velikost písma: A +/ A/ A -

Důchody se začnou počítat jinak! Zvýhodní superbohaté

Autor: Michaela Poštulková | komentářů: 1

Ústavní soud zrušil způsob, kterým se řídil dosavadní výpočet vyměřovacího základu pro výpočet důchodu. Občané s vysokými příjmy, kteří do státní kasy přispívali více, by měli od září 2011 dostat i vyšší důchod.

Důchod více odrazí odvedené peníze, ne průměrnou mzdu
Až do konce prvního čtvrtletí roku 2010 se důchod počítal „postaru“ – z pevné a pohyblivé složky, která byla vyměřena na základě průměrných příjmů. Osobní vyměřovací základ se však pro pracující s vysokými příjmy příliš krátil, a ti ve výsledku našli na důchodové listině jen zlomek částky, kterou si ještě před pár měsíci vydělali ve svém zaměstnání. Platila totiž přímá úměra: čím vyšší výdělek, tím více se snižuje základ, ze kterého se penze počítá. „Bohatí“ i „chudí“ si tak v penzi přišli na obdobné peníze.

Podle soudkyně Dagmar Lastovecké, která se zabývala konkrétním případem „důchodové nespravedlivosti“, nahrával současný důchodový systém lidem s nízkými příjmy a uspokojoval ty, jejichž příjem byl průměrný. Lidé s nadprůměrnou mzdou, kteří kvůli vysokým výplatám odváděli do státní pokladny více peněz, byli však ve výsledku značně znevýhodněni. Sociální nespravedlnost byla dle Lastovecké chybně vykládána jako solidarita.

Nový výpočet „zkrouhne“ ty chudší
Současný výpočet napadl bývalý soudce, kterému Státní správa sociálního zabezpečení vypočítala důchod přes 13 000 Kč, ačkoliv jeho příjem činil téměř 70 000 Kč hrubého měsíčně, ze kterého každý měsíc odvedl na sociálním pojištění skoro 20 000 Kč. Jako nejpřijatelnější způsob, podle kterého by se měly peníze spravedlivěji přerozdělovat, se jeví snížení stropu pro odvody sociálního pojištění – z dnešního šestinásobku na trojnásobek průměrné mzdy.

Lidé s nadprůměrnými příjmy (nad 70 000 Kč měsíčně) dostanou každý měsíc více peněz, protože z částky své mzdy, která trojnásobek překročí, již pojištění neodvedou. Tak např. top manager, který vydělává 100 000 Kč měsíčně, odvede pojistné jen do trojnásobku průměrné mzdy (cca z 68 000 Kč), ze zbylých 32 000 Kč již ne. Čistá měsíční mzda se mu tedy zvýší. Občané s podprůměrnou mzdou dostanou naopak méně, protože na sociálním pojištění a nepřímých daních zaplatí více.

Pojištění se sníží, do důchodu se půjde později
Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský uvedl, že zákon vstoupí v platnost 30. září 2011. Důchody zpětně přepočítávány nebudou.

Nový způsob výpočtu zatíží státní rozpočet. Ten by se podle bývalého ministra Eduarda Janoty musel „přifouknout“ o desítky a možná až stovky miliard. Změna výpočtu důchodů musí být prioritní záležitostí nově sestavné vlády. Nový návrh tzv. Bezděkovy komise počítá s větším upřednostněním soukromých penzijních fondů a soukromého připojištění, zároveň s tím se má snížit sociální pojištění ze současných 28 na 23 % a zvýšit věková hranice pro odchod do důchodu.

Více než Češi platí „sociální“ už jen Francouzi a Maďaři
Dle odborníků není v České republice problém s vysokými daněmi, ale s příliš vysokým odvodem sociálního a zdravotního pojištění, které krátí výslednou čistou mzdu. Přestože v roce 2009 došlo ke snížení sociálního pojištění zhruba o 2,5 %, řadí se Česká republika stále mezi státy s nejvyššími odvody. Případné zvýšení hrubé mzdy se na platbách sociálního a zdravotního pojištění podepíše důrazněji už jen ve Francii a v Maďarsku.

Kam dál?
Starobní důchod: Kolik budete dostávat?
Za jak dlouho „projíte“ v důchodu své úspory?
Penze – bude vám stačit?
Úspory na běžném účtu? Ostuda českých šedesátníků!

Souhlasíte s tím, aby lidé s vyššími příjmy pobírali také vyšší důchody? Diskutujte na toto téma v našem diskuzním fóru. Vstup do diskuze zde.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.