velikost písma: A +/ A/ A -

Sběratelství – svět tajemných vášní

Autor: Martina McLenehanová | komentářů: 0

O sběratelství panuje představa, že je to záliba praktikovaná vskrytu, v mlčenlivém zadumání a sběratele odsuzuje k uzavřenosti a samotě. Bývá to však naopak. Sběratelství totiž nespočívá jen v získávání přírůstků, jejich třídění a nekončí osamělým probíráním se sbírkou.

Ušlechtilá posedlost
Hnacím motorem každého sběratelství je zájem, nadšení a vášeň. Předmět tohoto zaujetí je libovolný, může to být cokoliv, co sběratele upoutá. Sběratel odhaluje jedinečnost a krásu věcí tím, že je vytrhává z jejich obvyklého prostředí. V kontextu sbírky i předměty, které v každodenním životě působí banálně, mohou přinést pobavení a poučení nejen o sobě samých, ale také o příbuzných oborech, době a prostředí svého vzniku a užívání.

Každá sbírka je vzácná
Sběratelé nejsou osamocení podivíni, svědčí o tom mimo jiné největší sběratelský klub v České republice, Klub sběratelů kuriozit, www.sberatel-ksk.cz. Klub má tisíc členů, kteří se sdružují ve více než dvou stech sběratelských oborech. Vedle jedinečných sbírek a sbírek, které vyžadují odborné garanty, klub ve vší vážnosti přijímá i nadšence shromažďující pivní tácky, ubrousky, panenky, propisovací tužky či hrníčky s logy firem. Dokazuje tím, že vedle tradičně oceňovaných filatelistických a numismatických sbírek mají i tyto opodstatněnou existenci, smysl a hodnotu.

Žádný sběratel není ztracen
Kromě celostátního sdružení Klubu sběratelů působí bezpočet regionálních a specializovaných sběratelských klubů. Všechny svým členům nabízejí a poskytují rozsáhlou podporu v podobě výměnných burz, zpravodajů, internetových magazínů a setkání. Přehled nejrůznějších klubů naleznate zde . Na specializovaných stránkách jako je www.sberatel.com nebo www.priklepni.cz mohou sběratelé inzerovat, účastnit se aukcí, vyměňovat si zkušenosti a názory, radit začínajícím.

Sběratelé jsou šťastní lidé,
řekl J.W. Goethe. České sběratelské zázemí svědčí o tom, že sběratelství skutečně může vést k dobrému pocitu. Prohloubí vaše potěšení z věcí, které vás přitahují, otevře vám cestu k lidem podobného smýšlení a poskytne možnost realizace. I sbírka skromná nominální hodnotou vyjadřuje nevyčíslitelnou hodnotu jedinečnosti vašeho vnímání.

 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.