velikost písma: A +/ A/ A -

Každá koruna se počítá

Autor: Bohumír Kotora | komentářů: 2

Náklady na energie významně ovlivňují rodinné rozpočty. Každý rok trnete napětím, kolik bude stát elektřina, plyn, uhlí či biomasa. Také se děsíte toho, jaký doplatek vám přijde letos?

Kolik stojí 1 kWh? Jaká je cena elektřiny v roce 2010? Může česká domácnost tyto finanční ukazatele usměrnit ve svůj prospěch? Pojďme se pokusit nalézt odpovědi na tyto otázky.

Jak je to s cenou elektřiny?
Cenu elektřiny tvoří dvě složky: neregulovaná a regulovaná. První (tzv. silová či dodávaná) je utvářena trhem, pevně stanoveným rozsahem distribučních sítí jednotlivých operátorů (u nás to jsou ČEZ, E.On nebo PRE). Má dva hlavní komponenty – platbu za hlavní jistič (měsíční paušál) a cenu za spotřebované množství elektrické energie (vysoký a nízký tarif). Regulovanou složku každoročně stanovuje Energetický regulační úřad (ERÚ) a nemůžete ji ovlivnit. V roce 2010 tak domácnosti platí za 1 kWh v průměru 4,51 Kč. Zahrnuje náklady na dopravu a distribuci elektřiny a příspěvek na obnovitelné zdroje energie.

Každý rok se na tuzemském trhu cena elektřiny mění. Pro ten letošní nezlevnila natolik, jak se čekalo. Ačkoli její cena na energetických burzách poklesla o 15 %, pro domácnosti zlevnila v průměru jen o 4 %. Důvodů pro zdražení regulované složky elektřiny je hned několik, zejména stále probíhající hospodářská krize. Řada firem i domácností začala šetřit a snížila odběry. Nižší příjmy za elektřinu je tak nutné vykompenzovat, neboť distribuční síť vyžaduje údržbu a investice, i když jí protéká méně elektrického proudu.

Výraznějšímu zlevnění elektřiny brání i podpora obnovitelných zdrojů. Zelená elektřina je od výrobců ze zákona přednostně vykupována za vyšší ceny, z každé platby za elektřinu jde část právě na podporu čistých zdrojů. V současné době lidé platí na MWh čisté elektřiny asi 50 korun. V příštím roce by mohl tento příspěvek narůst více jak trojnásobně. Největším viníkem zdražení jsou solární elektrárny, které v poslední době zažívají díky poklesu cen fotovoltaických panelů boom.

Do ceny elektřiny se promítne také zvýšení daně z přidané hodnoty (DPH) posunem z 19 na 20 %. Pro celkový pohled na věc je dobré uvést, že dodavatelé musí podklady o nakoupení elektřiny pro své tarifní zákazníky na příští rok dodat pro ERÚ nejpozději začátkem října.

Vývoj cen pro rok 2010
Nejlevnější elektřinu letos nabízí ČEZ, jemuž za kilowatthodinu zaplatíme 4,35 Kč. Nejvíce zákazníci ušetří u Pražské energetiky.

Domácnostem, které odebírají elektřinu od značky ČEZ, klesla cena silové elektřiny o 15,3 %. Na účtech se však toto zlevnění projeví v mnohem menší míře, právě díky zdražení regulované složky ceny elektřiny. Kolik zákazníci, kteří odebírají proud v rámci produktu Standard v distribuční sazbě D02d, skutečně zaplatí v roce 2010 za elektřinu? Jedna kilowatthodina elektřiny je bude stát 4,35 Kč (oproti 4,48 Kč v roce 2009). K platbě za elektřinu je třeba připočíst měsíční paušál, zvýšený letos ze 133,28 Kč na 138 Kč. Spotřebuje-li domácnost ročně 2 200 kWh elektřiny, zaplatí za ni v roce 2010 přibližně 11 528 Kč. Oproti roku 2009 tak ušetří asi 229 Kč.


Pozn.: Ceny jsou s DPH. Měsíční paušály se u dodavatelů liší. Typ jističe:3 x 25 A. Výpočet odpovídá průměrné spotřebě 2 200 kWh/rok.

Kolik za elektřinu od PRE ušetří pražské domácnosti? V roce 2009 zaplatili zákazníci se sazbou D02d v rámci produktu Komfort Klasik za kilowatthodinu 4,72 Kč. V roce 2010 je stojí o několik halířů méně, konkrétně 4,54 Kč. Měsíční paušál se zvedl ze 142,80 Kč na 144 Kč. Zatímco v roce 2009 zaplatil zákazník, který spotřeboval 2 200 kWh elektřiny, 12 097,6 Kč, v roce 2010 to bude přibližně 11 716 Kč. Uspořit by tedy měl kolem 381 Kč. Oproti loňskému roku se celkové snížení ceny pohybuje v rozmezí 3,5 – 5 %. Záleží na zvoleném tarifu a na spotřebě elektřiny v konkrétních domácnostech.


