velikost písma: A +/ A/ A -

Půvabnou krajinou Trhosvinenska

Autor: Alexandra Videmannová | komentářů: 0

Trhové Sviny byly od nepaměti důležitým střediskem obchodu. Tradiční trhy byly orientovány na Horní a Dolní Rakousko, neboť místní zvlněnou krajinou kdysi vedla stará obchodní stezka z Vitorazska do Čech.



Takové cesty potřebovaly ochranu, proto zde vznikla osada s hradem, jejíž původní název zněl pravděpodobně Svinice. První listinná zmínka pochází z roku 1260, kde se píše o majiteli Ojířovi ze Svin, příslušníku rodu Vítkovců.

Kde se vzal přídomek Trhové?
V roce 1359 Sviny přešly do majetku Rožmberků, kteří je připojili k novohradskému panství. To už se ale blížilo období husitských bouří, pro městečko na soutoku dnes Trhosvinenského a Farského potoka, časů neblahých. Severozápadně odtud, v Trocnově, se totiž narodil Jan Žižka. Tento největší vojenský génius v českých dějinách bohužel proslul drancováním a ničením hradů. Také hrad ve Svinech byl v roce 1420 dobyt, následně pak zpustl.

Další vývoj města významně ovlivnil rok 1481. Král Vladislav Jagellonský povolil Svinům pořádat dvakrát ročně trhy, o rok později přidal mílové právo a právo vařit pivo. Od té doby se traduje název Trhové Sviny. Již od 15. století tu vznikaly cechovní organizace řemeslníků, jako první se roku 1454 připomíná cech soukeníků, do popředí se svým počtem později dostali zdejší ševci. V šedesátých letech 19. století začala v městečku známá výroba knoflíků. Další rozvoj však poněkud ustrnul, když se představitelé obce vzepřeli stavbě železnice. Ještě koncem 40. let minulého století se tu pravidelně na trzích obchodovalo s dobytkem.

V letech 1950 – 60 byly Trhové Sviny sídlem okresu. Od roku 2003 se město stalo centrem zaměstnanosti, vzdělanosti, kultury, turistiky i politického dění pro širokou spádovou oblast.



Jako bájný Fénix…
V minulosti postihly Trhové Sviny ničivé požáry: roku 1549 shořelo 131 domů, za stavovského povstání v roce 1619 bylo město vydrancováno a spáleno, naposledy „kohout“ řádil roku 1828. Série katastrof tak značně poškodila historický ráz centra, přesto zde starobylý duch zanechal své stopy.

Dominantou města je trojlodní kostel Nanebevzetí Panny Marie pocházející ze 13. století. Jeho zachované části svědčí o tom, že mohl být využíván i jako obranná stavbá. V průběhu 15. a 16. století k chrámu přibyly ještě dvě věže. Kostel patří k nejcennějším památkám pozdní jihočeské gotiky, jeho vysoká sedlová střecha má zachovány původní dřevěné krovy.
Dalšími kulturními památkami města jsou kamenná šestiúhelníková kašna z roku 1864 a socha Jana Nepomuckého z roku 1722, která stojí přímo ve středu náměstí. Je obklopena měšťanskými domy s loubím. Dominuje jim budova radnice se zachovalým gotickým sklepením.

Patrně nejpůsobivější tamní pamětihodnost však naleznete necelé 2 km jižně od města. Harmonicky zasazený do krajiny na úbočí kopce stojí poutní kostel Nejsvětější Trojice, jeden ze skvostů českého baroka. Dispozici stavby z počátku 18. století formují tři oltáře a trojice štítů a věžiček s trojúhelníkovými okny. Obklopuje ji šestiboký ambit s obrazy Křížové cesty opatřený kaplemi se třemi věžicemi. Pozoruhodná trojboká kaple nedaleko od poutního kostela skrývá pramen vody s údajně „léčivou“ mocí zvláště proti očním neduhům.


