velikost písma: A +/ A/ A -

Český důchod můžete pobírat i v cizině

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 2

Pan Alfons žije trvale v ČR, ale rád by se přestěhoval za dcerou do Německa. Není mu však jasné, jak to potom bude s jeho důchodem. Řešení naštěstí není složité: stačí vyplnit ověřené Potvrzení o žití a důchod bude přicházet za ním do SRN.

Lidem, kteří trvale bydlí v cizině, se důchody vyplácejí buď na osobní účet u peněžního ústavu v cizině nebo na osobní účet u banky v České republice. „Podle toho, kterou možnost si sami zvolí,“ říká tiskový mluvčí České správy sociálního zabezpečení Kamil Vařeka.

Dávky důchodového pojištění do ciziny se vyplácejí pozadu, nejvýše v tříměsíčních lhůtách, a to vždy v březnu, červnu, září a prosinci, zpětně za čtvrtletí, po předchozím zaslání tiskopisu Potvrzení o žití oprávněného na ústředí České správy sociálního zabezpečení.

Podle Vařekových slov musí být podpis na potvrzení úředně ověřen a také opatřen datem a razítkem příslušného úřadu. „Úřední ověření vlastnoručního podpisu provede orgán nebo úřad, který je k tomu zmocněn podle právních předpisů státu trvalého bydliště (například místní úřad, nositelé sociálního pojištění, notář a podobně), anebo český zastupitelský úřad,“ říká Vařeka. Vyplněný tiskopis je třeba obratem zaslat na adresu ústředí České správy sociálního zabezpečení, Křížová 25, 225 08 Praha 5.

A jak to v praxi vypadá s výplatou důchodu na účet příjemce u peněžního ústavu (tedy banky) v cizině. Podmínky nároku na výplatu důchodu, tedy zda je oprávněný příjemce naživu, se ověřují právě tiskopisem Potvrzení o žití. Výplata důchodu na účet u peněžního ústavu, tedy banky, v cizině je prováděna bezhotovostním platebním stykem prostřednictvím České národní banky v Praze, a to vždy až na základě zaslaného tiskopisu, zásadně za zpětnou dobu a pouze do konce měsíce, v němž bylo Potvrzení o žití vyplněno, opatřeno datem a vlastnoručním podpisem, který musí být úředně ověřen,“ vysvětluje Vařeka.

Potvrzení o žití by podle jeho slov lidé měli předkládat z vlastního podnětu a v časových intervalech, které si sami určí, přičemž četnost zasílání není omezena. „V žádosti o zařízení výplaty důchodu na účet je třeba sdělit přesný název a adresu banky, číslo účtu – v mezinárodní struktuře IBAN a BIC,“ uvádí Vařeka. (Pracovali jste v EU a chcete pobírat důchod ze zahraničí? Přečtěte si: Jak získat důchod za práci v EU?)

A když si nechá senior žijící v zahraničí vyplácet důchod na účet v České republice? Je to takřka totožné, jen s malými obměnami – důchod přichází v české měně. „Také tyto podmínky nároku na výplatu důchodu se ověřují tiskopisem Potvrzení o žití. Výplata důchodu na účet u peněžního ústavu, tedy banky, v České republice se provádí v české měně, tedy v korunách, prostřednictvím České národní banky v Praze. Opět vždy až na základě zaslaného tiskopisu, a to zásadně za zpětnou dobu a pouze do konce měsíce, v němž bylo Potvrzení o žití vyplněno, opatřeno datem a vlastnoručním podpisem, který musí být úředně ověřen,“ opakuje Vařeka.

Pan Alfons zvolí nejspíš první variantu – chce, aby mu penze přicházela rovnou v eurech. Tiskový mluvčí upozorňuje na důležitou skutečnost: výplaty důchodů nelze poukazovat na vkladové účty a vkladní knížky, pouze na běžné a sporožirové účty.

Tiskopis „Potvrzení o žití“ stáhněte zde.
http://www.cssz.cz/cz/tiskopisy/duchodove-pojisteni.html

Kam dál?
Důchod? Raději rentu!
Co dělat, když schází "roky na důchod"
Pozor na předčasný důchod!

Jaké jsou vaše zkušenosti s vyplácením důchodu v cizině? Zdá se vám postup zbytečně složitý? Vadí vám náklady spojené s ověřováním podpisu? Diskutujte s námi na toto téma!
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.