Pozn.: Ceny jsou s DPH. Měsíční paušály se u dodavatelů liší. Typ jističe:3 x 25 A. Výpočet odpovídá průměrné spotřebě 2 200 kWh/rok.

A jak jsou na tom klienti značky E.ON? Ti by měli letos na platbách za elektřinu ušetřit v průměru kolem 3,95 %. Většímu zlevnění brání již zmiňovaný nárůst regulovaných položek, který se v tarifech pro domácnosti u tohoto distributora zvedl o10,98 %. Od září 2009 společnost zákazníkům nabízí novou produktovou řadu „ElektřinaTrend“, odpovídající sazbám produktové řady ElektřinaKlasik (D02d). Zákazníci, kteří ji mají, zaplatí v roce 2010 za kilowatthodinu 4,63 Kč. Měsíční paušální poplatky narostly ze 136,85 Kč na 139,2 Kč. Zatímco v roce 2009 domácnost se spotřebou 2 200 kWh ročně vydala za elektřinu12 122,40 Kč, letos to za stejné množství bude asi 11 856,4 Kč. Ušetřit by tedy měla přibližně 266 Kč.


Pozn.: Ceny jsou s DPH. Měsíční paušály se u dodavatelů liší. Typ jističe:3 x 25 A. Výpočet odpovídá průměrné spotřebě 2 200 kWh/rok.

Má hledání nového dodavatele smysl?
Koncový zákazník může cenu elektřiny přímo ovlivnit výběrem dodavatele, další část koncové platby je dána regulátorem, zbytek tvoří daně. Trh s elektřinou v ČR určují ČEZ, E.On nebo PRE (jižní Morava a jižní Čechy – E.On, Praha – Pražská energetika, zbylé oblasti – ČEZ), tyto distributory klient změnit nemůže. Dodavatele ano, volný trh s elektřinou existuje již několik let a tedy i alternativní operátoři. Doporučujeme nejprve zkontrolovat smlouvu s tím stávajícím, především délku výpovědní lhůty. Její porušení totiž může vést k pokutě.

Změna dodavatele je bezplatná, stejně jako uzavření nové smlouvy. Musí však být uzavřena nejpozději 17 pracovních dnů před plánovanou účinností změny. Výhodné je podepsat s dodavatelem tzv. sdruženou smlouvu na dodávku elektřiny, kdy firma v zastoupení zákazníka zajišťuje všechny náležitosti kolem distribuce. Koncový klient pak nadále dostává jen jednu fakturu za distribuci a silovou elektřinu zároveň.

Na českém trhu působí řada obchodníků s elektřinou, například Bicorn, Lumen nebo Bohemia Energy. Na internetových stránkách ERÚ je jejich aktuální seznam včetně kontaktních údajů a adres. Ceny elektrické energie u jednotlivých dodavatelů se mohou lišit až o tisíce korun ročně. Ovšem nejčastěji jsou rozdíly v řádu desítek až stovek korun. Vše závisí na výši spotřeby. Je-li vyšší, dá se změnou operátora ušetřit více. Především mohou uspořit rodiny s velkou spotřebou energie, které dají více peněz za silovou elektřinu. Při průměrné spotřebě totiž regulované platby tvoří více než polovinu z celkové částky zaplacené za elektřinu. Vždy ale záleží na konkrétní spotřebě a dalších parametrech odběru (např. jistič). Při výpočtu je přitom nutné operovat s údaji vztahujícími se k dodání elektřiny a nikoli současně k (regulované) distribuci.

Levný tarif získáte za vyšší spotřebu
Všichni prodejci elektřiny nabízejí různé tarify, jejich volba ale není čistě na zákazníkovi. Přístup k těm levnějším totiž dodavatelé podmiňují vyšší spotřebou – čím vyšší, tím více se rozdíly v cenách zvětšují. V praxi to znamená, že majitel domu, který chce mít přístup k výhodnějším tarifům, musí využívat elektřinu k vytápění nebo ohřevu vody. Při žádosti o změnu tarifu to doloží revizní zprávou, která obsahuje výčet relevantních spotřebičů a jejich příkon. Majitelé novostaveb tomuto požadavku, který se řadí do tzv. systému dvoutarifní sazby (vysoký a nízký tarif), často vyhoví nákupem přímotopů.
Získat elektřinu za nižší ceny bylo dříve možné přes tzv. noční proud. Ten už dnes oficiálně neexistuje. Protože nízký tarif částečně zasahuje do nočních hodin, je zvykem jej nadále používat. Více si o této problematice povíme příště.

Kam dál?
Elektrárna na střeše
Jak ušetřit ve velkých prostorách
Šetřete i při vaření kávy

Jste pro regulované ceny energií? Jste nervózní, když vám má přijít vyúčtování? Podělte se o svoje tipy jak šetřit elektřinou s ostatními čtenáři. Zapojte se do diskuze.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.