velikost písma: A +/ A/ A -

Když se řekne USB

Autor: Bohumír Kotora | komentářů: 0

Jedním z výdobytků moderních technologií jsou také USB flash disky. Jejich miniaturní velikost a neustále se zvyšující kapacitní možnosti pro přenos dat svědčí o tom, jak rychlý je vývoj výpočetní techniky.

Kdysi velmi rozšířené sálové počítače disponující velkými diskovými svazky na ukládání dat vystřídaly osobní „kompjútry“, které už měly podobná zařízení „uvnitř“ sebe, a to v miniaturnější podobě. Řeč je o tzv. pevných discích. Vývoj na trhu však přinesl i možnost využití disků „přenosných“. Jistě znáte pojmy disketa, CD, DVD či již zmíněné USB flash disky.

Paměťové zařízení na cesty
USB flash paměť, někdy též USB flash disk (hovorově flashka či fleška), je paměťové zařízení používané převážně jako náhrada diskety. Většinou má podobu klíčenky a je vybaveno pamětí typu flash, která umožňuje uchování dat i při odpojení napájení. Ta se do disku nahrávají přes sběrnici USB (Universal Serial Bus), odtud název. Ačkoli se v něm nachází slovo disk, vlastní médium ve tvaru kotouče není. Jedná se o rozhraní sloužící dnes pro připojení většiny příslušenství k osobním počítačům. Svou funkcionalitou se dá přirovnat ke klasické zásuvce na elektrický proud.

Fešák, jenž si potrpí na design
Flash disky jsou v současnosti vyráběny v mnoha podobách. Nejčastěji jde o jednoduché tvary z plastu, gumy nebo kovu. Jiné lze implementovat do věcí denní potřeby jako například pera, hodinky či kapesní nože. Pozor však na častý problém se zapojováním do PC, protože USB porty (konektory) jsou většinou navzájem velmi blízko. Pak vám zbývá využít buď USB rozbočovač nebo prodlužovací kabel. Ten může mít až 5 m, pro spolehlivou komunikaci se však doporučuje dvoumetrové provedení. Pouzdra některých disků jsou uzpůsobena i do extrémních podmínek tak, že vydrží hluboký mráz, vysokou teplotu i tlak (např. přejetí automobilem).

Po technické stránce je základ u těchto zařízení stejný: klasický USB konektor a malá destička s integrovaným obvodem. O vlastní ošetření dat, stručně řečeno, se starají dva čipy: jeden pro komunikaci s PC (Mass storage controller), druhý, NAND paměťový čip, do sebe ukládá data, a to do pole tranzistorů (plovoucí brány) zvaných „buňky“. Každá z nich obvykle uchovává 1 bit informace (základní ukládací jednotka: 1 Byte = 8 bitů). Z přídavných částí stojí za povšimnutí LED dioda signalizující, zda se právě čte či zapisuje, dále „zámek“, přepínač umožňující zablokování zápisu a krytka USB konektoru, která ho chrání před statickou elektřinou a fyzickým poškozením.

Fleška „pod lupou“
Pro běžné uživatele nejčastější způsob představuje přenos osobních dat (dokumenty, hudba, fotografie, video atd.). S tímto úkonem je spojeno i jejich zálohování na toto přenosné médium. USB lze ale nasadit i pro profesionálnější potřeby. Například v prostředí, kde by mohlo dojít k úniku soukromých dat, lze použít flashdisk jako úložiště klíče pro rozšifrování dat. V případě systémové administrace zase správcům počítačových sítí poslouží pro přenos nastavení softwaru (programového vybavení pro PC) či hardwaru (tzv. „železa“).

Nespornou výhodou USB je možnost odpojit a zase připojit zařízení za chodu počítače (některé starší alternativy tuto možnost nenabízejí) a k jednomu USB lze pomocí rozbočovačů současně připojit až 127 zařízení. Flešky jsou také kompaktnější než jiná přenosová média, většinou i s vyšší kapacitou než CD či DVD. Nezanedbatelná též je jejich malá spotřeba elektrické energie. K nevýhodám naopak patří omezený počet přepisů (v řádu stovek tisíc) a špatná podpora u starších operačních systémů (Windows 98 a nižší nemají přímo zabudovanou podporu flash disků, je nutné ji doinstalovat).

Závěrem malé srovnání v čase
S komerční výrobou flash disků přišly v roce 2000 firmy IBM a Trek Technology. První disky od IBM měly kapacitu 8 MB, což ve své době pětinásobně překročilo kapacitu běžné diskety. Kapacita dnešních disků se pohybuje od 1 GB do několika stovek GB.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.