velikost písma: A +/ A/ A -

Co je to ergonomie?

Autor: Karel Beran | komentářů: 0

Čím se ergonomie zabývá a jaké je její praktické využití? Ergonomická židle, špatná ergonomie při práci na počítači – slovo jsme automaticky zařadili do svého slovníku, aniž přesně víme, co znamená.

Základem slova ergonomie je řecké slovo ERGO neboli práce. Ergonomie představuje obor se širokým záběrem, zabývající se primárně výkonností pracujícího člověka a přizpůsobováním pracovních podmínek a prostředků jeho potřebám. Řeší kvalitu a zdravotní nezávadnost pracovní polohy a pohybů, které při práci nebo jiných činnostech provádíme. Dále posuzuje užitné vlastnosti, velikost a tvar pracovních nástrojů, přístrojů, vybavení, oblečení a obuvi.

Posuzováním účinků dalších fyzikálních vlivů (teplo, světlo, hluk, vibrace, kvalita vzduchu a působení chemických látek a záření) na lidský organismus se zabývá obor hygiena práce.

Význam ergonomie
Ergonomie vytváří takové prostředí, které zabezpečuje dostatečný komfort při pracovních i mimo pracovních činnostech a zabraňuje nezdravému zatěžování pohybového aparátu špatným pohybem (pozicí) nebo vlivem vnějšího prostředí. Vnějším prostředím rozumíme rozličné nástroje, přístroje a vybavení pro práci, zábavu nebo odpočinek.

Hlavním přínosem správné ergonomie je:
•  vytvoření komfortu při práci nebo jiných činnostech
•  prevence zdravotních obtíží
•  minimalizace únavy při různých činnostech
•  zvýšení výkonnosti a zlepšení kvality prováděných činností
•  dobrá fyzická a psychická kondice

Ergonomie v běžném životě
V dnešní době má ergonomie své místo v práci i běžném životě. Chceme kvalitně sedět nejenom při práci, ale i doma při odpočinku nebo v dopravních prostředcích. Při práci v domácnosti chceme používat přístroje a nástroje s líbivým tvarem, ale zároveň požadujeme, aby se dobře držely, nebyly těžké a snadno se s nimi manipulovalo. Ergonomie se uplatňuje i v mimopracovních činnostech, jako je sport, doprava a samozřejmě i spánek. Výrobci těchto produktů zařadili ergonomickou způsobilost do svých výrobních programů a samozřejmě i do reklamních kampaní. Nedá se však bohužel říci, že vše co se honosí názvem „ergonomický“, opravdu kvalitativní ergonomické parametry splňuje.

Čtěte také: Jak vyzrát na presbyopii neboli vetchozrakost?

Polohy a pozice
Nejčastější pozice v běžném i pracovním životě jsou sed, stoj a při spánku leh. Záleží na tom, jakou pozici má naše tělo, tzn. v jakém vzájemném postavení jsou dolní končetiny, trup, horní končetiny a hlava, jaké úhly mezi sebou svírají a jak aktivní je sval zajišťující tuto pozici. Toto vše je samozřejmě ovlivňováno tím, na čem sedíme/stojíme a co v těchto pozicích děláme. Rizikové jsou ty činnosti, ve kterých jsme nuceni setrvávat delší dobu bez možnosti změny nebo kde dochází ke kombinaci této pozice s dalším nevhodným pohybem. Obecně můžeme říci, že rizikové jsou všechny pohyby, kdy se předkláníme, manipulujeme s těžkými předměty a pracujeme s rukama v poloze vyšší, než jsou naše ramena. Samostatnou kapitolou je spánek, jehož kvalitu výrazně ovlivňuje pozice ve které spíme a samozřejmě na čem spíme.

Bolesti zad a ergonomie
Jednou z příčin bolestí zad může být špatná pracovní poloha nebo nesprávně prováděný pohyb při práci. Práce se v tomto ohledu jeví jako nejdůležitější faktor hlavně proto, že touto činností strávíme mnoho času. Platí úměra mezi časem stráveným ergonomicky nevýhodnou činností a vznikem zdravotních obtíží. Jestliže špatně sedíme nebo stojíme několik desítek minut denně, určitě nám to neublíží, když jsou to však pravidelně hodiny každý den, riziko vzniku obtíží se výrazně zvyšuje. V tomto případě je úprava pracovní pozice nutná, nicméně u již vzniklých obtíží k vyřešení problému nestačí. V tomto případě je třeba současně zahájit léčbu a provádět vhodnou kompenzaci (vyrovnávací cvičení, pracovní pomůcky aj.). Správná ergonomie při práci je tedy především preventivní prostředek proti vzniku bolestí pohybového aparátu nebo nutná součást další léčby.

Náš tip
Jestliže pociťujete při určité činnosti bolesti zad, které po jejím ukončení vymizí, jedná se s velkou pravděpodobností o ergonomický problém. Zamyslete se nad tím, jak a v jaké pozici činnost vykonáváte a pokuste se o vhodnou korekci.

Kam dál?
Aby domácí práce nebolely
I při vaření myslete na své tělo
Tichý zabiják miluje sůl
Budeme hladoví boháči?
Nebezpečí lidských papilomavirů stoupá

Trpíte bolestmi zad? Mohla to zapříčinit nevhodná ergonomie? Napište nám do fóra nebo na facebook.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.