změna ukládání tuků – tloustnutí

psychické:
- ztráta zájmu o sex
- deprese

3. dlouhodobé
- přibývání cévních a srdečních obtíží
- změna v kvalitě kostí – řídnutí kostí – osteoporóza
- náhlé mozkové příhody
- nástup demence

Kam dál?
Sexualita žen ve zralém věku
Chcete být originální? Pořiďte si „ocicat“!
Hudba stimuluje mozek a zpomaluje stárnutí
www.jakspravnerandit.cz
Pletení z papíru

Potýkala jste se v průběhu menopauzy s nepříjemnými fyziologickými projevy? Jak dlouho toto období trvalo? Projevil se nějak přechod na kvalitě vašeho partnerského vztahu? Podělte se o své zkušenosti v našem diskuzním fóru stejně jako další čtenářky. Najdete nás také na facebooku.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Přechod