velikost písma: A +/ A/ A -

Kulturní tipy na duben

Autor: Janka Ryšánek Schmiedtová | komentářů: 0

Pestrost kulturních akcí, které se konají v dubnu, zaručuje, že nabídka vyhoví skutečně každému. Inspirujte se našimi tipy a místo doma seďte raději v divadle nebo na koncertě.

Nebezpečná inscenace
Máte-li chuť na pořádnou dávku spletitých intrik, erotiky, břitkého humoru i obyčejně krásné lásky, zajděte do pražského Činoherního klubu na hru Nebezpečné vztahy. Ivana Chýlková v hlavní roli Markýzy de Merteuil vám tam předvede, co se sebesilnější ženou udělá, popře-li skutečný cit a emoce. Lístky jsou k dostání od 30 do 320 Kč.

Rezervace on-line, fotky z inscenace a mnohé další naleznete na webu: www.cinoherniklub.cz

Divadlo v centru Brna stojí za pozornost
Tvorba brněnského Divadla U stolu se zaměřuje na inscenování textů světové i české klasiky. Minimální scénografie, nelehká témata a herectví zasahující diváky z pouhých několika metrů, to vše slibuje maximální zážitek. V dubnu divadlo hraje například Příliš hlučnou samotu Bohumila Hrabala, Aischylovu Oresteiu nebo slavného Shakespearova Macbetha. Lístek stojí 150 Kč, zlevněné studentské a seniorské vstupné je za 90 Kč.

Pro další informace navštivte webové stránky: www.divadloustolu.cz

Dokumentární film
V dubnu přichází do kin dokument Olgy Špátové Oko nad Prahou. Film je už před svou premiérou označován za kontroverzní počin – původním plánem mladé režisérky bylo zachytit vznik nové Národní knihovny v Praze podle projektu architekta Jana Kaplického. Osud tomu ale chtěl, že se z celkem běžné záležitosti stala velkolepá a nejen politická kauza. Dokument připomene důležité mezníky příběhu s tragickým koncem, který napsal život.

Další informace naleznete zde: www.kinobox.cz

Česká filmová premiéra
Premiéra dalšího filmu Alice Nellis Mamas & Papas je na spadnutí. A jak už má tato česká scenáristka a režisérka ve zvyku, je to opět intimní rodinné téma: tentokrát má zaostřeno na otázku rodičovství. Příběh filmu poskládaný do mozaiky tvoří osudy několika manželských či partnerských dvojic, které jsou nuceny ve zlomovém bodě svého života řešit chtěné, nechtěné, vytoužené i zmařené rodičovství. Těšit se můžete kromě dalších herců na charismatickou Zuzanu Bydžovskou.

Více se dozvíte na oficiálních stránkách filmu: www.ceskatelevize.cz

Nechce se vám z tepla domova? Půjčte si DVD!
Nekonvenční americká komedie Little Miss Sunshine – Malá Miss Sunshine – byla uvedena do kin už v roce 2006, od té doby ale nezestárla ani o minutu. Příběh pojednává o jedné vážně dost divné rodině. Na první pohled vypadá jako zcela dysfunkční, všichni se v ní hádají, jsou hysteričtí a i když se snaží, co jim síly stačí, nedaří se jim najít společnou řeč. Nakonec se ale ukáže, že nic není beznadějné, máte-li kolem sebe své blízké a také dostatek smyslu pro humor.


Pokud vás tento tip na film zaujal, více informací se dozvíte na těchto webových stránkách:
anglicky: www.foxsearchlight.com
česky: www.csfd.cz/film

Výstava: Jan Vaněk, zakladatel uměleckoprůmyslových závodů
V Muzeu hlavního města Prahy se koná výstava Civilizované bydlení pro každého. Vraťte se na moment do období První republiky, prohlédněte si dobové reklamy, koncepce tehdy moderního bydlení a nechte na sebe zapůsobit nadčasovost nábytku, u jehož zrodu stál třebíčský rodák Jan Vaněk, osobnost s nezpochybnitelným významem v prosazování moderních směrů v interiérové tvorbě. Základní vstupné činí 120 Kč, snížené pro studenty a seniory 50 Kč a jen tak mimochodem: každý první čtvrtek v měsíci vstup pro studenty a seniory zdarma

Podrobnosti o této akci naleznete na oficiálních stránkách muzea: www.muzeumprahy.cz

Jazzový festival uprostřed moravské metropole
Jarní Brno se letos stane silným magnetem pro mistry jazzové improvizace a jejich příznivce, a to od 21. do 27. dubna. Své umění přijedou na JAZZFESTBRNO 2010 předvést nejen špičky české scény, ale především celá řada zahraničních hostů, jejichž vystoupení zaručeně stojí za návštěvu. Cena vstupenky se pohybuje kolem 150 Kč.

Veškeré informace hledejte na oficiálním webu festivalu: www.jazzfestbrno.cz

Bavte se!
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.