velikost písma: A +/ A/ A -

Úsměv na tváři vykouzlíte světlem a barvami

Autor: Iva Mušálková | komentářů: 0

Světlo podporuje v mozku produkci hormonu štěstí – serotoninu. Při jeho nedostatku jsme nervóznější, smutnější, plačtivější, aniž k tomu máme nějaký objektivní důvod.

Proto také například v severských státech za dlouhých zimních měsíců výrazně stoupá spotřeba alkoholu a uklidňujících prostředků. Není to ale zrovna nejlepší řešení, jak se zbavit deprese. Přestože to chvílemi ještě nevypadá, zima už je definitivně na odchodu. Dny se prodlužují a také slunce nás oblažuje čím dál tím více. Díky tomu se nám hned zlepší nálada a máme více energie.

Zde je několik tipů, které vás téměř nic nestojí a nemají nepříznivé vedlejší účinky:

1. Pokud vám to zdraví dovolí, pobývejte co nejčastěji venku. Nechte na sebe blahodárně působit hřejivé paprsky prvního jarního slunce. Pobyt na čerstvém vzduchu má svůj přínos, i když je pod mrakem. Obyčejné denní světlo a čerstvý vzduch prospějí vaší psychice i kondici.
2. Umyjte okna! Po zimě jsou pěkně zaneřáděná a špína může ukrást až 10 % cenného denního světla!
3. Odhrněte závěsy i záclony, kdykoli je to možné. Uvidíte, jak se váš byt prosvětlí a nálada se zlepší. Také žaluzie mějte během dne vytažené.
4. Rozsviťte! Starší lidé jsou většinou šetrní a večery tráví v polotmě. Elektřina je sice drahá, ale úsporné zářivky jí nespotřebují tolik, abychom museli přehnaně šetřit.
5. Používejte světlé barvy. Stěny bytu vymalujte jemnými pastelovými barvami, pořiďte si ve stejných odstínech třeba povlečení a doplňky. Světlé barvy odrážejí mnohem více světla než temné odstíny, které navíc působí ponuře.
6. Neoblékejte se do tmavého, pokud k tomu nemáte důvod. Rozhlédněte se kolem, jak nepříjemně na vás působí masa jiných lidí v tmavých oděvech. Zkuste barvy! Zpočátku alespoň na doplňcích. Později přidejte barevnou blůzku či kabelku… Ale pozor, volte jemné odstíny. K „nejlepšímu“ věku už křiklavě růžová nebo signální žlutá nesedí.

Kam dál?
Lampy a lampičky vdechnou život 1. díl
Lampy a lampičky vdechnou život 2. díl
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.