velikost písma: A +/ A/ A -

Přemluv bábu! Klip, o kterém se mluví

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 1

Kontroverzní videoklip Přemluv bábu! vzbudil emoce a rozpoutal diskuzi. Staví mladé proti starým, levici proti pravici, město proti venkovu? Paušalizuje příliš? A je v něm vůbec pravda?


Martha Issová a Jiří Mádl v klipu Přemluv bábu! Zdroj: YouTube

Nečekanou diskuzi rozpoutal videoklip Přemluv bábu!, jehož prostřednictvím se herci Martha Issová a Jiří Mádl obracejí na své vrstevníky, aby zajeli za svými prarodiči na venkov a přemluvili je k volbě pravice.

Klip režíroval Petr Zelenka, přičemž předlohou mu byl klip z předvolební prezidentské kampaně ve Spojených státech. V něm americká komička Sarah Silvermanová přesvědčovala mladé, ať zavítají na Floridu za svými židovskými prarodiči a přesvědčí je k volbě Baracka Obamy. Mezi oběma klipy je rozdíl. Mnozí američtí konzervativci soudí, že Obama inklinuje k levici.
Česká napodobenina naopak hodnotí levici jednoznačně negativně. Podle mnoha názorů zaznívajících v internetových diskuzích je z něho cítit pragocentrismus a pohrdání venkovem (mladí lidé z Prahy radí starým lidem z venkova, koho volit), generační paušalizace (mladí volí pravici, staří levici) a dokonce ho považují za návod k domácímu násilí (v případě neuposlechnutí rady s volbou se prarodiče nemusí dočkat návštěvy vnoučat).

„Klip starší lidi možná na chvilku namíchne. Jelikož ale vědí, že mladé dokáže být každé tele, dlouhodobě si z toho nic dělat nebudou. Možná to u některých tiše namíchnutých, kteří nechtěli jít k volbám, může vzbudit efekt, kteří si protagonisté nepřejí – že třeba natruc půjdou volit komunisty,“ uvedl pro zijemenaplno.cz politolog Zdeněk Zbořil. „Ty dvě herecké hvězdy si neumějí představit, že nemusí dělat dobrý dojem. Vizuálně komunikují s mladou generací. Někteří staří jsou proti nim zaujatí už proto, jak vypadají, jak se oblékají a jak se projevují. Zapomínají navíc na to, že generace mladých, která nastupovala na začátku devadesátých let, se příliš nepředvedla. Jako příklad mohu uvést Pitra nebo Koženého,“ dodal Zbořil.

Proti klipu se ohradilo i plno mladých lidí, na sociální síti Facebook vzniklo za tímto účelem několik skupin, kam se hlásí stovky lidí. K nejpočetnější se k 27. dubnu přihlásilo necelých 8 tisíc lidí. K té, která klip naopak podporuje, se ke stejnému datu přihlásil přibližně dvojnásobek.

Mladí pro i proti
„Pojďme změnit budoucnost! Komunisti a levice nemusí zadlužit stát tak, aby to musely splácet i děti našich dětí! Přemluvte rodiče a prarodiče – ať volí pravicové strany!“ uvádí se ve facebookové skupině Přemluv bábu! „Rád bych přemluvil Marthu Issovou a Jiřího Mádla, aby se veřejně za svůj klip omluvili jak starým lidem, které tak nechutně paušalizovali, tak lidem, kteří zastávají legitimní levicové, pravicové, středové nebo nevím jaké politické názory a přejí si, aby se jejich ideové rozpory odehrávaly v rovině slušné a věcné argumentace,“ uvádí na Facebooku Šádí Shanaáh z Káhiry, který je správcem skupiny Přemluv Issovou a Mádla.

„Reakce mladých lidí, kteří klip odsuzují, mě mile překvapily. Pod dojmem televize i tištěných médií jsem zapomněl na to, že jsou i mladí lidé na jiné intelektuální úrovni. Shodou okolností jsem se zrovna vrátil z Moravy, kde se mi to potvrdilo. Byl jsem svědkem přípravy festivalu vážné hudby. Byli tam výhradně mladí lidé, kteří mají úplně jiná hodnotová měřítka než produkty pokleslého showbyznysu. Pan režisér Zelenka si prostě nešťastně vybral dva typy, o kterých zřejmě předpokládá, že jsou populární. Samozřejmě že jsou, ale jen v určité části populace,“ řekl Zbořil.

Klip pobouřil například sedmadvacetiletého novináře a politika SZ Matěje Stropnického. „Je to produkt té nejvidláčtější pražské zlaté mládeže, která si libuje ve svém sobectvíčku, hladí si ho jako bříško a pečlivě udržuje. Dřív jsem si myslel, že herecká prodejnost skončila antichartou, ale koukám, že si ji sebou nesou i moji vrstevníci. Přivlastňovat si národní socialistku Miladu Horákovou nebo celoživotního levičáka Milana Kunderu do předvolební kampaně proti levici je výkon, za nějž by se ani Zdeněk Nejedlý s A. A. Ždanovem nemuseli stydět. (Pro Mádla s Issovou: to byli komunističtí ideologové). Je to agistický, šovinistický blábol, toť vše. Ale prezentuje se jako generační vzkaz, proti tomu se ohrazuji," uvedl Stropnický pro zijemenaplno.cz.

