velikost písma: A +/ A/ A -

Fascinující výlety do vesmíru

Autor: Martina McLenehanová | komentářů: 0

Jméno Sira Richarda Bransona je spojeno především s prvním komerčním kosmodromem na světě, který má být ke konci roku 2011 zprovozněn v Novém Mexiku. Přes dvě stě lidí již za let do vesmíru zaplatilo a další zájemci se registrovali. Vesmírná turistika je ale víc než byznys.

Připravit
Již ve chvíli, kdy je složena vratná záloha 20 tisíc dolarů, dostává zájemce o vesmírný let výsadní přístup k projektu ve všech jeho aspektech: jsou mu mimo jiné otevřena fora astronautů se Sirem Bransonem, nebo může získat povolení k exkurzi do společnosti Scaled Composites a na vlastní oči vidět vývoj nových kosmických lodí. Celková cena 200 tisíc dolarů dále zahrnuje lékařské vyšetření, třídenní předletový výcvik v prostředí identickém se skutečnou vesmírnou lodí, přípravu na stav beztíže, samotný let a filmový záznam předletových i letových zážitků.

Pozor
Tento výlet se bere velmi vážně a každá část je dotykem budoucnosti a pokroku. Firma Scaled Composites využívá především uhlíkových vláken, která jsou čtyřnásobně pevnější než ocel, o čtvrtinu lehčí a prakticky nevykazují únavu materiálu. Mateřská i kosmická loď jsou tedy zkonstruované nikoliv z kovových, ale kompositních materiálů. V zájmu bezpečnosti a také s ohledem na životní prostředí má kosmická loď jediný motor na hybridní pohonné látky a jeho použití je zkráceno na minimum. Vesmírná loď má navíc unikátní design „opeření“, inspirovaný badmintonovým míčkem, který využitím zákonů aerodynamiky a fyziky umožňuje mít pod kontrolou rychlost, výšku a přistání.

Start
Kosmická loď nebude startovat vertikálně ze země, ale horizontálně ze vzduchu. Speciálně navržený nosný letoun ji vynese do výšky nad 15 km, kde se teprve odpoutá od mateřské lodi. Právě toto zlepšení znamená, že raketové motory budou spuštěny kratší dobu, než bylo doposud běžné, a jsou tedy šetrnější k životnímu prostředí. Raketoplán pak rychlostí přes 4000 kilometrů za hodinu vystoupá do výšky 110 kilometrů. Během devadesáti sekund dosáhne kosmického prostoru, ve kterém cestující zažijí oproštění od gravitace, veškerých zvuků a uvidí zemské zakřivení. Kabina je pro zážitek speciálně upravena: velký prostor poskytuje maximální možnost pohybu ve stavu beztíže a četná okna umožňují výhled těm, kdo raději zůstanou připoutáni. Do šesti minut se raketoplán „opeří“ – složí křídla a přitahován gravitační silou Země se začne vracet na základnu. Složená křídla mu při návratu do zemské atmosféry slouží jako brzdy a po opětovném rozvinutí ve výšce 18 km ke zpomalení, manévrování a bezpečnému klouzavému přistání.

Dozvuky letu
O Siru Bransonovi se píše jako o excentrikovi a vizionáři. Jeho ochota dávat šanci novým nápadům, vkládat do nich prostředky a brát na sebe riziko těchto investic, však prospívá celé oblasti vědy a techniky. Díky němu vznikly letouny schopné přepravovat obrovské, těžké, externí náklady do dříve nepřekročitelných výšek. Vesmírnou turistikou pak uspokojuje touhu člověka pronikat do dalšího prostoru. Tím, že vesmírným turistům umožňuje pohled na naši planetu obklopenou křehkou ochrannou vrstvou, hodlá vzbudit pocit zodpovědnosti a vědomí důležitosti její ochrany.

Kam dál?
Nanočástice pro společnost
Počítače přepisují lidskou řeč

Pokud by to bylo ve vašich finančních možnostech a dovolil vám to zdravotní stav, uskutečnili byste vesmírnou misi? Myslíte si, že vesmírní turisté budou po návratu z kosmu odpovědnější v ochraně životního prostředí? Diskutujte s námi!
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.