velikost písma: A +/ A/ A -

Vzdělávejte se poslechem rozhlasu

Autor: Martina McLenehanová | komentářů: 0

Chcete získat nové vědomosti, nebo si jen potvrdit, co všechno znáte? Baví vás poslouchat rádio a dopisovat si se zajímavými lidmi? Český rozhlas 2 - Praha toto vše umožňuje – prostřednictvím Rozhlasové akademie celoživotního vzdělávání.

Rozhlasová akademie celoživotního vzdělávání (RACV) je pořad s tradicí
Plynule navázal na téměř sedmnáctileté vysílání s názvem Rozhlasová akademie třetího věku. Nezměnil se však jen název. „RACV ve stávající podobě není zaměřena jen na studenty třetího věku. Z reakcí posluchačů víme, že nás sledují jak třicátníci, tak šedesátníci, ale i bezmála osmdesátiletí, což byl jeden z hlavních záměrů při vzniku nové koncepce a obsahu Rozhlasové akademie,“ říká dramaturgyně paní Michaela Grimmová. Současná Rozhlasová akademie navíc reaguje na to, že dnešní člověk má možnost získávat informace mnoha způsoby – tím nejužívanějším je internet.

Obsahem RACV jsou čtyř až šestidílné cykly
Připravují je odborníci na vědu a techniku z Českého rozhlasu Leonardo ve spolupráci s paní Grimmovou. „Společně vybíráme témata cyklů a dostaneme-li od posluchačů zajímavé typy, zohledňujeme je. Právě na posluchačská přání jsme se již dvakrát zabývali vesmírem a budeme se věnovat architektuře,“ říká paní Grimmová. Posluchač každého cyklu může získat osvědčení o absolvování rozhlasového kurzu, když do měsíce po skončení cyklu odpoví souhrnně na kontrolní otázky, které následovaly po každém vysílacím dílu. Když někdo neodpoví na všechny otázky správně, nevadí – z rozhlasu dostane vyhodnocení se správným zněním. Jsou-li vaše odpovědi správné, obdržíte osvědčení o absolutoriu. Přestože elektronická komunikace není podmínkou, propojení s internetem je výhodou: otázky si lze zpětně dohledat na www.rozhlas.cz/praha, na www.rozhlas.cz/leonardo můžete najít související informace a komunikovat s tvůrci pořadů.

Stát se studentem Rozhlasové akademie může každý
Studium zahájíte jednoduše poslechem. Když vás některý cyklus zaujme a budete si chtít ověřit, kolik jste si toho zapamatovali, odešlete po skončení všech dílů odpovědi na otázky z celého cyklu do rozhlasu. Nemusíte se předem přihlašovat, neskládají se přijímací zkoušky a ověřování znalostí je dobrovolné. Nikdo nedostává pětky, ani není vyloučen, zato si všichni mohou Rozhlasovou akademii užívat celoročně – RACV i během prázdnin poskytuje „přednášky“ – odlehčené, nestudijní programy. Na letošní léto například připravuje cykly Šašci a blázni králů a Hrady a zříceniny. Podmínka je jediná: ke studiu musíte být správně naladěni – buď v úterý ve 20:05 na ČRo 2 - Praha nebo v pátek v 7.00 na ČRo - Leonardo.

Kam dál?
Senioři mohou studovat i virtuálně
Místo práce na akademickou půdu
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.