velikost písma: A +/ A/ A -

Čtení nejen na léto

Autor: Janka Ryšánek Schmiedtová | komentářů: 0

K létu patří vedle cestování vlakem, vychlazenému pivu na hrázi, točené zmrzlině, koupání a opalování také dobrá kniha. Kterou z mnoha nabízených přibalit do kufru letos? Jakou poslechovou knihu si pustit při zdlouhavém čištění hub, zavařování třešní, nebo během upocené cesty autobusem?

Knižní thriller
Hledáte-li příběh plný napětí, nečekaných zvratů a s překvapivým rozuzlením – sáhněte po novém románu Dana Browna Ztracený symbol. Autor, který se před sedmi lety katapultoval mezi nejčtenější spisovatele současnosti knihou Šifra mistra Leonarda, nešetří hlavního hrdinu – specialistu na symboly profesora Roberta Langdona – ani tentokrát. Profesor má dvanáct hodin na to, aby zachránil život příteli i pověst organizace Svobodných zednářů. Brown má dar poutavě vyprávět, na 426 stranách dokáže vystavět příběh tak, že je čtenář překvapen, jak málo toho ví o věcech, které mu jinak přijdou na první pohled jasné a jednoduché. Ideální čtivo pro letní večery.

Knihu vydalo nakladatelství Argo. Zakoupit si ji můžete s patnáctiprocentní slevou za 338 Kč v internetovém knihkupectví Kosmas.

Křehce vášnivý Škvorecký
Novela Legenda Emöke českého spisovatele Josefa Škvoreckého vypráví o milostném vzplanutí uprostřed doby, která lásce nepřála. Společně s hlavními hrdiny se ocitáme na rekreaci v Československu koncem padesátých let. Uprostřed bezútěšně zoufalého prostředí ubytovny, během organizovaných výletů do okolí a za neustálé přítomnosti učitele, který nemá ani vychování ani intelekt, ale vyznačuje se lascivním myšlením a buranskými způsoby, se potkává redaktor a mladá krásná vdova maďarského původu Emöke. Jak málo stačí ke sblížení dvou osamělých lidí a ještě méně k jejich náhlému rozchodu! V režii Aleše Vrzáka čte Lukáš Hlavica – nutno podotknout, že osobitě a přitom dostatečně jemně, aby dal vyniknout vášnivé citovosti příběhu.

CD vydal Radioservis. Zakoupit ho za cenu 299 Kč – i poslechnout si z něho ukázku – můžete na oficiálních stránkách vydavatelství Českého rozhlasu - Radioservis.

Kniha, která radí i baví
Angličan Tom Hodgkinson, autor knihy Líný rodič aneb Lenošením a nečinností k lepšímu rodičovství, má osobitý smysl pro humor. S nadhledem radí, jak zůstat šťastným člověkem a přitom být dobrým rodičem. I když se některé jeho postřehy nedají dost dobře aplikovat na společnost v zemi, která má za sebou dvacet let komunistické diktatury, celkově je tato – dalo by se říct – populární příručka přínosným kouskem do každé knihovny. Aby ale nedošlo k mýlce: Líný rodič není kniha pouze o výchově a jen pro rodiče, autorovi se podařilo čtivě a s hravostí popsat, jak si zodpovědně užívat života, mít děti a neztratit přitom sám sebe.

Knihu vydala JOTA. Zakoupit si ji můžete za 223 Kč na webových stránkách nakladatelství Jota.

Nechcete si čtení kupovat, ale pouze vypůjčit? O seniorských slevách ve vybraných knihovnách ČR čtěte zde.

Světoznámá klasika pro každého
Celé 3 hodiny a 45 minut trvá rozhlasová nahrávka dramatizace románu Alexandra Dumase st. Tři mušketýři z roku 1969. Trojici CD si brzy oblíbíte. Hlavní zásluhu na tom má bohatý do dialogů dobře zpracovaný děj a herci, kteří svým postavám dokázali vštípit jasnou charakterizaci – skvělí František Němec, Martin Růžek, Petr Haničinec či Irena Kačírková. V příběhu gaskoňského hraběte d'Artagnana a jeho přátel Athose, Porthose a Aramise není nouze o skutečná hrdinství, napětí a dobrodružství, špinavé intriky či humor. Vy si můžete užít poslechový román, který znáte z četby svého mládí, zatímco vaše děti a vnuci si poslechnou dnes už pozapomenutý příběh, který patří k nejslavnější světové klasice.

CD vydal Radioservis. Zakoupit ho za cenu 399 Kč – i poslechnout si z něho ukázku – můžete na oficiálních stránkách vydavatelství.

Knihy pro ty, kdo si nepotrpí na romantiku
Tereza Boučková patří po svém románu Rok kohouta – psaném ve formě deníkových zápisků – k jedněm z nejprogresivnějších a nejzajímavějších současných českých spisovatelů. Za pozornost zcela jistě stojí také její kratší texty Indiánský běh, Křepelice a Když milujete muže. Vyšly společně v jedné knize a nabízejí neotřele ženský pohled na dobu před rokem 1989. Autorka bez obalu a s neuvěřitelným humorem popisuje paradoxy minulého režimu, vyděračské taktiky i absurdní momenty svého života, kdy jako dcera disidenta touží po otcovské lásce, herecké kariéře či vlastním dítěti. Nejsou to vyloženě odpočinkové tituly, ale čtete-li rádi skutečné lidské příběhy, které nepostrádají autentickou výpověď o našem světě, je Boučková tou správnou autorkou.

Knihy vydalo nakladatelství ODEON. Zakoupit si je můžete v internetovém knihkupectví Kosmas. Rok kohouta za 233 Kč a Indiánský běh, Křepelice, Když milujete muže za 197 Kč.

Současná česká literatura k poslechu
Tomáš Zmeškal debutoval svým románem Klínový dopis klínovým písmem v roce 2008. Tato osobitě napsaná rodinná sága zachycuje nelehkou dobu druhé poloviny dvacátého století. Autor v ní sugestivně popisuje pokřivenost, která dovoluje vyřizovat si osobní účty prostřednictvím státní perzekuce. Román se zabývá palčivou otázkou viny a trestu i schopností odpouštět, přitom se ale neobrací k jednoduché politické kritice, vše je tlumočeno skrze silné a působivé vyprávění. Není se tedy čemu divit, že byla kniha velmi brzy převedena do poslechové podoby. V 5 hodinách a 15 minutách se vám dostane příběhu téměř antických rozměrů, který možná znáte z vlastního života. V režii Aleše Vrzáka čte Alois Švehlík, Marta Vančurová nebo Jiří Ornest a další.

CD vydal Radioservis. Zakoupit ho za cenu 299 Kč – i poslechnout si z něho ukázku – můžete na oficiálních stránkách vydavatelství Českého rozhlasu.

Kam dál?
Audioknihy vám umožní znovu číst
Kniha Závislá na lásce stojí za přečtení
Kulturní tipy na červenec
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.