velikost písma: A +/ A/ A -

Handicapování se bojí, že přijdou o příspěvky

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

Paní Eva je na vozíčku a s penězi vychází tak akorát. Spolu s dalšími handicapovanými bojuje na facebooku proti snížení zákonných příspěvků, o kterém jedná ministerstvo financí s politickými stranami.

Podle slov tiskového mluvčího ministerstva financí Jakuba připravil resort k diskusi „celou řadu opatření, která by měla vést ke snižování deficitu vládního sektoru dle Konvergenčního programu“. O těchto opatřeních se podle jeho slov nyní vede diskuze i se zástupci politických stran, které s největší pravděpodobností sestaví příští vládu. Tedy s ODS, TOP 09 a VV. „V tuto chvíli není možné předjímat výslednou podobu stabilizačních kroků,“ uvedl pro Žijemenaplno.cz Haas.

V rámci navrhovaných opatření, o nichž se diskutuje, je i rapidní snížení měsíčního příspěvku na péči. U postižených 1. stupně navrhuje ministerstvo snížit příspěvek z dosavadních 2 000 na 1 000 korun, u postižených 2. stupně pak z 4 000 na 3 200 korun. Z daného příspěvku si handicapovaní hradí objednanou péči – donášku obědů, osobní asistenci atd. Chystané snížení by se týkalo zhruba 200 000 občanů. V rámci státního rozpočtu by se tím uspořilo přibližně 2,1 miliardy korun.

Protest na Facebooku
„Mnoho lidí si péči objednalo na začátku roku a nyní by z ničeho nic neměli mít na úhradu objednaných služeb? Co by s nimi bylo?“ uvedl pro Žijemenaplno.cz devětadvacetiletý Jiří Hebrenar, který na sociální síti Facebook založil skupinu Stop odebírání a snižování příspěvků handicapovaným. K 24. červnu se k ní přihlásilo 1 314 lidí a každým dnem přibývají. „Skupinu jsem vytvořil proto, že už se nemohu dívat, jak nás handicapované obírají. Chtějí z nás všech udělat lidi druhé kategorie,“ doplnil Hebrenar. On i další handicapovaní jsou i proti zvažovaným návrhům, podle kterých by se příspěvky přiznávaly na základě majetkového přiznání či byly vypláceny formou tzv.voucherů neboli poukázek.

Raději kontrolní systém
Snížení příspěvků pro handicapované apriori neodmítá vznikající vládní trojkoalice – možná by je v modifikované podobě schválila. Zástupci ODS uvádějí, že je to zatím předmětem koaličních jednání. Zástupci TOP 09 říkají, že by klidně zrušili celý první stupeň. A zástupci Věcí veřejných uvádějí, že jsou pro omezení v prvním stupni. Naopak proti jsou politici ČSSD a KSČM. „Doufám, že návrh nemá reálnou šanci na úspěch,“ uvedl pro Žijemenaplno.cz poslanec Miroslav Opálka (KSČM). „Rozumím tomu, že jsou někdy dávky zneužívány. Řešením ale není to, že uplatníme kolektivní vinu a plošně je odebereme nebo snížíme všem. Vytvořme účinné kontrolní systémy,“ dodal.

Kam dál?
Zneužívání postižených zaměstnanců vyřeší novela zákona
Ergoterapie udržuje kvalitu života
Bezplatné poradny pro seniory

Souhlasíte s tím, aby byli handicapovaným spoluobčanům sníženy příspěvky na péči? Diskutujte s ostatními čtenáři na toto téma v diskuzním fóru - pro vstup není potřeba registrace.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.