velikost písma: A +/ A/ A -

Paradentóza: nebojte se promluvit!

Autor: Eva Brabcová | komentářů: 3

Paradentóza, jedna z nejčastějších infekcí lidského těla, není nebezpečná jen pro zuby, ale v důsledku může ohrožovat i některé vnitřní orgány. Jak vzniká toto onemocnění, které postihuje až 80 % populace, a jak se mu účinně bránit?

Paradentóza vzniká působením bakterií, které se usazují na zubech a dásních. Tyto bakterie uvolňují toxiny, jež dásně poškozují a vznikají tak jejich záněty, které poškozují tkáně v okolí zubů i jejich závěsný aparát nezbytný pro pevné ukotvení zubu. Navíc zánět kolující krevním řečištěm oslabuje imunitní systém.

Vznik, příčiny a stádia onemocnění
Než se toto onemocnění dostane do stádia, kdy se projeví bolestí zubů, dásní a následně vikláním zubů, upozorní nás na vznikající problém lehké krvácení dásní zvláště při čištění zubů nebo kousnutí do pevného sousta. Ačkoliv je počátek onemocnění nebolestivý, nemoc tím signalizuje svůj příchod. Pokud se nebudeme bránit, problémy se začnou prohlubovat a hrozí vypadnutí zubů i všechna ostatní zdravotní rizika.

Příčin tohoto onemocnění je několik. Těmi hlavními bývá většinou nedostatečná ústní hygiena, nesprávné stravovací návyky, ale i třeba porucha zažívání či látkové výměny. Velmi častým důvodem je usazený zubní kámen. Na zubech se totiž tvoří plak, což je tenká ulpívající vrstva obsahující škodlivé bakterie. Plak poškozuje zubní sklovinu a napomáhá vzniku zubního kamene.
Když člověk příznaky onemocnění zaznamená, platí, že čím dřív se s léčbou začne, tím je šance na vyléčení větší. Neléčená paradentóza je totiž nejčastější příčinou ztráty zubů.

Čtěte také: Krása, kterou si můžete koupit

Stádia nemoci

První stadium se projevuje zarudnutím a mírným otokem dásní, provází ho krvácení zvláště při jídle nebo při čištění zubů. Řada lidí si neuvědomuje, že je to počátek onemocnění, které může přinést řadu nepříjemností. Tyto příznaky není na místě podceňovat, je třeba urychleně navšívit zubního lékaře.

Druhé stádium představuje již rozvinutý zánět. Dásně bývají zarudlé, oteklé a bolestivé, člověk v nich pociťuje tlak a napětí. Mezi zubem a dásní se tvoří tzv. kapsy, které se postupně plní hnisem. Zubní krčky se obnažují, což je také bolestivá záležitost, následně se zuby rozestupují a počínají se uvolňovat. Dásně často krvácejí a dalším nepříjemným průvodním jevem je nepříjemný zápach z úst.

Pro třetí stádium je charakteristické uvolňování zubů. Nemocí je postižen závěsný aparát a může se stát, že čelistní kost ustupuje. Právě nyní je nemocný nejvíce ohrožen dalšími zdravotními komplikacemi, neboť bakterie jsou roznášeny do celého těla a mohou napadat některé vnitřní orgány.

Čtěte také: Znovu vidět jako ostříž

Léčba paradentózy
Léčba může být konzervativní nebo chirurgická. Při konzervativní léčbě zubní lékař vyčistí všechna zánětem postižená místa vyčistí pomocí speciálních přístrojů a ultrazvuku. Odstraní veškerý zubní kámen, což je zmineralizovaný zubní plak a vyskytuje se nejen na viditelných částech zubu, ale i pod okrajem dásní. Zubním kartáčkem bez použití těchto speciálních přístrojů je jeho odstranění nemožné.

Chirurgické řešení se provádí v lokální anestezii, což znamená, že ošetřované místo se pomocí injekce znecitliví a zanícené prostory pod dásní se po operativním otevření vyčistí. V závažnějších případech následuje léčba antibiotiky.

Prevence paradentózy
Základ je pravidelná ústní hygiena a čištění zubů alespoň dvakrát denně. Ne nadarmo se říká: „Večer pro zdraví, ráno pro krásu“. Jestli jste zaznamenali první příznaky nemoci, vyplatí se čistit zuby po každém jídle. Také je nutné investovat cca 1000 Kč a minimálně 2x ročně navštívit dentální hygienistku. Ti, kteří nechali paradentózu dojít až do druhého stádia, by měli tuto návštěvu absolvovat každé 3 měsíce. Hygienistka také názorně předvede, jak používat veškeré dostupné přípravky, které pomůcky pro vás budou nejvhodnější, a zodpoví všechny dotazy.

Náš tip: Kartáček vyměňte alespoň 1 x za 2 měsíce a pokud jste v té době onemocněli například chřipkou či angínou, pak ihned po skončení nemoci.

Naučte se používat:

Mezizubní kartáček může být na jedno nebo opakované použití (čistící hlavička se dá měnit). Užívá se k čištění hůře dostupných míst (např. můstek) a jako účinný preventivní prostředek proti paradentóze. Nenechte se v začátcích odradit nepříjemnými obtížemi jako je bolest a krvácení – v průběhu několika dnů ustanou. Vybírejte kartáčky od předních specializovaných výrobců: Elmex, Curaprox, Oral, Tepe, Spokar a další.

Dentální nit je určena k čištění kontaktních bodů, jimiž se zuby dotýkají. Byť se jedná o velice účinný prostředek dentální hygieny, mnoho lidí od používání odradí nedostatek cviku. Patříte-li mezi ně, přečtěte si náš jednoduchý návod:
1. Pro čištění horních zubů si připravte asi 30 cm nitě a otočte ji okolo prostředníku na každé ruce. Uchyťte nit mezi ukazovák a palec na každé ruce tak, aby mezi palci byla napnutá nit dlouhá asi 2 cm.
2. Mezi zuby spodní čelisti zavedete nit tak, že ji napnete mezi ukazovákem a palcem a ukazovákem na ni budete shora tlačit.
3. Jemně pohybujte nití obtočenou okolo zubu směrem nahoru a dolů. Řezací pohyb ve směru zepředu dozadu nepoužívejte. Nit musí klouzat po obvodu zubu až po dáseň.

Po důkladném vyčištění ošetřete chrup ještě ústní vodou. Nejenže zajistí svěží dech, ale také dlouhotrvající ochranu proti usazování zubního plaku. Vybírat můžete ze široké nabídky například pro citlivé zuby, proti zubnímu plaku, s vyšším obsahem fluoridu atd.

Přehled dentálních hygienistek v ČR naleznete zde.
Další informace najdete na www.paradentoza-prevence.cz.

Kam dál?
Při depresi jezte mungo a chřest
10 důvodů, proč být babičkou
Ischia – lázně pro každého
S jehňátkem do postele
Příběh alergika: Jiřina Kropáčová, 42 let

Máte paradentózu? Jaké projevy vás nejvíce obtěžují? Jak se staráte o své zuby? Chodíte pravidelně k zubnímu lékaři? Diskutujte s ostatními čtenáři ve fóru nebo na faceboku.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.