velikost písma: A +/ A/ A -

Nemáte sex? Nevadí.

Autor: Kateřina Hollá | komentářů: 0

Sexualita je přirozenou součástí každého člověka bez ohledu na jeho věk nebo zdravotní stav. Sex je fajn, ale nemusíme ho mít za každou cenu. Máme se trápit tím, když sex nemáme?



Sex nepůsobí jen potěšení, přispívá také ke kvalitě života a upevňuje naše zdraví – vyplavuje endorfiny, způsobuje fyzickou námahu a psychickou pohodu. Ano, sex přispívá ke zdraví, ale není jeho nutnou podmínkou. Každý člověk je jiný – v různých životních etapách se ocitá bez partnera, nebo s partnerem zažívá období, které vzájemné intimitě a sexu nesvědčí. Sex je sice součástí partnerského života a výrazně zvyšuje jeho kvalitu, nicméně jsou partneři, kteří žijí dlouhodobě bez sexu ve vzájemném souladu. 

Sdílení a intimita
Na druhou stranu sex není pouze fyzický akt. Sexualita je spojena s partnerskou intimitou, sblížením a sdílením a sex je její součástí. Jestliže je partnerská intimita nedostatečná, je dobře vědět proč. Může chybět, když člověk žije sám, i když žije s parterem. Neznamená to nutně, že by měl každý, kdo je „single“, začít rychle hledat partnera, nebo že by měl změnit své „neintimní“ partnerské soužití. Přestože je lidskou přirozeností žít v páru a v širším rodinném kruhu, řada lidí je na život o samotě velmi dobře adaptovaná – nechybí jim výhody partnerského soužití, ale ani sex. Většina z nás snáší lépe, když může své prožitky – radost, štěstí, starosti a problémy sdílet s někým blízkým, ale je to pouze jedna z možností.

Odmítání sexu
Často je sex odmítán pro nějakou zábranu, kterou si dotyčný různě obhajuje, například: už to pro mne není, v životě mám jiné priority, vyznávám hlubší hodnoty než sex. Dotyčný se sexu vyhýbá z vnitřních subjektivních pohnutek (které nemusí být opodstatněné) – frustrace, lítost, trestání partnera, který by o intimní kontakt stál atd. Přiznání této skutečnosti je první krok ke změně. Dále je možné pátrat po příčinách, proč se sexuálnímu a intimnímu sblížení vyhýbáme. Ty mohou být velmi různé – od fyzických: bolest, únava, nemoce, sexuální dysfunkce, záněty, až po psychické: nevyřešené (a nevyřčené) konflikty s partnerem, starosti, stud a strach ze změn způsobených stárnutím a mnoho jiných. Velmi často je to kombinace obou. Problém, na jehož počátku byla například dočasná fyzická indispozice, přerostl po čase v seriózní psychickou zábranu, zabalenou do vykonstruovaných zdůvodnění.

Sexuální averze
Sexuální averzí neboli také sníženou sexuální touhou, též nazývanou sexuální apatií se rozumí ztráta zájmu o sex. Člověk trpící sexuální averzí neodpovídá na partnerovy výzvy k sexuální aktivitě. Averze může být buď primární, kdy člověk nikdy příliš touhy a zájmu o sex nepociťoval, nebo sekundární, kdy člověk sice v minulosti měl sexuální touhy, ale jeho zájem z různých příčin vymizel. Sexuální averze se může vztahovat k určitému partnerovi, v tomto případě dotyčný neztrácí zájem o jiné osoby, nebo může být všeobecná, kdy člověk nepociťuje sexuální touhu k nikomu. V extrémních případech může člověk nejen postrádat touhu, ale má k sexu nechuť nebo ho dokonce shledává nepříjemným. Často nevzniká sexuální averze ze snížené touhy, ale bývá projevem celkové neshody mezi partnery. Přináší-li tato sexuální nechuť problémy do partnerského života, je vhodné ji řešit, nejlépe s odborníkem na mezilidské vztahy a sexuologem.

Jestliže sex nechcete, protože nemáte partnera, nebo partnera máte, ale sexuální touhu nepociťuje ani jeden z vás a není v tom rozpor, je vše OK. Vychází-li vaše rozhodnutí nemít sex z objektivních důvodů (nemám partnera) nebo ze vzájemné shody (oba nemáme touhu ani chuť), pak může být ve výčitek řečeno: Nemáte sex? Nevadí.

Kam dál?
Znovu nastolená blízkost
Hledat lásku přes seznamku je dlouhodobý trend
Když muži mají své dny
Přechod v pohodě 1. díl

Jak moc je pro vás důležitá partnerská intimita? Máte pravidelný sex, nebo jste na sex již dávno rezignovali? Diskutujte na toto téma přímo pod článkem nebo v diskuzním fóru.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.