velikost písma: A +/ A/ A -

Co jíst při zvýšené hladině cholesterolu

Autor: Iva Mušálková | komentářů: 0

I když vám slovo dieta nahání husí kůži, chcete-li snížit hladinu cholesterolu, bez ní to nepůjde. Nemusíte se však děsit, většinou postačí, když zaměníte nevhodné potraviny za vhodnější a snížíte příjem tuků a kalorií.



Doporučené potraviny
Česká kuchyně je velmi vydatná. Milovníci knedlíků, bešamelových omáček a vepřových hodů musí jít do sebe a začít se stravovat jinak. Načerpejte inspiraci například v menu středomořských států, kde se nešetří čerstvou zeleninou ani olivovým olejem. Vhodných potravin i u cholesterolové diety je mnoho, ale musíme dbát na jejich správnou úpravu.

Tuky – je třeba snížit celkový příjem tuků a zvýšit podíl rostlinných tuků ve stravě na úkor tuků živočišných. Doporučují se používat rostlinné oleje – slunečnicový, sójový, kukuřičný, řepkový, olivový a margaríny z těchto olejů. Také v domácím pečivu nahraďte máslo rostlinnými oleji. Pozor! Až 60 % tuků přijímáme v potravě v podobě skrytých (okem neviditelných) tuků, zejména v tučném mase, uzeninách, pečivu, mléčných výrobcích.

Maso – kuře bez kůže, krůta, telecí, králík, zvěřina (bažant, koroptev, zajíc, srnčí), jehněčí, ryby – treska, filé, okoun, štika, pstruh, kapr. S omezením – libové hovězí, šunka, libové vepřové, drůbeží uzeniny. Maso upravujte dušením, vařením a grilováním. Odstraňte viditelný tuk a kůži.

Mléčné výrobky – netučné mléko, nízkotučný tvaroh, netučné zakysané výrobky – podmáslí, kefír, bílý jogurt s nízkým obsahem tuku (do 1,5 %), tvarůžky, čerstvé sýry s nízkým obsahem tuků (do 20 %), cottage. S omezením – polotučné mléko, tvrdé sýry s obsahem tuku do 30 %.

Vejce – vaječný bílek. K přípravě pokrmů maximálně 1 – 2 celá vejce za týden.

Ovoce a zelenina – čerstvá i mražená, upravená vařením nebo dušením v páře. Kompoty s nízkokalorickým sladidlem nebo bez cukru, brambory.

Luštěniny – fazole, čočka, hrách, sója a sojové výrobky.

Pečivo a obilniny – celozrnný (tmavý) chléb a pečivo, ovesné vločky, müsli přírodní, vlákninové křupky, ovesná kaše, bezvaječné těstoviny, křehký chléb, rýže, celozrnné výrobky, dalamánky. Pozor na množství skrytého tuku v pečivu!

Ořechy – vlašské, lískové, pečené kaštany.

Nápoje – čaj, překapávaná nebo instantní káva, voda, nízkokalorické nealkoholické nápoje. Omezeně přírodní bílé a červené víno, vinný střik.

Potravinové doplňky – Omega 3 mastné kyseliny, které jsou hlavně v tučných mořských rybách a my jich nemáme ve stravě dostatek. Chrání cévy a tím i srdce. Lecitin ze sóji, který pomáhá hladinu cholesterolu snižovat.Vláknina, na kterou se váží ve střevech tuky a jsou odváděny stolicí. Některé margaríny jsou obohaceny inulinem, což je rozpustná vláknina.

Čtěte také: Nejezte místo benzínu naftu!

Nevhodné potraviny
Rozhodně byste se měli vyhýbat následujícím potravinám. Prospěje to nejen vašemu cholesterolu, ale vaší postavě a zdraví vůbec.

Tuky – máslo, sádlo, lůj, vypečený tuk, palmový olej, kokosový olej, ztužené tuky.

Maso – kachna, husa, tučné vepřové a hovězí, vnitřnosti, uzeniny, mletá masa, paštiky, masové konzervy. Ryby – jikry a mlíčí, ryby smažené v nevhodném oleji nebo tuku.

Mléčné výrobky – plnotučné mléko, sušené a kondenzované mléko, tučný tvaroh, smetana, šlehačka, smetanové jogurty, sýry nad 40 % tuků v sušině.

Vejce – žloutek, majonéza, tatarská omáčka.

Ovoce a zelenina – sušené doslazované ovoce, slazené kompoty, smažené bramborové hranolky, chipsy, smažená zelenina, konzervy.

Pečivo a obiloviny – tučné pečivo, loupáčky, briošky, smažené koblihy, koláče, dorty.

Ořechy – kokosové ořechy, slané oříšky.

Nápoje – čokoládové nápoje, irská káva, turecká káva, nápoje se smetanou, destiláty, vícestupňové pivo.

Sladkosticukr, čokoláda, bonbóny, marmelády.

Kam dál?
Cholesterol – dobrý sluha, zlý pán
Stárněte bez problémů díky stravě
Jarní detoxikace
Pokrokové materiály ve vaší kuchyni
Jarní chroupání
I při vaření myslete na své tělo

Obáváte se zvýšené hladiny cholesterolu? Snažíte se o prevenci již nyní? Jak proti zvýšené hladině cholesterolu bojujete? Budete raději brát léky a v jídle se nebudete omezovat, nebo je pro vás vhodnějším řešením dieta? Pište svoje příspěvky do fóra nebo rovnou pod článek.najdete nás také na facebooku.

 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Cholesterol