V rytmu polek a valčíků
Trhové Sviny se pyšní několika slavnými rodáky. K nejvýznamnějším patří protektorátní prezident Emil Hácha, jenž má na zdejší škole pamětní desku, či malíř Ferdinand Stašek, který působil v egyptské Káhiře. Především však Karel Valdauf, český hudební skladatel, lidový kapelník a skladatel, který je s městem Trhové Sviny úzce spjat, neboť se zde narodil. Již od 12 let hrával na housle v dědečkově kapele. Stal se známým kapelníkem vlastního tanečního orchestru a později významným skladatelem nezapomenutelných polek a valčíků. Složil na 70 skladeb, které dodnes znějí z rádia i z koncertních podií. K nejhranějším patří Tvé vlasy kvetou maminko, Pod jednou střechou, či Až nás cesty svedou.

Trhové Sviny na svého rodáka vzpomínají s láskou, dokládá to festival pořádaný na jeho počest. Tak až se rozhodnete vyrazit do těchto končin, zkuste si sladit cestovní kalendář s trochou hudebního vyžití.


Turistické cíle v okolí Trhových Svin
Z města vede několik značených turistických i cyklistických tras.
Na sever:
Přímá cesta na sever vede do města Borovany, kam dojdeme po červené značce asi po 6,5 km.
Největším historickým lákadlem města je bývalý klášter augustiniánů, v jehož konventu je muzeum s expozicí dějin kláštera i poutních míst v regionu. Za návštěvu stojí i kostel Navštívení Panny Marie a kaple Panny Marie Karmelské a rajského dvora.
Na severoseverozápad:
V tomto směru dojdeme z Trhových Svin po modré značce až k památníku Jana Žižky z Trocnova, dále pak k Žižkovu a Mikšovu dvorci a pokračovat můžeme až do železniční stanice Trocnov, nebo se po červené značce dostaneme až do Borovan.
Na jihozápad:
Trochu náročnější, zato půvabná je cesta po červené značce (tzv. Naučné stezce) k poutnímu kostelu Nejsvětější Trojice (asi 2km), kde se před námi otevře nádherný pohled na město jako na dlani. Pak je možné pokračovat dále do Slavče.
Na jih:
Určitě nezapomenutelný bude výlet po modré značce okolo mlýnů (Hlívkův, Denzingrův) přes obec Mezilesí k Vyhlídce u Klažar, kde se k nám přidá i značka žlutá a po ní dojdeme do Žumberka. Tato překrásná ukázka opevněné vesnice s tvrzí a kostelem se svojí zachovalostí řadí mezi evropské unikáty. V poslední době prošel areál žumberské tvrze rozsáhlou památkovou rekonstrukcí a stala se pobočkou Jihočeského muzea v Českých Budějovicích. Nyní je zde instalována expozice o dějinách této lokality a národopisně pojatá expozice lidového malovaného nábytku z 18. a 19. století. Stojí zde i čtyřlodní gotický kostel Stětí sv. Jana Křtitele z poloviny 15. století, který se díky návštěvníkům i finančním darům z Čech, Německa i Rakouska postupně opravuje.

Zajímavá místa, města a obce v okolí:
ZOO Dvorce - Park exotických zvířat (necelé 4 km)
Olešnice (necelých 5 km)
Borovany (asi 6,5 km)
Žumberk (asi 6 km)
Trocnov Památník Jana Žižky (asi 7,5 km)
Komařice - renesanční zámek (necelých 8 km)
Besednice (asi 8,5 km)
Svatý Jan nad Malší (více než 9,5 km)
Ledenice (více než 10 km)

Cykloturistika:
Doporučujeme cyklotrasu, která tvoří okruh oblastí Borovanska, Trhovosvinenska a Novohradska. Je možné využít i hraniční přechod - Nové Hrady = Pyhrabruck a pokračovat po části trasy starobylé obchodní stezky do rakouského Vitorazska.
Trasa vede: Ledenice - Borovany - Jílovice - Petříkov - Nové Hrady - Pyhrabruck - Horní Stropnice - Žumberk - Čížkrajice - Trhové Sviny - Ostrolovský Újezd - Trocnov - Strážkovice

Více informací naleznete na:
http://www.tsviny.cz
http://www.sdruzeniruze.cz
http://zumberk.cz
http://www.muzeumcb.cz/program/index.php
http://www.borovany-cb.cz
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.