velikost písma: A +/ A/ A -

Bolesti zad a jejich příčiny

Autor: Karel Beran | komentářů: 1

Podle nejrůznějších lékařských studií trpí bolestmi zad alespoň jednou za život až 95 % euroatlantické populace. Škála bolestivých projevů v oblasti zad se také nazývá vertebrogenní onemocnění.

Toto neobyčejně široké spektrum problémů je mimořádně časté. Vlastní název chce pouze upozornit na to, že příčina bývá spojena se statikou a dynamikou páteře (vertebra je latinsky obratel). Ročně nově onemocní kolem 5 % lidí a 1 % má trvalé obtíže. Vertebrogenní onemocnění mají akutní i chronický (více než 6 týdnů) průběh a pro svůj častý výskyt mají velký dopad na celou společnost.

Příčinu odhalí jen komplexní vyšetření
Základem každého vyšetření bolesti zad je vyloučit život ohrožující stavy. U nově vzniklé, prudké bolesti, navíc spojené s nemožností chůze, krvácením, bolestí na hrudi či v břiše, zvracením, celkovou nevolností nebo ztrátou vědomí se vždy musí nemocný komplexně vyšetřit. Uvádí se, že závažnou příčinou bolestí zad (nádor, zlomenina, infarkt, absces aj.) trpí méně než 3 % nemocných, kteří se pro bolesti v zádech vydají k ošetření do zdravotnického zařízení. K odhalení příčin je kromě anamnézy (základní údaje o stavu předcházejícímu vlastní nemoci) nutné provést zobrazovací vyšetření (RTG aj.), laboratorní odběry, či EKG, aby se vyloučil srdeční infarkt či angina pectoris. Proto je při vzniku obtíží nebo jejich výrazné intenzitě vždy dobré vyhledat lékaře. Je lépe být označen za simulanta, než nepodchytit dobře léčitelné počáteční stádium nějakého onemocnění. Navíc u některých stavů se dá kurativní léčba (s výhledem na úplné vyléčení) použít jen v omezeném časovém období (srdeční infarkt). Mezi akutní varovné příznaky vertebrogenních obtíží patří i nově vzniklé obtíže s močením (nemohu spustit proud, nebo naopak inkontinence moči), nově vzniklá necitlivost některé části těla (končetin, sedlovitá u syndromu kaudy), ostrá vystřelující končetinová bolest.

Léčba je vždy individuální
Chronické vertebrogenní obtíže omezují pracovní schopnost, jejich léčba není jednoduchá a přímočará, ekonomické zatížení státního rozpočtu je obrovské. Ve všech statistických přehledech je finanční náročnost léčby vertebrogenních onemocnění vždy na předních místech. Jen pro ilustraci - ve Spojených státech se nároky na léčbu tohoto spektra pohybují vždy v desítkách miliard dolarů ročně. K tomu je všude na světě potřeba připočíst další náklady za sníženou pracovní schopnost a ztrátu zaměstnání, sociální dávky.

Čtěte také: Jak usnout? Triky a fígly

Není lehké vystoupit z bludného kruhu
V případě dlouhodobě imobilních nemocných může narůstat riziko, že se rozvinou kardiovaskulární onemocnění jako obezita, hypertenze (vysoký krevní tlak), ischemická choroba srdeční a postižení cév dolních končetin, diabetes mellitus (cukrovka), neurovaskulární postižení (cévní mozkové příhody, některé typy demencí). Není náhodou, že obezní pacienty s cukrovkou a hypertenzí sužují bolesti zad a naopak nemocní, kteří dlouhodobě trpí bolestmi v zádech, se pro bolest méně pohybují a tloustnou. Náklady na řešení tohoto propletence představují dominantní část výdajů na zdravotnictví.

Další souvislost je třeba hledat v životním stylu moderní civilizace. Celkové snížení pohybu (hypokineze) a jeho pestrosti vede k rychlejšímu rozvoji obtíží několika cestami:
1. Jednou z nich je snížení energetického výdeje a výše zmíněný nárůst hmotnosti s rozvojem mechanického přetížení kloubního aparátu páteře i velkých kloubů (artróza).
2. Nejsou pravidelně procvičovány všechny součásti hybného aparátu a právě ty jsou pak náchylnější k rychlejší degeneraci. Organismus pak např. ztuhlá bedra musí kompenzovat zvýšenou pohyblivostí hrudníku a kyčlí, ty se přetíží, začnou bolet, pro bolest je opět méně pohybu a tak pořád dokola.
3. Moderní doba vyžaduje rychlý transport na velké vzdálenosti. Rychlý transport v létě i v zimě vyžaduje stabilní a pevné silnice. Záplava betonu a asfaltu sice hodně vydrží, ale chrupavku a stavbu vazů máme stejnou jako lovci mamutů. K vyrovnávání otřesů je pak třeba mezi nohu a podložku při chůzi i běhu vkládat stále sofistikovaněji pružící obuv. Z tohoto pohledu tragédií jsou pak běžci pro zdraví po městském asfaltu.
4. Jízda automobilem, dopravními prostředky, sezení v kanceláři a otřesy budovy kolemjedoucími nákladními vozy. Chronické zatížení organismu vibracemi patří k životu ve městech. Právě vibrace pak představují:
a) zrychlení degenerace vazivové složky hybného aparátu
b) jeho horší novotvorbu a tím i delší hojení a reparaci
5. Existuje jasná souvislost mezi pravidelným pohybem a kvalitou spánku. Řešení kvality spánku u nemocných s chronickou bolestí zad je pak jednou z priorit. Nevyspalý a bolavý člověk má jen málo chuti ke cvičení, o vůli podat vysoký pracovní výkon ani nemluvě.
6. Je prokázán antidepresivní vliv pravidelného pohybu. Jestli platí i opačná souvislost, zatím není zcela zřejmé.

Kam dál?
Zbavte páteř bolesti 1. díl
Masáž a její účinek při bolesti zad
Degenerativní změny páteře
Revoluční podrážka na bolesti zad

Bolí vás záda? Bojujete proti bolesti cvičením nebo medikamenty? Omezuje vás bolest v běžných činnostech, nebo ji už berete jako běžnou součást všedního dne? Podělte se o svou zkušenost s oatatními čtenáři v diskuzním fóru, pod článkem nebo na facebooku.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Bolesti páteře