velikost písma: A +/ A/ A -

Cyklistika pomáhá při depresi i nadváze

Autor: Michaela Poštulková | komentářů: 1

Jízda na kole pomáhá s rehabilitací kloubních onemocnění či s nitroočním tlakem. Pokud však na kolo sednete jen dvakrát za měsíc, svému zdraví příliš neprospějete a ani nezhubnete. Kouzelné zaklínadlo je v tomto případě výdrž a pravidelnost.

Zdravotní plus pro cyklistiku
1. Na rozdíl od chůze či běhu nezatěžuje jízda na kole klouby. Odpočinou si při ní zejména kolena a kyčle. Je vhodnou rehabilitací po kloubních onemocněních a pro obézní, kteří klouby namáhat nemohou.
2. Pravidelná jízda na kole zvyšuje fyzickou kondici jednotlivce na parametry shodné s jeho kolegy – nesportovci o deset let mladšími. Finská studia navíc dokázala, že ti, kteří od svých 35 let ujedou 100 km každý týden, přidají si celé dva roky života.
3. Je prevencí před vznikem srdečně-cévních onemocnění – srdečním infarktem, mozkovou mrtvicí, vysokým krevním tlakem či embolií.
4. Pomáhá s úzkostí, depresí a jinými psychickými potížemi – tělo vyplavuje endorfiny a duch relaxuje.
5. Jezdit na kole je možné až do vysokého věku.
6. Cyklistika pomáhá snižovat nitrooční tlak, který představuje největší riziko vzniku zeleného zákalu. Zelený zákal se „léčí“ i jinými vytrvalostními aktivitami – joggingem, jízdou na bruslích či na lyžích. Je ale potřeba cvičit pravidelně – alespoň třikrát týdně po dobu 45 minut.

Kdy byste se měli nejprve poradit s lékařem?
- pokud máte problémy s osteoporózou
- pokud trpíte závratěmi
- pokud vás dlouhodobě sužují bolesti zad

Na kole do města – na nákup či do zaměstnání
V menších městech je na kole dosažitelné takřka kterékoliv místo, ve větších městech zase odpadají starosti s parkováním, dopravní zácpou (zbavte se konečně stresu, který vám zvyšuje krevní tlak!), i s výdejem peněz za benzín v popojíždějící dopravě. Praha, Brno, i ostatní velká města dbají na každoroční zdokonalování sítí cyklostezek a cyklistům vycházejí vstříc i na různých specifických akcích.

Aby se jízda po městě nestala hazardem se zdravím, přečtěte si:
Desatero bezpečné jízdy
Přehledné nákresy nejnebezpečnějších modelových situací

Věděli jste, že…
Již při rychlosti 15 km/h spálíte pětkrát více kalorií než při sezení za volantem.

Chcete-li snížit svou váhu či si jen zpevnit svalstvo nohou a hýždí, musíte kolo provětrat alespoň 3 – 4krát týdně.

Existují speciální kola pro seniory, byla představena loni na pražském veletrhu pro seniory (For senior). Kola řeší problémy se sníženou pohyblivostí a respektují specifické nároky.

Ideální je doplnit cyklistiku jiným cvičením – třeba plaváním. Při jízdě na kole se namáhají krční obratle (díváte se před sebe) a zádové nebo břišní svaly zahálejí. Naopak svaly na nohou jsou namáhány extrémně – kvůli prevenci proti zkracování šlach je nutné před a po výkonu provést krátký strečink.

Tipy od žijemenaplno.cz - myslíte-li to s cyklistikou vážně:

1. Kupte si kvalitnější typ kola určený buď na projížďky v přírodě (horská a trekingová kola), rychlostní cyklistiku po silnici (silniční kola) nebo vyjížďky po městě (tzv. městská kola).
2. Investujte i do přilby a chráničů loktů či kolen. Vy jste zdatný cyklista, ale ten, kterého potkáte, být nemusí.
3. Dovoluje-li to dispozice bytu či domu, neodkládejte kolo do sklepa, ale ke vstupním dveřím – ať ho máte stále na očích.
4. Na lednici či jiné viditelné místo si připevněte rozpis, kdy se v týdnu budete cyklistice věnovat. Např: pondělí – nákup, středa – nákup, sobota – vyjížďka odpoledne. Za každý splněný týden se v neděli odměňte.

Kam dál?
Při spinningu z vás bude lít pot
Plavání je sport pro každého

Zajímá nás, o jakých tématech chcete na našich stránkách číst. Zapojte se do průzkumu a spoluutvářejte web Žijemenaplno.cz s námi. Je to váš prostor a proto je pro nás důležité, abyste zde našli to, co vás zajímá. Dotazník naleznete zde.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.