velikost písma: A +/ A/ A -

Udržte cukr pod kontrolou!

Autor: Jarmila Mandžuková | komentářů: 0

Trápí vás cukrovka? Přírodní cestou a správným životním stylem můžete průběh nemoci zmírnit. Cukrovka neboli diabetes je souhrnný termín pro několik různých, avšak příbuzných poruch látkové výměny, jejichž společným projevem je neschopnost organismu využít cukr i jiné chemické látky a odstranit je z krve.


Nemoc se projevuje únavou, pocitem hladu a žízně. Je s ní spojena řada komplikací – zhoršení zraku, selhání ledvin, amputace, impotence mužů a především dvojnásobně zvyšuje riziko infarktu a mozkové mrtvice. Diabetikům se špatně hojí rány a poranění, zejména chodidla a nohy jsou náchylné k infekci. Cukrovka se dá zvládnout speciální dietou a léčbou předepsanou odborným lékařem. Když není diabetes léčen či nejsou dodržovány doporučené zásady léčby, mohou vznikat další závažné zdravotní potíží.

Pohled na statistiky
Cukrovka je velmi rozšířené onemocnění, které je šestou nejčastější příčinou úmrtí. V České republice trpí touto nemocí téměř 10 % obyvatel. Výskyt cukrovky stoupá věkem a diabetiků, kteří překročili pětašedesátku, je dokonce 18 %. Od roku 1975 do současnosti se jejich počet v ČR ztrojnásobil a je velmi pravděpodobné, že za dalších dvacet pět let vzroste počet pacientů na 1,5 milionu. U žen je riziko onemocnění cukrovkou dvojnásobně vyšší než u mužů. U některých žen se v těhotenství objeví tzv. těhotenská cukrovka, která se u 40 % případů může během dvaceti let rozvinout v cukrovku, i když po těhotenství její příznaky zcela vymizí.

Dbejte na správné stravování
Každý pacient s cukrovkou musí dodržovat dietu a značně omezit příjem cukru. Sladké výrobky jezte co nejméně, neboť způsobují výkyvy hladiny krevního cukru a podporují tloustnutí. Je důležité si denní příjem potravy rozdělit na čtyři až pět menších porcí. Lépe tak umožníte organismu řídit hladinu krevního cukru. Doporučuje se snížit konzumaci živočišných bílkovin (masa, uzenin) a nasycených tuků, zařadit do jídelníčku více čerstvého ovoce a zeleniny. Potrava bohatá na vlákninu pomáhá udržet hladinu krevního cukru v mezích. Vláknina zpomaluje vstřebávání uhlovodanů a navozuje pocit sytosti. Vhodné je méně solit, omezit množství nápojů obsahujících kofein, alkohol nepít vůbec nebo jen výjimečně.

Potraviny, které léčí
1. Jezte denně syrový česnek, neboť pomáhá zlepšovat krevní oběh a snižovat hladinu krevního cukru.
2. Cibule je nejen nenahraditelná v kuchyni, ale po staletí zaujímá důležité místo i mezi prostředky přírodní lékárny. Cibule (i tepelně upravená) zlepšuje krevní oběh, snižuje hladinu krevního cukru a řadí se k vynikajícím prostředkům proti cukrovce.
3. Pravidelná konzumace syrového i kysaného zelí je vzhledem k obsahu rostlinného "inzulínu" a dalších cenných látek pro diabetiky velmi vhodná.
4. Mezi lidové léky na snížení hladiny cukru patří fazolové lusky, celer, pažitka, mrkev a ovesné vločky.
5. Jablečná šťáva obsahuje látky podobné inzulínu, šetří tak slinivku břišní a normalizuje střevní mikroflóru.
6. U lidí, kteří konzumují tučné mořské ryby obsahující zdravé tuky omega-3 mastné kyseliny, je jen poloviční pravděpodobnost vzniku cukrovky. Rostlinným zdrojem této cenné látky je lněný olej.
7. Ideální potravinou jsou i luštěniny, zejména sója a výrobky z ní. Při jejich pravidelném příjmu se snižuje hladina krevního cukru a cholesterolu.
8. Podle výzkumných prací mohou i některé druhy koření – hřebíček či bobkový list aktivitu inzulínu až ztrojnásobit.
9. Dopřejete-li si sladkosti, skořice vám může usnadnit jejich trávení. Přidávejte ji i do čaje či kávy.

Důvěřujte přírodě!
Tradičním lékem na cukrovku je čaj z borůvkového listí. Látky v něm obsažené příznivě ovlivňují metabolismus cukrů a mají antidiabetický účinek. Čaj lze připravovat z čerstvých či sušených borůvkových listů – jeho léčivé účinky však závisí na správném sběru. Borůvkové listy musí být trhány před zralostí plodů, kdy obsahují nejvíce cenných látek. Hladinu cukru v krvi pomáhají snižovat i plody borůvky.

"Bez do života přijatý má velkou vyhánějící moc" napsal před více než 400 lety učený doktor Petr Ondřej Mattioli. Plody černého bezu obsahují rostlinný "inzulín" – inulin, a proto jsou diabetikům doporučovány. Bezinky konzumujeme vždy tepelně upravené!

Pampelišku používali již staří arabští lékaři jako jednu z bylin na čištění krve. Kořen pampelišky slouží jako podpůrné léčivo při cukrovce, neboť povzbuzuje látkovou výměnu, činnost slinivky břišní a stimuluje tvorbu inzulinu. Pampeliška by určitě neměla chybět v čajových směsích užívaných při podpůrné léčbě cukrovky. Známá léčitelka Maria Treben doporučuje sníst po dobu, kdy pampeliška kvete, každý den až deset stvolů.

Blahodárný vliv na slinivku břišní a na celkovou látkovou výměnu má jmelí, které patří k prastarým léčivým rostlinám. Dalšími bylinkami důležitými při léčbě cukrovky jsou kopřiva a šalvěj.

V jemenské lidové medicíně se k léčbě cukrovky používají semínka pískavice. Lžíce semen se namočí přes noc do sklenice vody a ráno se voda vypije.

Pupalkový olej ovlivňuje látkovou výměnu cukrů a tuků, zlepšuje funkci inzulínu, zmírňuje bolesti a pocity mravenčení způsobené diabetickým poškozením nervů.

Nezapomínejte na pohyb!
Nezbytným krokem při léčbě cukrovky je snížení tělesné hmotnosti. Tělesný pohyb vylepšuje metabolismus cukrů, snižuje riziko srdečních nemocí, které diabetikům hrozí, pomáhá spalovat kalorie a zbavit se přebytečných kilogramů. Nejlepší formou fyzické aktivity pro diabetiky je rychlá chůze.

Zdroje:
Jörg Zittau: Jak se léčit vhodnou stravou
Sharon Faeltenová: Domácí lékař pro ženy
Jarmila Mandžuková: Zázračné léky přírody

Kam dál?
Diabetes – základní pojmy
Diabetes 1. typu

 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Diabetes