velikost písma: A +/ A/ A -

Škola pletení – jehlice a další pomůcky

Autor: Alexandra Videmannová | komentářů: 0

K vybrané pletací přízi volíme odpovídající typ jehlic a především jejich správnou sílu. Na našem trhu jsou jehlice rovné, kruhové, krátké ponožkové a řada doplňkových jehlic pomocných na použití různých vzorů.


Na většině přízí určených k pletení je na etiketě příze doporučené číslo jehlice uvedeno. Před každým pletením je nutné vyzkoušet různě silné jehlice (vždy o půl čísla níže i o půl čísla výše než je na etiketě), protože každý člověk plete jiným stylem. Na upleteném vzorku o velikosti minimálně 10 x 10 cm pak zjistíme, na kolik ok máme pleteninu začínat a také jaká jehlice bude pro ten daný materiál pro nás nejvhodnější. Každý vzor je dobře předem vyzkoušet na různě silných jehlicích, protože i když je v popisu práce síla jehlic udána, způsob pletení se často liší – někdo plete volně, jiný utahuje.

Jehlice se vyrábějí z hliníku, umělých hmot, dřeva nebo bambusu. Na rozměrné práce a kruhové pletení jsou vhodné kruhové jehlice, ponožky, rukavice, čepice, nebo lemy rukávů pleteme na pěti jehlicích.

Všeobecně platí, že správnou volbu jehlic můžeme charakterizovat vždy podle tloušťky samotné příze. Alespoň pro určité přiblížení výběru jehlic napovídáme jednoduchými příklady - k pletení z tenké příze z hedvábí nebo bavlny jsou vhodné jehlice č. 2 a 2 ½, které se také hodí pro tenkou strojovou vlnu. Jemná vlna střední síly, akryl nebo polyester vyžadují jehlice od č. 2½ až 4 ½, naopak silná vlna či bavlna s efektem, případně příze zdvojená a ztrojená, nebo s reliéfním efektem vyžaduje sílu jehlic od č. 5 až 9.

Dřevěné nebo bambusové jehlice
používáme převážně k pletení ze silné pletací příze. Vyrábějí se v číslech 7 až 10 v délkách od 30 do 40 cm. Mají vybroušený hladký povrch, po kterém příze klouže. Na trhu dále seženete jak klasické bambusové pletací jehlice bez speciální povrchové úpravy, tak vysoce kvalitní rovné pletací jehlice z přírodního japonského bambusu, které jsou potaženy speciálním japonským voskem. Ty se momentálně prodávají v délce od 33 do 35 cm. S nimi je pletení příjemné a jehlice umožňují pohodlné držení.

Kovové dlouhé jehlice

u nás používáme nejčastěji a vyrábějí se v číslech od č. 2 do č. 6 v délkách od 25 až 33 cm. Jsou z lehkého hliníkového materiálu, po kterém příze volně klouže a nezadrhává se. Číslo je vždy uvedeno na oválném konci jehlice. Tyto jehlice převážně používáme k pletení rovných úpletů.

Svítící jehlice
jsou novinkou na trhu. Svítící špička jehlic zlepšuje pohodlí při pletení za šera nebo při pletení tmavé příze. Každá velikost se prodává v jiné barvě. Jehlice jsou u nás na trhu ve velikostech od č. 6 do č.15 (tj. v průměrné šíři 4 - 10 mm) a ve dvou délkách – 33 a 36 cm. Výrobci těchto jehlic uvádějí trvanlivost baterie okolo 70 hodin.

Kruhové jehlice

používají již zkušenější pletařky a to na úplety, které jsou pleteny v řadách stále dokola, případně si chtějí odlehčit ruce a pletou na nich i rovné úplety (rozhodně s nimi nebudete bouchat do bočnic křesla). Vyrábějí se v tloušťce jehlice 3,5 – 10 mm v délkách od 30 cm do 120 cm. Kratší se používají na krční i rukávové lemy, ostatní na jakoukoliv pleteninu. Jsou vyrobeny z hliníku, plastového materiálu, nebo z přírodního japonského bambusu a jsou spojeny perlonovým lankem. Některé se směrem k lanku zužují, případně jsou anatomicky k ruce zahnuty.


Pět krátkých jehlic

používáme k pletení dokola. Všechna oka rozdělíme rovnoměrně na 4 jehlice, pátou jehlicí pleteme. Pleteme na nich lemy výstřihů a rukávů, čepic, rukavic, či ponožek. Vyrábějí se v tloušťce od 2 do 10 mm. Mohou být kovové, dřevěné, bambusové, nebo plastové.

Pomocné zapínací špendlíky a ohnuté jehlice

používáme převážně u pletení Irských copánkových vzorů, kdy několik ok křížíme a tato oka potřebujeme převést na tzv. pomocnou jehlici. Zapínací špendlíky využíváme při převodu několika ok, se kterými nebudeme momentálně pracovat, jako například oka pro kapsu, légu, či oka šálového výstřihu. Po dopletení dílu tato oka převedeme opět na normální jehlice a lemy dopleteme.

Pomocné jehlice
jsou vynikajícím pomocníkem pro přidržení pletacích ok na odložené části úpletu (např. při pletení kapsy). Délka jehlic bývá zpravidla 16 cm. Prodávají se v balení po dvou kusech.

Pomocné jehlice prohnuté

Šikovná pomůcka pro pletení copánkových vzorů, bývá v prodeji v balení po dvou kusech (2,5 a 4 mm)

Šablona
Máme-li po babičce ještě staré jehlice, kde není viditelné číslo, určitě se hodí si pořídit praktickou pomůcku pro měření průměru jehlic ve velikosti od 2 do 10 mm

Háčky
Háčky existují v různé síle i provedení. Jemné háčky jsou zhotovené z oceli, silnější z hliníku, umělé hmoty nebo dřeva a bambusu. Umělohmotné háčky jsou sice laciné, ale mívají ostré hrany. Obecně platí – čím silnější příze, tím silnější háček. Někdy je číslo háčku uváděno na přízi. Použijte tento údaj jako vodítko, ale zásadní je hustota uváděná u vzoru. Zdobené příze vyžadují silnější háček než stejně silné hladké příze. Na tuniské háčkování je potřeba dlouhý háček se zarážkou na konci.
Hliníkové a umělohmotné háčky jsou číslovány podle průměru háčku od nejsilnějších 7 mm až po nejtenčí o průměru 0,5 mm.

Svítící háčky
usnadňují práci z tmavé příze a za šera. Stejně jako svítící jehlice je životnost baterie uváděna okolo 70 – 80 hodin. Háčky se vyrábějí v označení C 2½ ;D 3; E 3½; F 4; G 4½; H 5; I 5½; J 6; K 6½

Ergonomický háček
Tento háček je modelován tak, aby dlouhodobé háčkování nezatěžovalo prsty a ruku.
Tento háček bychom mohly označit jako háček profesionální. Vyrábí se ve stejných velikostech jako svítící háčky.

Na trhu jsou také prodávány nejrůznější sady jehlic i háčků v různých barevných odstínech dle tloušťky (síly).

Všechny pomůcky můžete zakoupit v kamenných obchodech, případně si je objednat přes internet.
www.pleteni.cz
www.stoklasa.cz

Kam dál?
Škola pletení - Pletací příze
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.