velikost písma: A +/ A/ A -

Vymalujte stěny zeminou

Autor: Eva Brabcová | komentářů: 0

Metoda malby se správně nazývá antické zeminy florentské. Je to špičková dekorativní technika napodobující umění starověké Itálie.

Tato malba má oproti bílým stěnám či barevným módním výkřikům velkou výhodu. Kromě toho, že s ní získáte neopakovatelnou atmosféru, se velice snadno a dobře udržuje. Navíc jí zub času neublíží, a pokud nezatoužíte po změně, může s vámi zůstat napořád. Má navíc tu výhodu, že je dodatečně možné natřené plochy opravovat aniž to vzhledu nějak uškodí.

Systém antických zemin
Tvoří ho systém Opaco, zemina a barevný toner. Systém antických zemin je ekologický, otěruvzdorný a omyvatelný. Celý nátěr je navíc prodyšný a pro tuto svou vlastnost je vhodný i na památkové objekty a na povrchy ošetřené sanační maltou. Z množství základních barev lze vhodným dávkováním získat až 80 odstínů, přičemž u každého z nich je možno dosáhnout škály od úplně světlé po vyloženě tmavou.

Kocouři jsou žádoucí
Základní bílý nátěr Opaco připomíná po zaschnutí tak trochu latex. Tento vzhled je žádoucí pro hladký nátěr zeminy. Naneseme jej na očistěné stěny a necháme zaschnout. Požadovaného probarvení dosáhneme smícháním zeminy a daného množství barevného toneru. Zemina před přidáním barevného toneru vypadá tak trochu jako bílé nadýchané těsto. Barevný toner do určeného množství pečlivě vmícháme. Štětec na nanášení zeminy by měl být plochý a dostatečně široký. Tvoříme krátké nepravidelné šmouhy proti sobě, jakoby ve tvaru písmene V a pokračujeme vždy tak, abychom měli tímto způsobem natřený asi jeden metr čtvereční. Šmouhy nemalujeme, ale tvoříme je jakoby mírným mávnutím, aby jejich konce šly do ztracena.Na zdech se tvoří maličké kuličky, které se po zavadnutí rozetřou a tím vzniká ten správný „plesnivý“ antický efekt. Na jejich rozetření existuje speciální plastová „škrabka“, kterou pohybujeme po natřených částech plochy stejným směrem, jako jsme nanášeli barvu. Tímto způsobem pokračujeme po celé požadované ploše. Kocouři nejsou u této malby na škodu, naopak. Jsou téměř žádoucí.

Odborník nebo kutil?
Metoda antických zemin florentských nepatří k nejlevnějším. Je poměrně pracná a časově náročná. Když svěříme malování odborníkům, sáhneme hlouběji do kapsy. Kdo je jen trochu šikovný a troufne si na malbu sám, může ušetřit dost peněz. I tak je ale potřeba dobře zvážit, jestli máme alespoň kousek kutilského nadání.

Výuková videa
Na internetu je možné najít řadu výukových videí. Některé firmy, které prodávají systém antických zemin, dokonce pro zájemce pořádají instruktáže k malbě antickými zeminami. Na velké papírové ploše simulující malovanou stěnu vás naučí, jak správně barvu nanášet. Když se rozhodnete vymalovat sami bez proškolení, je dobré vyzkoušet si tuto techniku na kousku stěny, kterou pak můžete snadno přemalovat.

Antické zeminy můžete zakoupit u mnoha prodejců a malbu si u nich v případě zájmu i objednat.
Užitečné rady a možnosti koupě zemin či vymalování touto technikou naleznete například na webu www.všeprobydleni.cz, www.antickezeminy.cz, www.kapitan.eu.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.