velikost písma: A +/ A/ A -

Zbavte srdce křeče

Autor: Jarmila Mandžuková | komentářů: 0

Není-li srdce dostatečně zásobeno kyslíkem, dochází ke svíravé nebo palčivé bolesti pod hrudní kostí vystřelující nejčastěji do levé ruky. Záchvat anginy pectoris může trvat až 15 minut a vyvolává ho obvykle stres, větší námaha, vzrušení a stavy úzkosti.

Nebudete-li věnovat dostatečnou pozornost radám lékaře a doporučené léčbě, může se angina pectoris vyvinout i v akutní srdeční záchvat. Téměř polovina mrtvých v ČR zemřela následkem srdečních chorob. Angina pectoris je častým onemocněním starších mužů a žen.

Kdo je nejvíce ohrožen anginou pectoris?
Nejčastější příčinou anginy pectoris je zvýšená hladina cholesterolu, tedy tuků v krvi, dalšími rizikovými faktory jsou vysoký krevní tlak, kouření, stres, cukrovka, nedostatek pohybu a rodinná zátěž. Ženy jsou před rozvojem aterosklerózy chráněny příznivými účinky svých pohlavních hormonů. Po hormonálním přechodu však muže rychle dohánějí a ve věku 75 – 80 let je frekvence výskytu u obou pohlaví prakticky stejná (o mužském přechodu, tzv. adropauze, se dočtete zde).

Úprava stravy
Nejnovější výzkumy potvrzují, že nadbytečná konzumace zejména červeného masa srdce poškozuje zvýšeným příjmem železa. Z nadbytku železa se v těle tvoří volné radikály, které mohou poškodit buněčnou tkáň a vést k srdečním onemocněním. Preparáty obsahující železo bychom měli brát pod dohledem lékaře.

Existuje prokazatelná souvislost mezi zvýšenou spotřebou rafinovaných cukrů a srdečními poruchami.

O zdravé výživě se můžete více dozvědět v článku Stárněte bez problémů díky stravě.

Bylo doloženo, že při vyšší spotřebě celozrnných výrobků se snižuje riziko srdečních a oběhových onemocnění. Způsobuje to vysoký obsah vlákniny a další rostlinné ochranné látky, které snižují hladinu tuků v krvi.

Zelený čaj je fyziologicky vhodnější než černý čaj. Tonizuje srdeční sval, snižuje křehkost stěn krevních kapilár a má celkově posilující účinky. Doporučuje se pít 2 – 3krát denně šálek čaje (jedna čajová lžička na šálek vařící vody).

Ve Středozemí, kde je vysoká spotřeba citrusových plodů, se srdeční a oběhové choroby vyskytují daleko méně než u nás. Citrusové plody mají kromě vysokého obsahu vitamínu C obsahují ještě další substance, které pozitivně ovlivňují krevní oběh a srdeční činnost.

Potraviny jako léky
Prevencí proti onemocněním srdce je také pravidelná konzumace cibule a česneku. Slavný lékař prvního století Dioscorides napsal, že česnek "čistí tepny a otvírá ústa žilám". Vědci potvrzují, že česnek je pro zdravé srdce a cévy opravdu přínosný.

Z léčivého česneku si doma můžeme snadno připravit nápoj proti kornatění cév a tepen. Umixujeme dvacet stroužků česneku a šťávu ze tří citronů, dáme do 1 litru vody a svaříme. Po vychladnutí scedíme, dáme do lahve a uchováme v ledničce. Pijeme denně jednu likérovou sklenku po dobu tří týdnů, pak léčebnou kůru přerušíme a za dva měsíce nápoj připravíme znovu a opět užíváme.

Červené řepě byla připisována léčivá moc již před 2000 lety. Pravidelná konzumace červené řepy chrání před aterosklerózou, mozkovými příhodami, hypertenzí a dalšími chorobami cévního systému.

Pravidelnou konzumací mrkve, celeru, petržele nebo syrového zelí, rajčat, paprik a špenátu zajistíme elasticitu cév.

Pro pacienty se srdečními chorobami jsou ideálním ovocem banány. Obsahují hodně nezbytného „srdečního“ minerálu draslíku.

Mandle, lískové oříšky, pistácie, dýňová a slunečnicová semena (1 polévková lžíce denně) pomáhá zlepšovat činnost srdce a působí preventivně proti kornatění tepen.

Rady od Žijemenaplno.cz
Máte-li nadváhu, zhubněte! Nezbytný první krok pro zdravé srdce, cévy i klouby je snížení tělesné hmotnosti. (Více se dozvíte v článku: Cyklistika pomáhá při depresi i nadváze)

Dýchejte zhluboka! Hluboký dech a svalové kontrakce mohou zlepšit proudění krve do srdce. Vhodná jsou dechová cvičení například z jógy.

Nezapomínejte na pohyb! Před srdečními nemocemi chrání cvičení a pobyt na čerstvém vzduchu (více se dozvíte zde).

Nekuřte! Cigaretový kouř obsahuje chemické látky, které velice škodí vašemu srdci i celému organismu.

Žijete-li ve stresu, naučte se odpočívat! (Více se dozvíte v článku: Zázračné ruce nemívá jen masér).Dlouhodobý a trvalý stres může mít zhoubné účinky na vaše tělo a může přispět ke vzniku celé řady chorob, včetně srdečních

Kam dál?
Infarkt není konečná
Nemoc nemusí bránit sportování
Cholesterol – dobrý sluha, zlý pán
Malý průvodce tradiční přípravou bylin 1. díl

Autorka článku Jarmila Mandžuková je specialistka na výživu, na toto téma napsala řadu knih.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.