velikost písma: A +/ A/ A -

Diabetes 1. typu

Autor: Alexandra Videmannová | komentářů: 0

Tento druh cukrovky postihuje nejčastěji děti a dospívající. Ti se stanou na podávání inzulínu celoživotně závislí. Proto se tento typ také nazývá inzulín-dependentní diabetes.


Diabetes mellitus prvního typu
U tohoto typu bývá zánik beta-buněk velice rychlý. Diabetes 1. typu je považován za autoimunitní onemocnění, kdy vlastní imunitní systém napadá a ničí zjevně zdravé buňky. V tomto případě jsou cílem buňky slinivky břišní, které produkují inzulín. Diabetes se projevuje klasickými příznaky, velmi často až akutním rozvojem diabetické ketoacidózy. Tato životu ohrožující komplikace se projevuje úplným deficitem inzulinu a zvýšenou hladinou určitých stresových hormonů v těle. Ta vzniká z důsledku destrukce specifického typu beta-buněk, které se nacházejí v Langerhansových ostrůvcích slinivky břišní. Tento orgán je ukrytý hluboko pod žaludkem a působí jako žláza exokrinní (vylučuje pankreatickou šťávu do dvanáctníku), a jako žláza endokrinní (beta-buňky produkují hormon zvaný inzulín). Diabetes prvního typu řadíme mezi autoimunní onemocnění,tedy takové, které je namířeno přímo proti vlastnímu tělu. Náš organismus se snaží rozpoznávat cizorodou složku ve svých beta-buňkách slinivky břišní a začne je ničit vlastními bílými krvinkami. Vyvolávacím momentem tohoto procesu se stává např. virová infekce, při které stoupá spotřeba inzulínu. Jak jsme již uvedli v prvním dílu nazvaném Diabetes – základní pojmy, teprve po zničení více než 80 % tkáně produkující inzulín dojde k projevům absence inzulínu a hyperglykémie, což je diabetes. Po jídle se u takto nemocného vstřebá glukóza do krve a glykémie prudce stoupne. Následně se nadbytečná glukóza se neuloží do zásobárny v játrech a její množství v krvi zůstává stále vysoké. Při hyperglykémii se tělo zbavuje nadbytku glukózy vylučováním močí. Takový nález pak znamená, že glykémie stoupla nad mezní hodnotu - tzv. ledvinný práh pro glukózu. Člověk pak začne být extrémně unavený, tzv. bez energie.



Existují i další specifické infekce, jako např. příušnice, zarděnky, či jiná onemocnění a viry, které zvláštním způsobem napadají imunitní systém. Bílé krvinky (lymfocyty) pak dostanou mylný rozkaz ničit tkáně vyrábějící inzulín.

Diabetes 1. typu ve zralém věku
Destrukce beta-buněk ve slinivce břišní je v poslední době rozpoznáván i ve zralém věku (po čtyřicítce). Zbytková sekrece inzulínu totiž několik let brání rozvoji diabetu prvního typu. Tuto chorobu označujeme termínem - latentní autoimunní diabetes dospělých. Zpočátku se klinicky nemocní jeví jako diabetici typu 2 a tak jsou léčeni převážně dietou. Postupným vývojem choroby tito diabetici přecházejí také na léčbu inzulínem.

Klasické příznaky
•  extrémní žízeň
•  extrémní hlad
•  časté nucení na močení (není nic neobvyklého i několikrát do hodiny)
•  sucho v ústech
•  velký úbytek na váze z neznámých důvodů
•  rozostřené vidění
•  stále přetrvávající únava
•  u žen jsou častá gynekologická onemocnění kvasinkovou infekcí
•  záněty močového měchýře
•  vynechání menstruace

U každého diabetika se tyto příznaky mohou lišit. Všechny, výše jmenované příznaky, se mohou jednotlivě objevit i při jiných druzích onemocnění, ale pokud se vyskytnou společně, jsou pro onemocnění cukrovkou charakteristické. Nejjednodušší pro stanovení diagnózy je změřit hladinu krevního cukru a chorobu vyvrátit nebo potvrdit.

Změření glykémie (tedy hladiny krevního cukru) se provádí v laboratořích nebo u praktických lékařů pomocí odběru kapilární krve z prstu nebo venózní krve ze žíly.

Akutní, životu nebezpečné komplikace
Při diabetu 1. typu se mohou vyskytnout klinické příznaky vážnějšího charakteru. Při těchto zdravotních komplikací vždy vyhledáme lékařskou pomoc, nebo voláme pohotovost či sanitku.

Mezi ně patří:
Akutní hyperglykémie s příznaky – extrémní žízeň, veliká únava, malátnost, rozostřené vidění, zmatenost. POZOR – tento stav může vést ke kómatu!
Diabetická ketoacidóza s příznaky – bolest žaludku, zrychlený dech, časté nucení na močení, veliká únava, zvracení, acetonový zápach z úst. POZOR – ketoacidóza může být smrtelná!
Těžká hypoglykémie s příznaky poruchy řeči, poruchy vidění a schopnosti soustředit se, agresivita, křeče. POZOR – tento stav může vést k ochrnutí nebo ztrátě vědomí!

Lékař je naším partnerem
Prevence diabetu 1. typu prakticky neexistuje a tak nám nezbývá, než se co nerychleji smířit s faktem, že je to onemocnění doživotní. Je nutné striktně dodržovat pokyny lékaře, který se stane vaším „celoživotním“ partnerem. Lékař stanoví jasná pravidla pro aplikaci inzulínu a doporučí pravidla správné diety a životosprávy. Nezbytné jsou pravidelné kontroly hladiny krevního cukru (v souvislosti s požitou potravou během dne a vynaloženou fyzickou zátěži, atd.). Pomocí měřících přístrojům pro osobní měření glykémie budete sledovat svůj stav a s lékařem pravidelně konzultovat naměřené hodnoty (pozitivní i negativní) a celkové záznamy o průběhu nemoci. Inzulínová terapie je základním kamenem v péči o diabetika 1. typu a při jejím dodržování můžete i s touto nevyléčitelnou nemocí prožít dlouhý a kvalitní život.

Kam dál?
Diabetes – základní pojmy
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Diabetes