velikost písma: A +/ A/ A -

Elektrobusy v centru Prahy

Autor: Zuzana Ptáčková | komentářů: 0

Nízkopodlažním elektrobusem číslo 292 se od ledna dostanete z Malostranského náměstí do Nemocnice pod Petřínem. Rychle, tiše, ekologicky a také bezbariérově.

Až do začátku letošního roku byla Nemocnice pod Petřínem jako jediná v Praze bez dopravní obsluhy. Neblaze to pocítil každý, kdo sem měl cestu a nepřijel zrovna autem nebo sanitkou. Musel totiž k nemocnici vystoupat do kopce Vlašskou ulicí, což není zrovna zanedbatelný výkon. Nově zřízenou autobusovou linku, která konečně situaci vyřešila, však ocenili nejen ti, kdo míří do nemocnice, ale i ostatní obyvatelé této části Malé Strany. Zhruba dvoukilometrovou cestu se dvěma zastávkami u Nerudovy a Šporkovy ulice zvládne spoj za deset minut.

Minibus jezdí od půl šesté ráno do osmi do večera každou čtvrthodinu. Má deset míst k sezení a uveze třicet cestujících včetně jednoho invalidního vozíku. Pouhých šest metrů dlouhý elektrobus se hladce proplétá úzkými uličkami. Normální autobus by měl problém tudy projet.

Dopravní podnik má k dispozici dva minibusy, které se kvůli dobíjení střídají. Vůz totiž ujede na jedno nabití průměrně sto dvacet kilometrů, ale v podmínkách Malé Strany, kde překonává značné stoupání, zvládne jen asi okolo sedmdesáti. Jedno rychlodobíjecí místo je přímo v Nemocnici pod Petřínem, druhé, pro dlouhodobé nabíjení, pak v garážích, kde je vůz připojen k elektrické zásuvce celou noc.

Elektrobusů by se v pražských ulicích brzy mělo objevovat více. Ten první, malostranský, má totiž prověřit jejich další možné využití. Jestli obstojí, se bude vědět asi za rok. Další by pak mohly jezdit na trase mezi Florencí a Mariánským náměstím propojit tak hustě osídlené území, které není obslouženo hromadnou dopravou a přitom je. Elektrobus střídavě obsluhuje šest speciálně vyškolených řidičů.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.