velikost písma: A +/ A/ A -

Plavání je sport pro každého

Autor: Iva Mušálková | komentářů: 0

Plavání patří bezesporu k těm sportům, které lze provozovat v každém věku. Navíc se mu lze v řadě měst věnovat celoročně.

Kromě tradičních krytých bazénů se v posledních letech staly módní také aquaparky, kde kromě plavání lze využít i různých vodních masáží, klouzaček a atrakcí, na nichž se mohou vydovádět i ne zcela dobří plavci.

Proč plavat?
Přínosy pravidelného plavání pro organismus jsou nesporné. Zejména na srdečně cévní aparát působí pravidelný pohyb ve vodě přímo blahodárně. Postupným zvyšováním zátěže se zlepšuje kondice, přibývá svalové hmoty, zvyšuje se kapacita plic a může se také částečné upravit krevní tlak. Při tomto sportu nedochází ke zbytečnému zatěžování kloubů a páteře, ale naopak k jejich nenásilnému rozhýbání a uvolnění. Otužování organismu zase oceníme v době chřipek.

Pokud se však teprve chystáte s plaváním začít, poradíme vám několik tipů:

Zajděte nejprve k lékaři
Zejména ti, kdo jste dříve nesportovali. Ne pro všechny je plavání vhodné. Například různá kožní onemocnění se v kontaktu s chlorovanou vodou v bazénu mohou zhoršit. Také silný revmatismus a chladná voda nejdou dohromady. Váš praktický lékař nejlépe bude vědět, zda je či není pro vás tento sport vhodný, případně s jakým omezením.

Pořiďte si vybavení
Kvalitní plavky s elastanem – i mokré vypadají na těle lépe než vytahaný koupací úbor, který už má nejlepší léta za sebou. Působením vody a slunce pružnost materiálu ztrácí na kvalitě. Frajeřinou nejsou ani kvalitní plavecké brýle, které dobře těsní a chrání oči před podrážděním sliznice. Některé plavecké brýle mají tmavá skla s UV filtrem, což se bude hodit například v létě u moře.

Vyberte si bazén podle potřeby
Někomu vyhovuje „padesátka“, jiný volí raději menší bazének s teplejší vodou a protiproudem. Lidé ve velkých městech mají tu výhodu, že si mohou vybrat z několika možností. Kromě krytých bazénů, mají menší bazénky také v nemocnicích na rehabilitačních odděleních. I sem se dá chodit bez doporučení lékaře. Některé hotely také nabízejí své bazény i veřejnosti. Tady je ovšem třeba počítat s vyšší cenou vstupu. Bazény v lázních mívají obvykle nejvyšší teplotu vody. Navíc je někdy voda léčivá. Na druhou stranu v nich však uděláte sotva několik temp.

Chci slevu
Pořiďte si permanentku a choďte do bazénu dopoledne a večer. Ve veřejných bazénech je v tuto dobu výhodné vstupné, nezřídka poloviční. Další slevu vám zajistí permanentka. Někdy budete sice omezeni školním plaveckým kursem, ale za poloviční vstupenku to stojí. V největším ostravském bazénu zaplatíte dopoledne do 13 hodin jen 35 Kč (ZTP 30 Kč) na tři hodiny. Pokud máte permanentku, máte dalších 10 procent slevu. Odpoledne však stojí tři hodiny v bazénu 70 Kč (ZTP 40 Kč). Levněji se plave opět večer po 20. hodině, kdy dospělí platí 40 Kč za půldruhé hodiny. Uvedené ceny platí pro všední dny, o víkendech a ve svátcích se zde plave za plnou cenu. Výjimkou jsou ZTP, kteří zaplatí jen 40 Kč, a ZTP/P s průvodcem, kteří mají vstup do bazénu zdarma. Speciální slevy pro seniory zde nemají.

Co s sebou do bazénu
Osuška, případně koupací plášť jsou samozřejmost. Také mýdlo a šampón. Nezapomeňte však na tělové mléko, kterým po plavání kůži celého těla ošetříte. Pro starší ročníky je lepší výživné tělové mléko nebo krém. Je dobré přibalit malou svačinku a nápoje, zejména když se chystáte v bazénu strávit několik hodin.

Nejdříve malá rozcvička
Před vstupem do bazénu se osprchujte. Voda ve sprše bývá teplejší než v samotném bazénu a pomůže uvolnit klouby. Malá rozcvička by měla plavání předcházet. Stačí několikrát zakroužit a zahýbat nohama v kotníku, koleni a kyčli. Také klouby rukou procvičíme – zápěstí, loket, rameno. Dáme ruce v bok a trup několikrát nakláníme dopředu a dozadu, poté do boku na obě strany. Nakonec rozhýbeme kýváním a kroužením krční páteř. Hlavu příliš nezakláníme. A jde se do bazénu.

Začínejte postupně
Do bazénu raději vstupte po schůdcích, zejména když máte problémy se srdcem. Postupně osvěžte chladnou vodou ruce, hruď a obličej. Několikrát se ponořte. Začněte pomalu plavat tak, abyste se stačili pravidelně nadechovat a vydechovat. Podle potřeby si dělejte krátké přestávky, vydýchejte se a pokračujte. Pokud budete plavat pravidelně, postupně prodlužujte interval pohybu.

Vyberte si svůj styl
Starší lidé většinou plavou stylem „paní radová“ – ženy, aby si nenarušily make up, muži, aby nesmočili kštici. To je špatně, protože krční páteř je jednostranně přetížena a paradoxně jí můžete takto více uškodit než pomoci. Jaké styly jsou tedy nejvhodnější? Jednoznačně prsa – s výdechem do vody a nádechem nad hladinou. Pravidelný kývavý pohyb protahuje a posiluje krční páteř a rytmické dýchání procvičí plíce. Protáhnou se také hrudní, mezilopatkové a stehenní svaly. Znak je možné volit jako protipól – zapojí se další svalové skupiny (například na zadní straně paží) a odpočinou si svaly na zadní straně kolem krční páteře, protože hlava je v mírném předklonu. Kraul a motýlek jsou styly pro zkušenější plavce. Vhodné jsou zejména pro posilování svalů trupu a končetin – pohyb je intenzivnější.

Když nechci plavat
Poohlédněte se po jiných aktivitách v bazénech. Například aquaerobic je cvičení ve vodě při hudbě s trenérem. Odpor vody zvyšuje intenzitu cvičení a zároveň ulehčuje kloubům. V Ostravě se můžete na vstupenku do bazénu v určitých hodinách vyhřát v parní sauně nebo sklouznout na tobogánu. V lázeňských či rehabilitačních bazénech je možné zakoupit i speciální zdravotní cvičení ve vodě.

 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.