velikost písma: A +/ A/ A -

Kulturní tipy na červenec

Autor: Janka Ryšánek Schmiedtová | komentářů: 0

Školy rozdaly vysvědčení a zavřely, městská hromadná doprava se řídí novým jízdním řádem, veřejné knihovny zkrátily otevírací dobu, divadla mají pravidelnou dvouměsíční pauzu. Avšak ani v těchto dnech není o kulturní vyžití nouze.

Kočovné letní kino
Kinematograf bratří Čadíků vyjede letos na svou cestu po českých a moravských městech podvacáté. Jak jsou za léta večerního promítání pravidelní diváci zvyklí, kinematograf nabídne filmy z české produkce za dobrovolné vstupné – výtěžek půjde na dobročinné účely. V červenci promítání začíná ve 21:30, v srpnu pak o půl hodiny dříve. Nezapomeňte s sebou deku a teplé ponožky! Letos můžete pod širým nebem zhlédnout například filmy: Bobule, 2 Bobule, Jak ulovit miliardáře nebo Líbáš jako bůh. Dorazí-li promítací maringotky i do vašeho města a s jakým programem, zjistíte na oficiálním webu kinematografu.

Studio DVA ve Švandově divadle na Smíchově
Režisér Ondřej Sokol nazkoušel se Studiem DVA americký muzikál Hello Dolly. Co všechno se stane, když si vdova Dolly Leviová – živící se mimochodem jako prvotřídní dohazovačka – usmyslí vdát se za jednoho ze svých zákazníků? Zda se jí podaří lakomého starého mládence změnit v milého a galantního muže, budete se muset přesvědčit sami. V hlavní roli slavné komedie plné nestárnoucích melodií se představí Ivana Chýlková hrající bez alternace, Simona Babčáková, Jaromír Dulava či Kryštof Hádek. Jako speciální host večera vystoupí Naďa Urbánková nebo Yvonne Přenosilová. Běžná cena lístku je 899 Kč, včasným zakoupením můžete ušetřit 200 Kč v rámci akce „first moment“. Pro další informace a rezervaci vstupenek navštivte webové stránky divadla.



Kvalitní jazz neomrzí: Frýdlant nights
CD Frýdlant nights vzniklo ze spolupráce českých a amerických hudebníků na Letní jazzové dílně Karla Velebného ve Frýdlantu, kde všichni členové Skip Wilkins kvintetu pravidelně působí jako lektoři. A právě tam také proběhla první společná vystoupení, na která navazovalo hned několik turné i samostatné koncerty v klubech a na festivalech nejen v České republice. Zaposlouchejte se do tónů tenorsaxofonu Rostislava Fraše a nechte se unášet atmosférou letní jazzové pohody. CD je k dostání za 249 Kč a vydal ho Radioservis, na jeho webových stránkách si můžete poslechnout ukázku.



Filmová klasika na doma: Velká ryba
Edward Bloom byl odjakživa vášnivým vypravěčem „zaručeně pravdivých“ historek ze svého života. V jeho neuvěřitelných dobrodružstvích hrají hlavní role obři, vlkodlaci, zpívající siamská dvojčata i čarodějnice se skleněným okem, které dokáže každému předpovědět, jak zemře. Každý je jeho příběhy okouzlen, jen syn Will ne. Když Edward vážně onemocní, pokusí se jeho žena Sandra naposledy Willa přimět, aby zkusil ke svému otci najít cestu. Začíná tak nejdůležitější vyprávění jeho života. Porozumí Will svému otci? A probudí tak v sobě touhu po světě fantazie, snů a bláznivých výmyslů, které dělají život o moc krásnější? Z filmu režiséra Tima Burtona Velká ryba vám zamrazí i zůstane husí kůže za krkem, je to dvouhodinová podívaná, která se neopakuje každý den. Více informací naleznete zde.



Letní romantická road movie: Dopisy pro Julii
Dojemné a hravé vyprávění o jiskřivě mladistvém vzplanutí, ale také o dávno zapomenuté lásce na první pohled. Americká studentka Sophie jede na léto do Verony, italského městečka známého především dík slavné tragedii Williama Shakespeara: Romeo a Julie. Z nadšení se připojí ke skupině lidí, kteří odpovídají na tisíce milostných dopisů zanechávaných ve zdi Casa di Giulietta. Mezi cihlami nalezne psaní staré padesát let. Odpoví, na ně a přiměje jeho autorku, aby se vydala zpět do Itálie a vyhledala svou starou lásku. Film bude mít svou českou premiéru letos v červenci, více se o něm dozvíte na oficiálních webových stránkách anebo zde.


Arthur Hailey, John Castle: Let do nebezpečí
Nechte se pohltit mimořádně povedeným zpracováním napínavého dramatu odehrávajícího se na palubě letadla na trase Winnipeg – Vancouver. Více než dvouhodinová poslechová kniha Let do nebezpečí vás cele zaujme. Hlavních rolí se na nahrávce z roku 1980 zhostili už tehdy velmi zkušení herci Eduard Cupák, Jiří Adamíra a Gabriela Vránová. CD je novinkou vydavatelství Radioservis a pořídíte ho za cenu 299 Kč. Navštivte internetové stránky Radioservisu a poslechněte si ukázku.



Navštívili jste zajímavou kulturní akci, líbilo se vám divadelní představení, četli jste hezkou knížku? Dejte ostatním čtenářům svůj tip nebo doporučení. Příspěvek můžete vložit přímo pod článek, nebo svůj postřeh napište do diskuzního fóra.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.