velikost písma: A +/ A/ A -

Druhé bydlení: chytrá investice

Autor: Michaela Poštulková | komentářů: 1

Pokud jste doposud neskloubili svůj pracovní městský život s pobyty na vlastní chatě, je ideální čas popřemýšlet nad koupí rekreačního objektu. V Česku oblíbené chataření účelně spojuje relax, užitečně strávený volný čas a především – chytře uloženou investici.

Chaty příliš nezlevnily – stále je o ně zájem
Přestože ekonomická situace některé typy bydlení – hlavně starší panelové byty ve městech – zlevnila, trh s rekreačními objekty se příliš nepohnul. Stále lze zakoupit starší celodřevěný srub v lese za 100 000 Kč, ale i chalupy, za které si jejich majitelé žádají miliony. Investice do druhého bydlení musí být předem pečlivě promyšlená – na hledání vhodného objektu si stanovte klidně i 6 měsíců – nespěchat se totiž vyplatí.

Případný prodej usnadní poměr: stav nemovitosti/lokalita
Aby bylo druhé rekreační bydlení výhodnou investicí, musí být v souhře především stav nemovitosti (dobrý či výborný) a lokalita (les, hory, koupání). Rybařit či houbařit se v Čechách bude nejspíš i za dvacet let, naopak chalupy postavené u rušných ulic coby bývalé statky sloužící k plnohodnotnému bydlení, už tolik „táhnout“ nebudou. Nákup chaty či chalupy představuje investici, která by se měla při případném prodeji nejméně v plné míře vrátit.

S čím je ale třeba počítat, jsou vedlejší náklady:
- opravy zchátralých částí objektu, renovace budovy i pozemku, modernizace (oplocení, zahradní sprcha, venkovní posezení s grilem, nové postele)
- roční poplatky za elektřinu, vodu, topení (O kolik bude letos levnější elektřina čtěte zde.)
- daň z nemovitosti (první přiznání k dani ze zakoupené nemovitosti je potřeba podat vždy do konce ledna na místním finančním úřadě, zaplatit stanovený výměr do konce května)
- náklady na dopravu (dostupnost objektu by měla zvítězit nad „srdcovou záležitostí“ malebné chatky v horách na druhé straně republiky – jak často si užijete klidu, který bude vzdálen 100 a více kilometrů?)

Rekreační objekty citelně nezlevňují, aktuální nabídka však převyšuje poptávku – nebojte se smlouvat a prodávajícímu jasně vymezit svou horní hranici.

Na co si dát pozor při výběru
1. Skutečný stav nemovitosti. Pokud nemáte v rodině či okruhu známých stavaře, zvažte služby nezávislého odborníka. Zvláště, počítáte-li s nákupem dražšího objektu. Makléř vám „kamarádsky“ objasní, že na střeše je potřeba vyměnit cca 20 došek a dvě prohnilá prkna v kuchyni. Nezávislý odborník to uvede na pravou míru: střecha potřebuje kompletní výměnu a podlaha je zespod zcela prožraná houbou a plísní. Náklady na rekonstrukci se přiblíží ceně této „jakoby z pohádky vypadající“ nemovitosti.
2. Vlastní versus soukromý pozemek. Chaty a chalupy prodávané i s vlastním pozemkem – byť menších rozměrů – představují jistotu. Pokud uvažujete např. o koupi pravého zálesáckého lesního srubu, vždy se informujte, kdo je majitelem pozemku, na němž nemovitost stojí. Dá se od něho později pozemek odkoupit? V jakém rozmezí by se taková částka pohybovala? Je vlastníkem vrtošivý soukromník nebo třeba Lesy ČR?
3. Přístupová cesta. Teď se třeba cítíte naprosto fit, co ale za deset, patnáct let? K chatě by měla vést autem sjízdná přístupová cesta, která není soukromým vlastnictvím. Z chatiček umístěných na stráni je krásný výhled do údolí, kdo k nim ale má šplhat?
4. Nahlédněte do územního plánu obce nebo kontaktuje obecní úřad (telefonicky, emailem – ale hlavně – důrazně). Zahradním koloniím odzvání a za 2 roky může místo vaší chatičky stát bytový komplex. Proč myslíte, že ji tak výhodně prodávají?
5. Elektřina – voda – topení. Přítomnost elektřiny v objektu může do jisté míry vyřešit i obtížnější vytápění, oblíbená formulace „voda z místních zdrojů“ ale může znamenat i blízký žabinec či pár kilometrů vzdálenou studánku. Snadný přístup nejen k užitkové, ale především k pitné vodě je základ – od prodávajícího se nenechte odbýt tím, že „někde je tam studánka“ či že „sousedi mají studnu“. (Jak důležitá je kvalita vody pro naše zdraví čtěte zde).

Na co si dát pozor při koupi
1. Právní břemena. Realitní makléř či prodávající nesmí zatajovat právní břemena, která jsou s koupí nemovitosti spojena. Vždy se na ně zeptejte, a trvejte na tom, aby údaj o nepřítomnosti právních břemen vzhledem k prodávané nemovitosti byl zanesen do kupní smlouvy. (O právu doživotního užívání čtěte zde).
2. Daň z převodu nemovitostí podle zákona platí prodávající. Jenže – pokud ji jednoduše nezaplatí, přechází tato povinnost na kupujícího. Do smlouvy nechte zanést odstavec, že daň z nemovitosti zaplatí prodávající. Neučiní-li tak, můžete od smlouvy odstoupit.
3. Do smlouvy nechte zanést, do jakého časového termínu je prodávající či zprostředkovatel (např. realitní makléř) povinen zanést návrh o povolení vkladu na katastr nemovitostí – ten danou nemovitost „zaplombuje“(písmem P), což všem stranám dává na srozuměnou, že se s nemovitostí něco děje, a není již možné s ní svévolně nakládat (znovu se ji pokusit prodat dalším osobám apod.).
4. Pokud se vám nemovitost zamlouvá, vždy sepište rezervační smlouvu.

Aktuálního vlastníka objektu i pozemku naleznete zdarma v elektronickém katastru nemovitostí. Po oficiálním zápisu se v něm objeví vaše jméno.

Kam dál?
Na koho si dát v Česku pozor při koupi nové nemovitosti
Investujte do úsporných opatření, vyplatí se to!
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.