velikost písma: A +/ A/ A -

Senioři a Pražská integrovaná doprava

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 0

V tomto jedinečném seznamu naleznete nabídku slev pro seniory a důchodce v Pražské integrované dopravě (PID).

Seniorem od 60 do 70 let se dle Tarifu PID rozumí osoba ve věku od 60 do 70 let. Nárok na slevu začíná dnem 60. narozenin a končí dnem předcházejícím dni 70. narozenin. Nárok na slevu je platný pouze s průkazkou PID pro seniory.

Průkazka PID pro seniora od 60 do 70 let opravňuje osoby definované v pojmu senior (viz výše) k používání zvýhodněných předplatních časových jízdenek nebo jízdenek pro jednotlivou jízdu vždy jen na území hl. m. Prahy (v pásmech "P, 0 a B").

Opencard nelze použít místo průkazky PID SENIOR jako doklad pro nárok na zvýhodněné jízdenky pro jednotlivou jízdu.


Pokud senior není držitelem průkazky PID SENIOR, nemá nárok na slevu z jízdného a platí plnocenné jízdné.

Průkazka PID pro seniora od 60 do 70 let mimo slevy na jízdném dále opravňuje k zvýhodněnému nebo bezplatnému vstupu do některých kulturně společenských zařízení.

Seznam kulturních a společenských zařízení poskytujících zvláštní mimotarifní slevy držitelům průkazky PID pro seniora od 60 do 70 let:

1. Snížené vstupné 1 Kč:
- Divadlo Minor, Vodičkova 6, Praha 1 (při zakoupení 1 vstupenky na divadelní představení)
- Galerie hl. m. Prahy, Mickiewiczova 3, Praha 6
- Muzeum hl. m. Prahy, Kožná 1, Praha 1 (nevztahuje se na Müllerovu vilu)
- Botanická zahrada hl. m. Prahy, Nádvorní 134, Praha 7 - Troja
- Zoologická zahrada hl. m. Prahy, U Trojského zámku 120, Praha 7 - Troja
- Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy, Petřín 205, Praha 1 (pouze pro standardní akce)
- Národní kulturní památka Vyšehrad, V Pevnosti 159/5B, Praha 1
2. Bezplatný vstup:
- Muzeum MHD, vozovna Střešovice, Praha 6
3. Sleva 50 %:
- Obecní dům Praha, nám. Republiky 5, Praha 1 (pouze na výstavy pořádané Obecním domem)

Uvedené slevy nelze uplatnit v uvedené slevové kategorii nahrané na Opencard.

Ve vnějších pásmech se sleva seniorům od 60 do 70 let neposkytuje. Senioři od 60 do 70 let platí plnocenné jízdné podle počtu projetých pásem. Platí všechny plnocenné jízdní doklady určené pro osoby starší 15 let, které nemají žádný nárok na slevu z jízdného.

Ode dne 70. narozenin můžete cestovat v PID bezplatně, a to jak na území hl. m. Prahy, tak i ve vnějších pásmech. Bezplatná přeprava se ale nevztahuje na vlaky ČD, a to ani na ty, které jsou zapojeny do PID.

K prokázání nároku lze použít:
- občanský průkaz
- povolení k trvalému pobytu
- nebo identifikační průkazku

Má-li osoba starší 70 let občanský průkaz nebo povolení k trvalému pobytu, nemusí mít identifikační průkazku PID.

Identifikační průkazka PID se vydává pouze osobám starším 70 let, které se nemohou prokázat občanským průkazem České republiky (ČR) nebo povolením k trvalému pobytu v ČR a opravňuje k bezplatné přepravě v rámci PID mimo vlaky Českých drah.

Pro více informací: www.ropid.cz

Železnice v PID
Integrované tratě v PID umožňují používat předplatní časové jízdenky PID ve vlacích zapojených do systému PID. Avšak pokud nejsou tzv. plně integrované (seznam zde), nelze na nich využít krátkodobé časové jízdenky PID, jízdenky pro jednotlivou jízdu s omezenou přestupností a jízdenky přestupní.

Plná integrace v rámci PID je možnost použití předplatních časových jízdenek PID, krátkodobých časových jízdenek PID a jízdenek pro jednotlivou jízdu s omezenou přestupností a přestupních ve vlacích zapojených do systému PID.

Lanová dráha
Lanová dráha na vrch Petřín je vedena po trase Újezd - Nebozízek - Petřín. V provozu je denně od 9.00 do 23.30 (duben - říjen) a 9.00 - 23.20 (listopad - březen) a jezdí v intervalu 10, resp. 15 minut. Jízdné: jízdenka městské hromadné dopravy nepřestupní v příslušném tarifu (zlevněná), případně časová jízdenka PID (Senior).

Přívozy
Web: www.ropid.cz
Na všech přívozech platí slevový systém tarifu PID (viz výše), jízdní kolo je přepravováno zdarma.

Trasy přívozů:
P1: Sedlec – Zámky
P2: Podbaba – Podhoří
P3: Lihovar – Veslařský ostrov
P4: Dětský ostrov – Národní divadlo-Hollar
P5: Císařská louka – Jiráskovo náměstí
P6: Lahovičky – Nádraží Modřany

Historická doprava

Nostalgická tramvajová linka 91
Od 3. dubna do 17. listopadu 2010 vyjíždí z Muzea městské dopravy o sobotách, nedělích a svátcích historická tramvajová linka 91. Jsou na ni vypravovány tramvajové vozy staré konstrukce, které v Praze jezdily do počátku sedmdesátých let. Zlevněné jízdné pro občany starší 70 let činí 20 Kč. Jízdenky jsou nepřestupní a vydává je průvodčí ve voze. Staré tramvaje vyjíždějí také na okružní jízdy Prahou, které je možné objednat na telefonních číslech 233 343 349 nebo 296 124 900.

Pražská paroplavební společnost
Adresa: Rašínovo nábřeží mezi Palackého a Jiráskovým mostem
Web: http://www.paroplavba.cz/
Zajišťuje vyhlídkové plavby Prahou a přilehlým okolím např. plavba napříč celou Prahou až do Troje k ZOO a zpět, vyhlídkové okružní jízdy Prahou či plavby na trasách Praha – Slapy, Praha – Mělník.
Slevu na jízdném seniorům poskytnuta není.

České dráhy
Web:
http://slevycd.venku.cz/slevycdc.htm
http://slevycd.venku.cz/slevycde.htm
http://www.lepsivlaky.cz/index.php?action=article&id=926

Důchodci s trvalým bydlištěm v ČR mají nárok na zvláštní jízdné pro důchodce se slevou cca 50% při jízdách ve 2. vozové třídě, tento nárok prokazují průkazem, jehož ověření stojí 50 Kč.

Osoby nad 70 let s trvalým bydlištěm na území ČR si mohou zakoupit In-kartu Senior (Senior pas. Při nákupu nové In-karty platné 3 roky s aplikací In-senior na 1 rok se platí 990 Kč, při dokoupení aplikace In-senior do již zakoupené In-karty/Rail plus se platí 900 Kč za rok. In-karta Senior opravňuje k cestám ve 2. třídě osobních a spěšných vlaků bez zakupování jízdenek a další výhody.

Podělte se o své zkušenosti s ostatními čtenáři v rámci našeho nového diskuzního fóra, nebo napište svůj postřeh do diskuze přímo pod článkem. Našli jste zde chybu? Dejte nám prosím vědět na . Děkujeme.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.