velikost písma: A +/ A/ A -

Ztratil partner práci? Podpořte ho!

Autor: Irena Ševelová | komentářů: 0

Vztah dvou lidí je především spojení dvou životů. Přijde-li váš partner o práci, promítne se tato situace do nálady celé rodiny. Nemá ji na svědomí jen snížení rodinného rozpočtu, svou roli sehraje také psychika.

Je proto v zájmu všech členů domácnosti, aby si nezaměstnaný udržel dobrou náladu a novou práci si našel co nejdříve. V těžkých obdobích musí najít radu a podporu především v rodině, v této chvíli žádný personální poradce nepomůže. Proto se snažte partnera podporovat a povzbuzovat, jak to jen jde – nikdy nevíte, kdy se do podobné situace dostanete sami. Dlouhodobá praxe, vzdělání, pracovitost a dosažené výsledky nedávají nikomu jistotu, že příště na seznamu nezaměstnaných nebude právě jeho jméno.

Prevence je základ
Nezaměstnaným se může stát ze dne na den kdokoliv. Proto je nanejvýš užitečné mít pro tyto časy odloženou finanční rezervu. Měla by být ve výši minimálně 3 měsíčních platů. Vyšší rezerva dává větší pocit klidu a jistoty všech rodinných příslušníků, protože chod domácnosti není narušen sníženým rozpočtem. Přesto je dobré na novou situaci reagovat a některé výdaje dočasně omezit. Nesnažte se řešit vzniklou situaci půjčkou – berte v úvahu, že nezaměstnanost může trvat delší dobu, peníze z půjčky utratíte a ze sníženého rodinného příjmu budete muset po čase splácet ještě spotřebitelský úvěr.

Pravidla Žijemenaplno.cz, která pomohou získat novou práci a udržet pozitivní mysl:

1) Partnera neponižujte
Váš partner na nějaký čas nebude přispívat do rozpočtu, tak jak tomu bylo dřív. To by však nemělo znamenat, že vy budete dál žít z vlastních příjmů a on ze svých. Už v prvních dnech nezaměstnanosti se spolu posaďte a v klidu vypracujte úsporný finanční plán celé rodiny. Určitě existují aktivity, které bude lépe z rozpočtu vyškrtnout. Ale neškrtejme pouze to, co se týká našeho partnera. Přístup by měl být rovnocenný a všichni by se měli něčeho vzdát, včetně dětí. Je to osvědčený výchovný prostředek a byť se to zpočátku může zdát dětem nespravedlivé, budou mít vzor, jak se mohou samy v podobné situaci zachovat. Společně nastaveným úsporným rodinným rozpočtem předejdete situaci, kdy bude muset váš partner poníženě žádat třeba o drobné na lístek na tramvaj.
2) Neotálejte
Pokud je váš partner nezaměstnaný, stává se jeho dočasným zaměstnavatelem úřad práce a dočasnou pracovní náplní hledání nového zaměstnání. Jestli má váš partner tendence si alespoň několik prvních dnů volna odpočinout, nenechte ho zahálet, protože nikdy nevíte, jak dlouho bude práci hledat. Měl by začít co nejdříve. Vytvořte spolu akční plán, kde bude popsáno, co pro hledání nové práce udělá. Tento plán může obsahovat vytipované firmy, které se pokusí oslovit přímo, internetové zdroje pracovních nabídek, personální agentury, do kterých zašle svůj životopis, časový harmonogram.
3) Rozhoďte sítě
Přečtěte si důkladně životopis i motivační dopis a zamyslete se nad tím, kterou přednost, zkušenost nebo dovednost partner opomněl zdůraznit. Snažte se také vy aktivně vyhledávat příležitosti k získání nové práce – zeptejte se příbuzných a známých. Pracujete ve velké firmě? Zajděte na personální oddělení a informujte se, zda v některé z poboček nehledají nové zaměstnance. Vyhledávejte spolu s partnerem příležitosti ke zvýšení jeho kvalifikace.
4) Projevte zájem
Zajímejte se po příchodu z práce o to, jaký den měl váš partner. Neberte si osobně, pokud nebude sdílet vaše zážitky se stejným nadšením jako dřív. Vyvarujte se také toho, aby vám každý den musel odpovídat, že na žádnou zajímavou nabídku nenarazil. Pocit frustrace by jen narůstal. Snažte se najít jiná společná témata pro rozhovor (děti, plány na víkend, na večer atd.) a práci nechte na chvíli stranou.
5) Mějte trpělivost
Počítejte s tím, že váš partner může projevit určitý stupeň závislosti na vaší osobě, bude více sledovat, co děláte, s kým se scházíte a v kolik chodíte z práce domů. Děti zase mohou nést s určitou nelibostí jeho zvýšený zájem, obzvlášť jsou-li v pubertě. Snažte se mít pro partnera pochopení, ale kdyby, jeho chování překračovalo únosnou mez, svolejte rodinou radu a o všem si otevřeně promluvte.
6) Dodržujte denní režim
Nezaměstnanost naruší zaběhnutý časový harmonogram. Letargie a deprese se může projevit pozdním vstáváním a nezájmem o svůj vzhled. Takto strávený den psychickou podporu nenastartuje a jakmile partner získá práci, zlozvyky bude jen stěží odbourávat a zvykat si zpátky například na brzké vstávání. Když zjistíte, že váš partner tráví celé dny v pyžamu nebo teplákách a večer se mu nedaří usnout, vymyslete pro něj takové aktivity, které ho přes den zaměstnají a donutí ho vytáhnout paty. Nepomůže-li to, dejte partnerovi jasně najevo, že s takovým chováním nesouhlasíte a přestože nepracuje, může být užitečný – dojede s autem do myčky, doprovodí děti na kroužky, dojde na nákup apod.
7) Partnera podporujte
Připravte se na to, že váš partner bude mít slabší okamžiky, bude propadat depresi, smutku nebo dokonce beznaději. Buďte proto k jeho výkyvům nálad shovívaví a projevte empatii. Podporujte i malé úspěchy, jako je třeba pozvání na pohovor, zdůrazňujte, že partnerovi důvěřujete. Na světě jsou opravdu důležitější věci a každá krize, kterou se vám podaří společně překonat, utuží váš vzájemný vztah.

Tip na závěr: Jestliže váš partner pracoval roky pro jednoho zaměstnavatele, bude pro něho obtížnější se s novou životní situací vyrovnat. Nabídněte mu pomoc a simulujte pracovní pohovor. Zahrajte si na potenciálního zaměstnavatele případně personalistu, ale nebojte se role si vyměnit. Partner při hře ztratí stud prezentovat své schopnosti, připraví se na dotazy a určitě se spolu také zasmějete!

Kam dál?
Jak postupovat při ztrátě zaměstnání? 1. díl
Jak postupovat při ztrátě zaměstnání? 2. díl
Jak postupovat při ztrátě zaměstnání? 3. díl
Jak postupovat při ztrátě zaměstnání? 4. díl
Jak postupovat při ztrátě zaměstnání? 5. díl
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.