Videoklip naopak nevadí šestadvacetiletému Vítězslavovi z Klášterce nad Ohří. „Vždyť mají v mnoha věcech pravdu. Smutnou pravdu,“ uvedl v rámci facebookové diskuze. A jak vlastně starší generace volí? „Různě, nelze to předem odhadnout. Třeba před referendem ke vstupu do Evropské unie tvrdily téměř všechny agentury veřejného mínění, že staří lidé do Unie nechtějí. Pak se ale ukázalo, že ve prospěch EU rozhodli právě penzisté a ženy nad 42 let. Překvapivě to tak může být i s levicí a pravicí,“ řekl Zbořil. „Pana Zelenku ale zřejmě vůbec nezajímají sociologické výzkumy, čte asi pouze noviny, a to zřejmě jen první stránku. Kdyby se o to více zajímal, zjistil by, že je to mnohem více generačně strukturované. A také je nesmysl třeba říci, že mladí volí pravici. Známe přece i pravici extrémní, tak snad tím tvůrci klipu nechtějí říci, že všichni mladí jsou příznivci Národního odporu,“ dodal Zbořil s tím, že nemálo mladých lidí k volbám vůbec nepřichází.

Romanu Jochovi z Občanského institutu naopak paušalizace nevadí. „Většina starších lidí minimálně v České republice volí levicově, klip tedy poukazuje na reálnou věc, paušalizace je statisticky podmíněná. Kdybychom řekli, že Praha volí ODS, také by to byla paušalizace, protože ne každý Pražák ji volí, ale ODS v hlavním městě v minulosti vždy zvítězila. Severní Čechy zase inklinují k ČSSD, najdou se ale lidé, kteří ji nevolí. Není nic špatného na tom, vyslovit to,“ řekl pro zijemenaplno.cz. Na klipu, který podle svých slov doposud neviděl celý, se mu ale nelíbí to, že „evidentně porušuje konzervativní zásadu úcty ke starším lidem“.

Paušalizace není přesná
A jak konkrétní senioři volí? Opravdu různě. Dotýká se jich klip? Jak koho. „Klip si na sebe nevztahuji, neurazil mě, je mi vlastně jedno. Levici bych nikdy nevolila, neberu jej tudíž osobně,“ řekla pro zijemenaplno.cz šedesátiletá Naďa z Prahy. Sedmdesátiletý Karel, taktéž z hlavního města, to vidí jinak. „Nelíbí se mi to a přemluvit bych se nenechal. Pokud volby nedopadnou výrazně dobře pro levici a vznikne zase vláda šul nul, bude to pro tuto zemi špatné. Pro všechny, pro mladé i pro staré,“ řekl.

Ani senioři z venkova nemají jednotný názor. „Uráží mě to, prožila jsem toho hodně a žádný Mádl mi nebude říkat, koho mám volit, já mu také neradím. Budu volit levici a dobře vím, proč,“ řekla paní Božena z Vysočiny. Pana Václava z Chomutova klip taktéž neoslovil, přijde mu vulgární, levici přitom volit nebude. „Nehledím na to, kdo je vlevo a kdo vpravo, zajímá mě, jak to kdo myslí s naší budoucností a se životním prostředím,“ říká. Pravici dá hlas naopak pan Jiří z Benešova. „Klip bych asi nevyráběl, ale neblázním kvůli němu. Budu volit pravicovou stranu, protože mám takové vidění světa,“ uvedl.

Politolog Zbořil považuje za nešťastné přílišné rozdělování na levici a pravici. Tím podle něho vznikají podobné nesváry. „Masaryk říkal: Používáš-li pravicový a levicový, věčně se budeš zmítat v nejistotě, co to pravice a levice vlastně znamená a koho to označuje. To je berlička politického marketingu, že jsme politické spektrum rozdělili na pravicové a levicové, abychom nemuseli vysvětlovat, že myslíme dobré a špatné, a to, co pravice a levice vlastně chce. Slova pravice a levice mají svůj význam v žurnalistické zkratce, jsou stigmatizující podle toho, na jaké straně kdo stojí“ řekl.

Mimochodem: pojmy levice a pravice se mohou leckdy plést. Například Issová, která v klipu burcuje proti levici, nedávno držela jednodenní řetězovou hladovku proti radaru USA, proti kterému protestovala většinou levice. Herečka také usilovala o zachování celistvosti Klánovického lesa, přičemž o zbudování golfu v části lesa dlouhodobě usiluje pravice.

Reakce na klip nemají jen podobu diskusí, vznikly i alternativní klipy. Na YouTube se objevila kratší ironizující verze, kterou vyrobili někteří mladí lidé. Videoklipem reagovala také SZ. Jeho název odkazuje na knihu Cormaca McCarthyho „Tahle země není pro starý?“ Socioložka Jiřina Šiklová v něm mimo jiné seniorům vzkazuje, že by naopak oni mohli poradit s volbou mladým. A když je neposlechnou, nedostanou svíčkovou a štrúdl…

Klip Přemluv bábu!
Klip SZ Tahle země není pro starý?
Klip parodující Přemluv bábu!
Původní klip z předvolební prezidentské kampaně v USA

Jaký je váš názor na klip Přemluv bábu!? Urazil vás, pobavil, nebo si z něj nic neděláte? Nechali byste se, na místě Mádla a Issové, k jeho natočení přemluvit? Vnímáte jako pozitivní, že díky klipu byla ve společnosti odstartovaná poměrně zásadní debata? A o čem klip vlastně vypovídá? Diskutujte s námi!
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.