velikost písma: A +/ A/ A -

Pozor na letní virózy

Autor: Iva Mušálková | komentářů: 1

Rýmu, kašel, bolení v krku si spojujeme spíše s deštivým předjařím nebo sychravým podzimem, ale v parném létě? O to více nás viróza může zaskočit a rozhodně bychom ji neměli podceňovat.

Tři dny parné dusno, že se dá sotva dýchat a následně strmý pád teploty a lijáky. Aktuální počasí nahrává letním virózám. Starší organizmus zatížený chronickými nemocemi nestačí na výkyvy počasí pružně reagovat. Přestože konzumujete ovoce a zeleninu, organizmus zásobujete vitamíny v přirozené formě, nemoc vás stejně nakonec přepadne. V noci se probudíte zpocení s pověstným knedlíkem v krku a do dvou dnů se přidá rýma doprovázená dráždivým kašlem. Když to nastane, nečekejte a dejte se ihned do boje.

Upravte svůj denní program na následující týden
Nejméně tak dlouho totiž bude trvat, než se dostanete z toho nejhoršího. Ne nadarmo se říká, že neléčená rýma trvá sedm dnů a léčená týden. Vyhýbejte se fyzicky i psychicky namáhavé činnosti, co nejvíce odpočívejte. A také nechoďte mezi lidi, abyste nákazu dále nešířili.

Bojujte od prvních příznaků
Nedovolte virům, aby se vás zcela zmocnily. Čím dříve začnete dělat protiopatření, tím větší je šance, že se nákazy dříve zbavíte. Pokud nemáte další závažné potíže, nemusíte hned běžet k lékaři. Jestliže ano, a navíc vaše onemocnění doprovází horečka, má návštěva lékaře smysl. Mějte však na paměti, že antibiotiky se viróza neléčí.

Kloktejte
Vypoťte se. Jestli vás bolí v krku, kloktejte. Stačí obyčejná voda, co nejteplejší snesete, a do ní lžičku kuchyňské soli. Kloktejte co nejčastěji. Vhodná je také teplá Vincentka, kterou koupíte v lékárně.

Nohy v teple
Jestliže s vámi klepe zima, napusťte si do umyvadla hodně teplou vodu a ponořte do ní chodidla. Můžete přidat také hrstku kuchyňské soli. Krev se rozproudí a hned vám bude tepleji.

Inhalujte
Nahřejte si do větší mísy vodu až do teploty varu, přidejte dvě lžíce soli a máte-li, přidejte několik kapek kafru, citrónového nebo tee tree oleje. Nakloňte se nad mísu a hlavu překryjte ručníkem. Inhalujte páru deset minut – dýchací cesty se uvolní.

Pijte, pijte, pijte
Co nejvíce a opět teplé nápoje. Nejlepší jsou bylinkové čaje proti nachlazení. Vhodné byliny jsou například heřmánek, máta, šalvěj, květ černého bezu, podběl a další. V lékárně vám doporučí vhodné směsi, které můžete popíjet nebo kloktat. Do čaje přidejte med a citrón.

Připravte si léky
Přírodě je někdy třeba trochu pomoci, proto byste měli mít v lékárničce některé základní druhy léků. Paracetamol nebo kyselinu acetylsalicylovou proti teplotě a bolesti. Kapky proti rýmě, které zároveň pomáhají uvolnit oteklé sliznice a zprůchodnit dýchací cesty. Kapky nebo sirup proti kašli. Pastilky na desinfekci ústní dutiny a krku.

Jezte lehká jídla
Vyhněte se tučným a těžko stravitelným pokrmům, zbytečně byste ještě více zatěžovali svůj organismus. Vhodné jsou polévky, zejména vývary se zeleninou, těstoviny, rýže, kuřecí maso.

Pozor na prudké změny
Dávejte si pozor na prudké změny teploty. V létě konzumujeme víc ledových nápojů a pochutin. Ne každému však přinesou úlevu od horka. A bolest v krku v parném dusnu není nic příjemného. Nápoje proto pijte raději vlažné a když už studené, tak pomalu. Příčinou letní rýmy může být třeba i obyčejná klimatizace. Prudké přechody z horka do chladu kladou značné nároky na adaptaci organismu. Všudypřítomný průvan z elektrických větráků nedělá dobře naší páteři. A prudké ochlazení skokem do studené vody nemusí vydržet oslabené srdíčko.

Kam dál?
Jak na nemoci: domácí první pomoc 1. díl
Malý průvodce tradiční přípravou bylin 1. díl
Letní úrazy
Osvěžující vitaminové drinky

Zchvátila vás viróza? Jak jste proti ní bojovali? Diskutujte na téma zdraví s ostatními čtenáři v diskuzním fóru nebo přímo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Léto 2011