velikost písma: A +/ A/ A -

Degenerativní změny páteře

Autor: Karel Beran | komentářů: 0

Přirozený proces stárnutí organismu přináší řadu zdravotních komplikací. Jak tento proces probíhá a jak se mu můžeme bránit?

Zatěžování páteře vede v kombinaci s přibývajícím věkem k nevratným změnám na základních páteřních strukturách: chrupavce, meziobratlové ploténce a páteřních vazech.
Degenerativní změny jsou takové, které vedou k trvalým změnám na páteři. Tyto změny jsou způsobeny poškozením jedné nebo více páteřních struktur, mezi které řadíme meziobratlovou ploténku, kloubní chrupavku, vazivový aparát a nervovou či svalovou tkáň. Takto poškozená páteř není schopna plnit svoji funkci, a to zejména při zvýšené zátěži. Obtíže se nejčastěji projevují na krční a bederní páteři. To proto, že na bederní páteř je vyvíjen největší tlak a krční páteř je nejvíce pohyblivá, tudíž i nejméně stabilní.

Jak vznikají
Nejčastěji to jsou přirozené projevy opotřebování a stárnutí organismu ve věku nad 60let. Tento přirozený proces ovlivňuje pozitivně i negativně řada faktorů. Významnými činiteli urychlujícími tento proces jsou zejména nerovnoměrné a nesprávné zatěžování při jednostranné pracovní činnosti nebo volnočasových aktivitách. Dále jsou to následky úrazu a vrozené poruchy páteře nebo jednotlivých obratlů. Nutno říci, že každý jedinec má různou vnímavost pro vznik degenerativních změn, významná je tedy genetická dispozice (dědičnost).

Jak se projevují
Degenerativní změny páteře se projevují bolestmi v postižené oblasti a jsou často doprovázeny omezením pohyblivosti. Dalšími příznaky jsou bolesti hlavy, ramen, horních nebo dolních končetin, svalová slabost a bolesti vystřelující do břicha a třísel. Obtíže jsou často závislé na pohybu, projevují se při dlouhodobé jednostranné zátěži například při dlouhém stání, sezení či nošení těžkých břemen. Mohou se vyskytnout i problémy při močení, stolici a při pohlavním styku, neméně častá je i porucha kožní citlivosti a brnění končetin.

Určení diagnosy
Diagnóza se určuje provedením testů pohyblivosti páteře a hybných stereotypů, odběrem krve (vyloučení zánětu), radiologickým vyšetřením (RTG-rentgen, CD-počítačová tomografie, MRI-magnetická rezonance) a v nutných případech i lumbální punkcí (odběr mozkomíšního moku z páteře).

Léčba
Léčba je individuální v závislosti na místě a míře poškození a na věku pacienta. V zásadě je léčba konzervativní kombinující režimová opatření (pohybová terapie, držení těla, pracovní a mimopracovní činnost) s farmakologickou léčbou (podávání léků, obstřiky, infuze) a rehabilitační léčbou (manuální terapie, léčebná tělesná výchova a fyzikální terapie). Úlevu přináší klidový režim a suché teplo. Pokud konzervativní způsob léčby nepřináší zlepšení, může postižený zvažovat i operační řešení problému.

Jak degenerativním změnám předcházet
Jak jsme již uvedli, významnou roli hraje dědičnost. Má-li někdo v rodině tyto obtíže, je po operaci páteře nebo kyčelních kloubů, je zvýšená pravděpodobnost výskytu u přímých příbuzných (z matky na dceru atd.). Jestliže máte nadváhu, nesportujete a máte těžkou nebo jednostrannou fyzickou práci, tato pravděpodobnost se ještě zvyšuje.

Zdánlivě nevyhnutelným problémům lze předejít nebo je zmírnit dodržováním určitých zásad:

1. Životospráva – dobrá psychická a fyzická kondice, kvalitní a pestrá strava
2. Pohybové aktivity – pravidelný „zdraví prospěšný“ pohyb
3. Dodržování ergonomických zásad – držení těla při práci i mimo ni
4. Používání ergonomických pomůcek – židle, matrace, polštáře, bandáže, obuv
5. Přiměřená tělesná hmotnost

Tip: Objevují-li se u vás některé z výše uvedených obtíží, začněte je okamžitě řešit. Čím dříve začnete, tím větší je pravděpodobnost úspěchu. Řešení přísluší jak praktickému lékaři, tak specialistům v oborech ortopedie, neurologie a fyzioterapie. Když začnete včas a budete předepsanou léčbu dodržovat, je velmi pravděpodobné, že se obtíže zmírní, nebo se alespoň zastaví jejich negativní trend.

Kam dál?
Zbavte páteř bolesti 1. díl
Masáž a její účinek při bolesti zad
Bolesti zad a jejich příčiny
Revoluční podrážka na bolesti zad
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.