velikost písma: A +/ A/ A -

Vyrobte si medový sirup

Autor: Iva Mušálková | komentářů: 0

Do čaje nebo na chleba s máslem. Chutný i léčivý a za pár korun. Med sice umí udělat jen včelky, ale jeho chutnou náhražku zvládnete hravě i bez jejich pomoci. Surovinu nyní najdete všude kolem. Na kvetoucích loukách nebo keřích. A cukr stojí jen pár korun.



Včelí med je čím dál dražší. Nezřídka se dováží z Číny a obsahuje nežádoucí příměsi. Máte-li rádi medovou chuť, nemusíte se této pochoutky zříkat. Chutný medový sirup si můžete připravit sami doma.

Vydejte se do přírody
Ke sběru si vyberte místa v čisté přírodě. Rozhodně se vyhněte okolí rušných silnic. Také v zástavbě rodinných domů, kde se topí tuhými palivy, bývá půda kontaminovaná. V okolí průmyslových podniků se ani nezastavujte. Pozor dávejte rovněž v blízkosti polí, která bývají ošetřována chemickým postřikem a ten zasáhne zejména ve větrném počasí i okolí. Nejlépe se vypravte dále od civilizace – do hor, na louky, kde je činnost člověka regulována. Čím dále od civilizace, tím lépe.

Kdy a co sbírat?
Nejraději po dešti, který květy omyje. Sbírejte dobře rozkvetlé květy – nikoli poupata ani odkvetlé. Květy dlouho neskladujte, co nejdříve po sběru je zpracujte. K výrobě domácího medu můžete použít květy pampelišek, sedmikrásek, černého bezu, lípy, akátu. Na kilo cukru natrhejte 200 květů pampelišky nebo 300 květů sedmikrásky nebo 30 až 40 květů černého bezu nebo akátu nebo půl kilogramu květů lípy. "Med" bude příjemně vonět po bylinkách, ze kterých byl vyrobený.

Čtěte také: Trpíte zácpou? Zkuste rebarboru.

Co je dále třeba?
Cukr – krupicový nebo krystal. Citróny, pokud možno chemicky neošetřené. Zavařovací sklenice – dobře vymyté horkou vodou. Kastrol – lépe širší, nejlépe s nepřilnavým povrchem. Cedník a plátno na cezení. Vařečku.

Postup je jednoduchý
Květy dobře omyjeme a necháme okapat. Dáme do kastrolu, zalijeme litrem vody. Přidáme dva nakrájené citróny. Není-li kůra chemicky ošetřena, tak i s kůrou. Jinak citróny oloupeme a zbavíme je také hořké bílé vrstvy pod slupkou. Pomalu zahříváme k varu a vaříme asi deset minut. Pak odstavíme ze sporáku a necháme do druhého dne (24 až 30 hodin) stát.

Čtěte také: Ženšen – kořen síly

Vaříme do zhoustnutí
Druhý den přecedíme přes plátno a vymačkáme. Přidáme kilogram cukru a za stálého míchání zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Za občasného míchání pomalu vaříme tak dlouho, dokud "med" nezhoustne. Hustotu zkoušíme tak, že ho rochu kápneme na studený talířek. Když kapka rychle stéká, vaříme dále. Jestliže po chvíli ztuhne, kastrol odstavíme. Květový sirup není tak hustý jako včelí med. Čím déle jej vaříme, tím více tmavne, protože cukr karamelizuje.

Skladujeme na tmavém suchém místě
Horký sirup ihned plníme do dobře vymytých sklenic. Zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru. Tak jej necháme do druhého dne vychladit. Sklenice obrátíme a uskladníme na tmavé místo. Vydrží poměrně dlouho (až rok), ale většinou nového jara „nedožije“.

Kam dál?
Rady babky kořenářky
Zhubněte 3 kg za 3 týdny – s vlákninou!
Největší mýty o tmavém pečivu
Pokrokové materiály ve vaší kuchyni
I při vaření myslete na své tělo
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.