velikost písma: A +/ A/ A -

Sex a bolest 1.díl

Autor: Kateřina Hollá | komentářů: 0

Zdravý a naplněný sexuální vztah s partnerem, kterého milujeme, je jednou z největších životních radostí. V mnoha případech je však sexualita lidí nějakým způsobem omezena, ohrožena či zcela zničena.

Sexualita je bytostnou součástí člověka. Každý člověk bez ohledu na věk a zdraví touží po někom blízkém, po intimitě a sdílení a s tím souvisí i fyzický kontakt. Mnohdy je však tento kontakt ztížen nebo přímo znemožněn. Jedním z takových případů je i chronická bolest či chronické onemocnění, které celodenně zatěžuje fungování člověka. Takový stav dokáže narušit v životě mnoho věcí a z intimity a vzájemného sblížení dvou lidí dokáže udělat pouze vzdálenou vzpomínku.

Chronická bolest ničí sexuální potěšení
Sexualita je přirozeným vyjádřením tělesné i emocionální blízkosti a je součástí identity člověka jako muže a ženy. Jestliže je narušena bolestí, nezáleží na tom, zda je bolest permanentní a progresivní,například při artritidě, či pouze dočasná po nějaké operaci či zranění. Když se chronická bolest stane součástí každodenního života, člověk se spíše stáhne do sebe, pryč od lidí. Opouští své zájmy, nesdílí své myšlenky a pocity a uniká z jakéhokoli blízkého kontaktu. Mnoho lidí začne mít pocit, že pro neustálou bolest jsou méně přitažliví pro své partnery. Dlouhotrvající bolesti ovlivňují nejen život pacienta, ale také jeho nejbližšího okolí zejména partnera. Partnerství je tak velmi ohroženo, partneři se navzájem pomalu odcizují.

Dosažení sexuální intimity navzdory chronické bolesti
Navzdory všem příkořím, které chronické onemocnění a bolest přinášejí, nemusí člověk svou sexuální intimitu obětovat. Může pokračovat v sexuálním vztahu, ale vyžaduje to nějaké úsilí navíc.

Začátkem všeho je otevřená a upřímná komunikace mezi partnery. Oba se musí naučit více než kdy jindy sdílet:
- jak se doopravdy cítí – jak pacient, tak jeho partner
- o co v životě chronická bolest pacienta ochuzuje,o co ochuzuje jeho partnera
- co jeden i druhý chce a potřebuje od vztahu a jeden od druhého

Oba musí být ochotni se na novou situaci adaptovat, akceptovat nové danosti, které nemohou být změněny. Být flexibilní a kreativní při hledání nových způsobů vyjádření vlastní sexuality a začít společně budovat spojení, které se začalo vytrácet.

Znovunastolení intimity – je třeba začít pomalu
Předtím, než vůbec začnete uvažovat o návratu k sexuálnímu soužití, je třeba obnovit emoční vazby. Začněte společným trávením času, rozhovory a sdílením pocitů. Přestože chronickou bolestí trpí pouze jeden partner, dopad to má na oba dva. Dobré je tedy zjistit, co si jeden i druhý partner myslí, co prožívá, jak situaci hodnotí a jaké si například vytvořil nové návyky, aby obtížnou situaci zvládal.

V zásadě je dobré začít velmi pomalu a postupně, jako na počátku vztahu. Například romantickou večeří, romantickým rande, dárkem. Je dobré vyjadřovat lásku a touhu po partnerovi malými drobnými ale důležitými způsoby, pochválit za běžnou činnosti, zajímat se o starosti druhého, pohovořit o společných „věcech“.

Každý problém může být příležitostí dozvědět se o sobě a partnerovi něco nového. Je možné, že znovu navázáné partnerství bude dokonce lepší a hlubší než do života vstoupila chronická bolest.

Kam dál?
Sex a bolest 2. díl

 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.