velikost písma: A +/ A/ A -

15. červen - Světový den proti násilí na starých lidech

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 0

Zneužívání seniorů je celosvětově závažným společenským problémem. Klíčovou úlohu hraje obecně nízká informovanost a znalost tohoto jevu. Obyvatelé ČR nemají o týrání seniorů dostatečné povědomí – málo se mluví nejen o konkrétních případech, ale i o možnostech pomoci obětem.


Na rozdíl od diskriminace, pro kterou je charakteristický vztah ke skupině, je zneužívání aktem vůči jednotlivci. Vymezení začíná ztrátou respektu, pokračuje nevědomým zanedbáváním, vykořisťováním, ekonomickým zneužíváním až k otevřenému násilí. Jde o případy, kdy se agresor snaží ovládnout oběť a často jedná z pozice moci.

Na stránky tisku a do médií obecně se toto téma dostává zřídkakdy. Chybí svědectví obětí, které mají oprávněný strach z následných sankcí, protože jejich bezpečí je nedostatečně chráněno. Z toho plyne i nízká informovanost společnosti a snaha o nápravu.

Zjišťování pomoci obětem domácího násilí je velmi komplikované. Vyrovnat se s tím, že blízké osoby (děti,vnuci) nebo pečovatelé jsou pachateli trestného činu, je psychickynáročné. Existují překážky znemožňující se k obětem přiblížit a poskytnout jim tak náležitou podporu a pomoc. Tendence obětí je svůj problém tajit. Převládá strach z potrestání, stud, pocity bezradnosti či izolace. To vše jsou důvody k mlčenlivosti, zatajování příznaků a následků ubližování. I pro zkušené odborné pracovníky je někdy téměř nemožné proniknout zcela do soukromého, až intimního života jejich klienta a odhalit včas příznaky zneužívání.

Také ne vždy jednoznačně lze rozpoznat projevy domácího násilí, vždyť např. pády a následná poranění nejsou ve stáří ničím výjimečným. Zájem české společnosti není adekvátní závažnosti tohoto jevu. Existují varovná svědectví o výskytu zneužívání seniorů v rodinách i v ústavech. Celosvětově se předpokládá, že jen malá část případů zneužívání starých lidí je nahlášena.



Důvodem je nejen strach obětí z následných sankcí, obava z ostudy po zveřejnění rodičovského debaklu, ale především přehlížení tohoto závažného fenoménu napříč společností.

Jaké chování spadá do kategorie domácího násilí:

1.Násilí
2.Zneužívání
3.Zanedbávání
4.Diskriminace
5.Ponižování
6.Despekt

Přečtěte si také článek: Domácí násilí: jak se bránit?

Pokud vám není zneužívání a zanedbávání starších lidí lhostejné, podpořte iniciativu tím, že si 15. 6. 2010 obléknete něco fialového (purpurového). Můžete také přispět do sbírky o.s. Život90. Získané prostředky budou použity pro provoz bezplatné nepřetržité telefonické linky krizové pomoci „Senior telefon“.

Jste senior/ka a máte zkušenost s domácím násilím popřípadě s násilím v pečovatelském ústavu? Znáte službu bezplatné pomoci Senior telefon a využili jste ji někdy? Podělte se o své zkušenosti s ostatními čtenáři. Založte si diskuzní fórum nebo diskutujte přímo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.