velikost písma: A +/ A/ A -

Rady babky kořenářky

Autor: Eva Brabcová | komentářů: 0

Byliny se odedávna používaly při různých obtížích a onemocněních a lidé se léčili pouze přírodními prostředky. Zvláště babky - kořenářky přesně věděly, na jaký neduh která bylinka zabere.

Medicína udělala do dnešního dne obrovský pokrok, ale prastará moudrost platí stále. Byliny disponují léčivou silou a přírodní medicína v mnoha případech pomáhá stejně dobře jako chemická léčiva. Současná medicína má své nezastupitelné místo a disponuje širokou škálou léčebných prostředků. Ne vždy je ale nutné hned sahat po tabletce, když existuje jiná, přírodní alternativa. Ta navíc působí komplexně a ovlivňuje celé tělo, bylinné prostředky obsahují vitamíny, minerály a další prospěšné látky. Rostliny sice ve srovnání s léky zabírají pomaleji, ale jejich účinek bývá poměrně stabilní. Ve většině lékáren a prodejen zdravé výživy lze zakoupit sušené byliny, nebo již cíleně sestavené bylinkové čaje a směsi. Nabídka je pestrá a neuškodí udělat si malou rekapitulaci, jaké účinky která bylina má. Zaměřme se spíše na ty obecně známé.

Květ lípy
Lipový květ působí při rýmě, kašli či u horečnatého zánětu průdušek. Působí protizánětlivě a zklidňuje.

Podběl
Tiší suchý kašel, pomáhá uvolňovat zahlenění a usnadňuje odkašlávání. Výluhem z podbělu se kloktá při zánětech dutiny ústní.

Černý bez
Ocet z černého bezu v podobě obkladů na zápěstích či kolem kotníků účinně snižuje teplotu.

Fenykl
Se zažívacími potížemi si poradí fenykl. Semena této rostliny jsou již po celá staletí používána jako lék při plynatosti a trávicích potížích. Ulevuje od bolestí žaludku a křečí trávicí soustavy. Malým dětem pomáhá fenyklový čaj.

Heřmánek
Něžný heřmánek disponuje protizánětlivými, protialergickými a desinfekčními účinky, má dobrý vliv na zažívání a dokonce posiluje imunitu. Zevně se používají obklady z jeho odvaru na špatně se hojící rány či alergické kožní projevy, ale také na ošetření pokožky hlavy a vlasů.

Hloh
Květy hlohu jsou účinnými pomocníky při nespavosti a neklidu. Dokáží posílit srdce a prokrvit cévy.

Jahodník
Pomáhá při křečích žaludku a břicha, doporučuje se jej užívat při nechutenství. Užívá se při bronchitidě, laryngitidě či průduškovém astmatu, neboť usnadňuje odkašlávání. Pozitivně působí při žlučníkových kamenech.

Kopřiva
Hodně se dnes hovoří o detoxikaci organismu. Znečištěné prostředí, ne vždy kvalitní strava, zbytky chemie v organismu, to vše zanáší naše tělo. K jeho pročištění dobře poslouží „obyčejná“ kopřiva. Kromě detoxikačních má i diuretické (močopudné) vlastnosti, pomáhá při kloubních potížích nebo při některých druzích ekzému. Lidem trpícím alergií ulevuje od alergických příznaků.

Máta
Voňavá máta je vhodná při střevních potížích, tlumí i bolest. Podporuje vylučování žluče, uvolňuje případné křeče, zabraňuje nadýmání, má i protiprůjmový účinek. Dokáže mírnit bolest, má osvěžující a protizánětlivé účinky.

Levandule
Odvar z levandule ulevuje od bolestí hlavy a uklidňuje nervy. Má mírný močopudný účinek a upravuje střevní činnost.

Meduňka
Spánek snadněji navodí meduňka, která má celkově uklidňující účinek. Zpomaluje tep, snižuje krevní tlak a ulevuje při migrénách. Její léčivé účinky znali již staří Řekové a Římané a mniši z ní vyráběli proslulé karmelitské kapky.

Mateřídouška
Používá se při nachlazení, zahání žaludeční potíže i případné křeče v žaludku, ulevuje nejen při plynatosti, ale i při migréně a závratích, pomáhá na ledvinové a močové kameny. Zevně se užívá ve formě obkladů nebo koupelí při hnisavých ranách.

Řebříček
Je nejen dobrým pomocníkem při onemocnění průdušek, ale dokáže také podporovat trávení, takže se využívá při léčbě nechutenství. Má protizánětlivé účinky a napomáhá hojení.

Uvedené byliny mají většinou širší spektrum užití pro řadu zdravotních potíží. chcete-li o nich a mnohých dalších dozvědět víc, není nic snazšího, než navštívit knihovnu nebo prodejnu knih, kde naleznete množství kvalitní literatury. Na účinky jednotlivých léčivých bylin se můžete také podívat na řadě specializovaných serverů.

Kam dál?
Jak na nemoci: domácí první pomoc 1. díl
Malý průvodce tradiční přípravou bylin 1. díl
Malý průvodce tradiční přípravou bylin 2. díl
www.lecive-rostliny.krasne.cz,
www.nasebylinky.estranky.cz

Zdroj: Bylinář babči Marýz,
www.lecive-rostliny.krasne.cz
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.