velikost písma: A +/ A/ A -

Starší řidiči bourají častěji

Autor: www. autoweb.cz | komentářů: 0

Podle policie způsobují starší řidiči nejtragičtější nehody – na tisíc nehod způsobených řidiči staršími 64 let připadá 23 mrtvých, na tisíc nehod začínajících řidičů (další rizikové skupiny) pak 14 mrtvých.

Server idnes.cz informoval v květnu o tom, že významně vzrostl počet nehod způsobených řidiči ve věku 64 a více let. Podle policie nejhorší nehody způsobují starší řidiči, ne ti začínající. Odborníci se shodují, že se starší řidiči nestačí přizpůsobit nejen hustšímu, ale také rychlejšímu provozu. Pomalu reagují a nestačí včas vyhodnotit krizové situace. Větší úmrtnost pak souvisí s tím, v jakých autech tito lidé jezdí. Zpravidla se jedná o dvacet a více let stará auta s velmi špatnou úrovní pasivní bezpečnosti. Lékaři tvrdí, že mnoho starších řidičů by už vůbec nemělo za volantem kvůli zdravotnímu stavu sedět, ale předpisy prý nejsou v tomto ohledu dobře nastaveny (více se dozvíte v článku: Řídíte a je vám 60? Potřebujete zdravotní potvrzení).

K poměrně radikálnímu kroku se odhodlala japonská policie, která nabízí seniorům výměnou za řidičák slevy na služby a na nákup nejrůznějšího zboží v obchodech. Agentura Reuters informovala o kampani, kterou zahájila Metropolitní policie v Tokiu, při níž se snaží přesvědčit seniory, aby se dobrovolně vzdali řízení auta, protože častěji bourají.

V Japonsku žije nejvíce seniorů starších pětašedesáti let, než v jakékoli jiné zemi na světě. Alarmující je nárůst počtu dopravních nehod zaviněných staršími řidiči. Zatímco celkový počet nehod v Japonsku poklesl za posledních šest let o 20%, kolize způsobené řidiči nad 70 let nabraly opačný směr: dnes jich je o 35% víc než před šesti lety.

„Najděte odvahu vzdát se svého řidičského průkazu,“ apelují japonské úřady na důchodce. „Pokud jste ztratili důvěru ve své řidičské schopnosti, pokud vám rodina říká, že o vás má strach, zvažte, prosím, možnost odevzdání řidičského průkazu.“

Kampaň se neomezila jen na veřejné výzvy. Penzisté, kteří se odhodlají k odevzdání řidičského průkazu, získají za odměnu slevy od nejrůznějších obchodníků a institucí, které se rozhodli projekt podpořit. Těch je již více než třicet. Například jistá banka nabízí seniorům výhodnější úrokové sazby, maloobchodní řetězce slevu na zboží a dopravci poskytují zdarma dopravu v okolí Tokia.

Kam dál?
Jak účinně zabezpečit auto
10 nejčastějších chyb při koupi ojetého auta
Auto - nové nebo ojeté?

Zdroj: www.autoweb.cz

Myslíte si, že lidé starší 65 let by již neměli řídit motorová vozidla? Je podle vás dostatečně důkladná lékařská prohlídka, kterou musí absolvovat každý řidič nad 60 let, nebo je to v mnoha případech pouhá formalita? Diskutujte na toto téma s ostatními čtenáři.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.