velikost písma: A +/ A/ A -

Vyhořelé partnerství?

Autor: Kateřina Hollá | komentářů: 0

Ne v každém partnerství se po odchodu dětí objeví vzájemné odcizení. Nemusíme tedy podléhat panice, že si nebudeme mít s partnerem co říci až děti odejdou.

Na druhou stranu je mnoho párů, kde je komunikace obtížnější a jakmile děti přestávají rodiče potřebovat, manželé si začnou uvědomovat svoje odcizení. Mnoho partnerů po odchodu dětí z domova pociťuje smutek z jejich ztráty. Vyrovnání se s prázdným hnízdem závisí do určité míry také na kvalitě partnerského vztahu a samozřejmě na kvalitě vztahu s dětmi.

Nový začátek nebo krach?
Partneři, kteří dlouhodobé konflikty neřešili a odsouvali, kteří spolu zůstávali pouze ze zájmu o děti, si pravděpodobně kladou otázky "co teď, co s domovem bez dětí, co s partnerem, který během let zestárl a významně se liší od toho, do kterého jsme se před více než dvaceti lety zamilovali".

Špatná zpráva je, že nejvíce rozvodů je v prvních letech manželství a potom v době odchodu dětí z domova. Mnoho párů už prostě nemá vnější důvod, proč spolu zůstávat a vnitřní chybí. Mnoho párů také neunese krizi, která se v tomto přechodovém období objevuje.

Dobrou zprávou však může být, že je to nový začátek. Jestliže mezi partnery není bytostný odpor jednoho vůči druhému, je možné to zkusit znovu. Výhodou je, že se dobře znáte, že v mnoha případech víte, jak bude partner reagovat. Znáte jeho silné i slabé stránky. A také znáte sebe, už nemáte nereálná očekávání jako ve dvaceti, už dokážete ovládat svoje reakce, přemýšlet a pracovat sami na sobě. Možná není pozdě na to, svůj vztah společně obnovit.

Na novou situaci reagujte mírně
Dobré je začít pomalu, nespěchat na partnera ani na sebe. Nediskutovat hned velmi závažná a těžká témata. Nechtít vyřešit svoji minulost se všemi konflikty a jednoznačně stanovit budoucnost. Je třeba začít zvolna hovořit o běžných věcech, starostech a událostech a postupně navazovat ztracenou intimitu.

Každodenní hovor se může týkat:
1. Událostí a starostí v zaměstnání
2. Vztahů na pracovišti, s přáteli, se sousedy
3. Dětí a jejich běžných událostí
4. Plánování společných velmi jednoduchých aktivit – například návštěvy dětí v jejich novém domově

Běžný život samozřejmě přináší i komplikace a problémy, které nelze odsunout na dobu, kdy zase budeme "v pohodě". Při řešení nějakého aktuálního problému je dobré se soustředit pouze a věcně jen na něj. Nezačít řešit dávné konflikty a zranění, které si sebou během partnerství neseme. Paradoxně se může při řešení nějaké těžké životní události ztracená komunikace mezi partnery obnovit rychleji, není to však vždy.

Postupně můžete přecházet k těžším tématům, které jsou pro společnou budoucnost velmi důležité:
1. Změny rolí v rámci domácnosti
2. Změna ve financování domácnosti (například po odchodu do důchodu)
3. Problematické události týkající se dětí (například neustále se vracející nesamostatné dospělé dítě)
4. Společně trávený čas – dovolená, sport, kultura

Jestliže se vám podaří prolomit mlčení a dusno a znovu navázat kontakt, můžete se pustit i do osobnějších témat:
1. Vaše prožívání stárnutí a změny stářím způsobené
2. Pocity osamění z odchodu dětí z domova
3. Plány do budoucna a například úzkost, která z toho může plynout
4. Co vám leze na nervy v rámci společného soužití
5. Intimita a sexuální život

Jak jste na tom se svým současným partnerem? Svěřte se na našem fóru nebo na facebooku.

Kam dál?
Láska za všechny peníze
Femme fatale: věčný fenomén osudové ženy
Přichází do módy živá loutka?
Dýchej až nadoraz!
Masaru Emoto: odhalil tajemství vody
Gastrotoulky: Čechy
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.