velikost písma: A +/ A/ A -

Sex a bolest 2. díl

Autor: Kateřina Hollá | komentářů: 0

Strach ze sexu při chronické bolesti může už tak nepříjemnou situaci ještě zhoršit. Co dělat, abychom našli ztracenou intimitu?

Lidé trpící chronickou bolestí se často obávají, že už pro partnera nejsou tak atraktivní a přitažliví. Čím déle se strachují, tím obtížnější je pak strach překonat. Pomalu se jeden druhému odcizují. Často se posiluje začarovaný kruh, kdy se obáváme odmítnutí a touto perspektivou (přes tyto brýle) posuzujeme partnerovo chování, které často mylně interpretujeme jako odmítavé. Tím větší je pak obava k navázání intimity. Vhodné je otevřeně mluvit o svých pocitech, o svém strachu a obavách a povzbudit partnera, aby dělal totéž.

Strach z bolesti
Pacient se zcela instinktivně chce vyhnout nějaké další bolesti a jeho partner se naopak snaží, aby žádnou další bolest nezpůsobil. Tím pádem je důležité předcházet strachu, že pohlavní styk bude bolestivý. Je nutné zajistit vše proto, aby sexuální aktivita byla příjemná – dohodnout se na způsobu, například nemusí to vždy být pohlavní styk, mnohdy partneři mají daleko větší potěšení z mimokoitálních aktivit. Při pohlavním styku je třeba zajistit dostatečnou lubrikaci ženy, například pomocí lubrikačních gelů, volit pozici, která bude pro oba dva příjemná a nepředstavuje riziko bolesti. K redukci tenze je možné využít různých relaxačních technik, například jako vhodnou předehru.

Strach ze selhání
Jestliže přetrvává dlouhodobě strach z neschopnosti vzrušení či dosažení orgasmu, je dobré se poradit s lékařem. Bolest sama může velmi narušit sexuální prožívání, nicméně sexuální dysfunkce může být také způsobena výše zmíněným strachem, depresí, pochybnostmi, alkoholem či léky.

Nový vítr
Jestliže se podařilo znovu navázat partnerskou intimitu, je dobré pokusit se rozšířit dosavadní zaběhnutý stereotyp milování a objevovat nové způsoby projevování fyzické intimity:
- Změňte svůj rozvrh – pacienti s chronickou bolestí často pociťují více bolesti v určitou část dne, zkuste tedy prožívat fyzickou blízkost v době, kdy je bolest nejmenší, nečekat až na večery.

- Pouze se dotýkejte – dotýkat se a být hlazen zvyšuje pocit intimity. Zkuste se dotýkat – mazlit, masírovat, líbat – bez toho, aby cílem byl pohlavní styk.

- Alterantivní polohy – experimentujte s různými technikami a polohami při intimním kontaktu. Vhodné jsou ty, které nejsou příliš fyzicky namáhavé, například poloha v leže vedle sebe. Na trhu již existuje mnoho knih, které důstojným a ne vulgárním způsobem popisují způsoby, které je možné zvolit.

- Orální sex – všechny nekoitální aktivity mohou výrazně přispívat k sexuálnímu zážitku, bez toho, že by přivodily bolest či velkou námahu.

- Vhodné oblečení či erotické prádlo – zvolit vhodný způsob intimního prádla, které zakrývá tělesné partie, které neradi odhalujeme a zvyšuje pocit přitažlivosti. Může to být velmi důležitý prostředek k obnově intimního života.

- Erotické pomůcky – mohou mít dokonce velmi pěkný design, nepůsobí vulgárně. Při různých hendikepech mohou být opravdu vhodným pomocníkem.

- Autoerotika – jednou ze známek zdraví je, že člověk pociťuje sexuální vzrušení. Autoerotika je běžný a velmi zdravý způsob, jak svoje sexuální vzrušení uspokojit. Navíc člověk tak nejlépe zjistí, co je mu příjemné a co se mu líbí a svým „objevům“ může učit i svého partnera.

Kam dál?
Sex a bolest 1.díl
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.