velikost písma: A +/ A/ A -

Ovoce a zelenina – chutnají i léčí

Autor: Iva Mušálková | komentářů: 0

Každé malé dítě ví, že zelenina a ovoce jsou zdravé, ale že dokážou také léčit? Řadě zdravotních problémů lze s jejich pomocí alespoň předcházet. V našem seriálu najdete rady, jak používat plody přírody pro účinnou prevenci a jejich doplňující pomoc při léčbě.

Podle lékařů bychom měli jíst alespoň pět porcí ovoce a zeleniny denně. Jedna porce znamená množství, které se nám vejde do hrsti. Tedy jedno menší jablko či pomeranč, hrstka krájené papriky nebo střední rajče. Je jedno, zda jde o ovoce a zeleninu syrovou či vařenou.

Cesta ze záhonu, stromu, keře ke spotřebiteli by měla být co nejkratší. Už v okamžiku utržení plodu dochází ke ztrátě vitamínů. Navíc exotické plody, které cestují za spotřebitelem tisíce kilometrů, jsou sbírané nezralé a dozrávají prakticky během cestování v přepravních kontejnerech. To se projeví na obsahu vitamínů, který není totožný s tím, jako když si utrhneme červené jablko přímo ze stromu. Stejně tak třeba pomeranč po týdnech skladování v lednici není žádná vitamínová bomba. Čím delší je cesta ke konečnému spotřebiteli, tím větší je také úbytek vitamínů a dalších cenných látek. I proto se doporučuje jíst ovoce a zeleninu zejména z domácích zdrojů.

Dávejte přednost sezónní zelenině a ovoci. Už na chuti poznáte únorové rajče ze skleníku, vypěstované na umělé výživě, a červencové rajče z keře na zahrádce, které živiny čerpalo z půdy a dozrálo na letním slunci.

K dalším ztrátám cenných látek – vitamínů, minerálů a dalších, dochází také kuchyňskou úpravou ovoce a zeleniny. Připravujte je až těsně před použitím. Nepoužívejte kovové pomůcky a nádoby, které ničí některé vitamíny. Vařte, duste a smažte je jen krátce, vkládejte je do horké vody a připravujte do křupava.

Naproti tomu některé druhy si krátké orestování přímo vyžadují. Jsou to zejména ty, které obsahují vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K). Pokud tedy mrkev krátce podusíme nebo orestujeme na oleji, provitamín A využije naše tělo mnohem lépe, než kdybychom ji konzumovali za syrova.

Syrová zelenina a ovoce jsou sice zdravější, ale také hůře stravitelné. Pokud tedy někdo dosud příliš této stravě neholdoval, byla by chyba začít se najednou krmit jako králík. To byste si nejspíš pěkně rozhodili zažívání – bolestí žaludku a břicha počínaje, nepříjemným meteorismem (větry) konče.

Ovoce nakupujte zralé, ale nikoli přezrálé nebo naopak zelené. Nahnilému a plesnivému ovoci se rozhodně vyhněte obloukem, byť by jeho cena byla sebelákavější. I když plesnivou část odkrojíte, neviditelné spory plísní prorůstají většinou celým plodem. Totéž samozřejmě platí o zelenině.

Před vlastním použitím plody dobře umyjte. Například jablka se někdy k uskladnění napouštějí speciální hmotou, aby nevysychala. Poznáte to podle toho, že je slupka na pohmat jakoby mastná. U citrusů kůru raději oloupejte. Je sice součástí mnoha receptů, ale kde u nás seženete chemicky neošetřený citrón? Nebo dejte přednost konzumaci ovoci a zelenině v biokvalitě. Nebývá sice na první pohled výstavní a bývá také dražší, ale je pěstovaná jako za dob našich prababiček. Bez chemie, na slunci a také zacházení s plody je šetrnější. Projeví se to na chuti a také ve vyšším obsahu vitamínů.

Skladujte je doma co nejkratší dobu. V dlouho a špatně uskladněném ovoci a zelenině ubývá cenných látek. Informujte se také o vhodném druhu skladování. Zatímco pro některé plody je lepší chlad (jablka), jiné plody nechte raději na vzduchu (banány).

Jestliže berete léky, informujte se, zda nemáte některé druhy ovoce vynechat. Například při léčbě některými druhy antibiotik se nedoporučuje konzumovat kyselé ovoce. Při nemocech ledvin zase zeleninu s kyselinou šťavelovou (rebarbora, červená řepa). Při nemocech žaludku nejezte těžce stravitelnou zeleninu, která vám dělá problémy i jindy – zelí, luštěniny. Kyselé ovoce může zhoršovat stav u alergiků nebo způsobit kopřivku i u zdravých jedinců.

Máte-li problémy se zdravím, informujte především svého lékaře, který vám nejlépe poradí.

Kam dál?
Jarní chroupání
Chladnička – ukládáte v ní správně?
Stárněte bez problémů díky stravě

 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.