velikost písma: A +/ A/ A -

Vídeň: město kaváren a širokých bulvárů

Autor: Janka Ryšánek Schmiedtová | komentářů: 0

V hlavním městě Rakouska platí pro každého turistu jedno zásadní kulturně poznávací pravidlo: během návštěvy je bezpodmínečně nutné investovat v některém ze stylových podniků do šálku kvalitní čerstvé kávy a k němu si poručit jeden z tradičních kalorických zákusků servírovaných bez výjimky s porcí sladké domácí šlehačky.



V Kavárně Hotelu Sacher, Café Hawelka či Café Landtman si objednejte svou denní porci kofeinu ve formě, která vám vyhovuje nejvíce: je libo silnou černou kávu s trochou mléka, takzvaný braune, hodně slazenou tureckou variantu türkische nebo raději dáte přednost mélange, kávě se zpěněným mlékem v poměru jedna ku jedné? Ať tak či onak, nezapomeňte prostudovat také naleštěnou vitrínu s nabídkou dortů, Rakušané si na ně velmi potrpí, a tak není výjimkou, že si kavárna peče své vlastní laskominy. Vedle jablečného závinu s rozinkami, mramorové bábovky nebo rolády se smetanovým krémem můžete ve Vídni ochutnat třeba i maďarský dort dobostorte, hutný pudink s mákem a rozinkami známý jako mohnstrudel nebo linzetorte, dort z mandlového těsta s džemem. Nejznámější sladkostí vůbec je asi slavný sachertorte: v čokoládě zalité těsto prokládané meruňkovým džemem a – jak jinak – čokoládou. Dejte si jen pozor, ať se vám ze všeho toho cukru nezatočí hlava!

Uspěchaný zákazník – špatný zákazník
Vídeňští starousedlíci tráví v kavárnách dlouhé hodiny. Není neslušné začíst se tam do denního tisku – v lepších podnicích bývá k dostání zdarma hned několik jeho druhů – třeba na celé odpoledne nebo u svého stolečku úřadovat. Nikdo si nedovolí vás popohánět, opakovaně se ptát, co si ještě budete přát anebo dokonce upozorňovat, že u dveří čekají další zákazníci, až se uvolní místo. Na oplátku ale počítejte s tím, že útrata v kavárnách nebývá malá a často je za první šálek kávy účtována vyšší cena, než za jeho opětovné dolévání.



Kolem dokola po Ringstrasse
V devatenáctém století byly ve Vídni zbořeny hradby a během několika následujících let vznikala kolem historického centra velkoryse pojatá ulice Ringsttrasse s honosnými veřejnými stavbami, soukromými paláci, činžovními domy, náměstími, parky, památníky i stylovými kavárnami s krásnými interiéry. Dnes po této hlavní tepně města jezdí zdarma tramvaje číslo 1 a 2 a vy si tak můžete objet centrum za několik málo minut a alespoň trochu se zorientovat. K vidění je toho tady víc než dost: slavná budova poštovní spořitelny – takzvaná Postsparkasse – od architekta Otto Wagnera, Muzeum užitého umění, Státní opera, císařské sídlo Hofburg, Parlament, divadlo Burgtheater, Univerzita, secesní stanice metra nebo Burza. Upřímně: nebudete vědět, kam se dřív vydat.

Výstavy, muzea i galerie
Během návštěvy Vídně musíte bezpodmínečně vyrazit na výstavu nebo navštívit některou ze zdejších světově proslulých uměleckých sbírek. Dostane se vám tu skutečně jen toho nejlepšího. Cena vstupenek se pohybuje v rozmezí od sedmi do deseti euro za osobu, senioři mají slevu. V sobotu a o státních svátcích je do některých muzeí vstup zdarma, v pondělí pak bývá zavřeno.

Jednu z největších sbírek grafiky na světe je možné si prohlédnout v galerii Albertina. Vidět tu můžete slavná díla od Raphaela, Rembrandta, Schieleho či Dürera. Mezi vystavovanými nechybí ani Leonardo da Vinci, Michalangelo, Klimt, Kokoschka a mnozí další umělci, jejichž jména jsou všem notoricky známa z učebnic dějepisu a historie výtvarného umění.

Za návštěvu – jen tak mimochodem několikahodinovou – stojí i naproti sobě vybudovaná velkolepě koncipovaná Naturhistorisches Museum – Přírodovědné muzeum – a Kunsthistorisches Museum – Umělecko historické muzeum. Nezkoušejte je ale obě dvě projít v jednom dnu, je to nad síly každého člověka. Nedaleko narazíte na Museum Quartier, bývalé císařské stáje, které byly přebudovány v architektonicky střídmé multikulturní centrum. Dnes zde naleznete několik divadelních sálů, nespočet mondénních obchodů, kaváren a restaurací a mimo to i krásné Leopoldovo muzeum, kde se můžete pokochat obrazy Gustava Klimta či Egona Schieleho, a MUMOK, slavnou vídeňskou sbírku moderního umění.



Několik slov závěrem
Rozhodnete-li se pro návštěvu rakouského hlavního města, předem se smiřte s tím, že za jednu návštěvu stihnete vidět jen zlomek ze vší velkolepé krásy a ucítit jen málo ze specifických vůní i pachů této metropole. Avšak na druhou stranu, cesta z Čech do Vídně netrvá dlouho, a tak není problém se sem zase vrátit.

Tip: Chcete-li ochutnat skutečně tradiční vídeňský řízek, rezervujte si stůl v restauraci Figlmueller (www.figlmueller.at), kde za rozumnou – ale nemalou – cenu servírují řízky doslova přes celý talíř, pro vegetariány výborný obalovaný ementál a k tomu všemu bramborový salát, který je – pro zajímavost – bez majonézy.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.